Νέο φιάσκο του e-ΕΦΚΑ! Με πολλά λάθη, παραλείψεις και… ασυναρτησίες τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα ενημέρωσης για τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη – Σε λειτουργία και η πλατφόρμα αιτήσεων κληρονόμων συνταξιούχων με περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη

Συνάδελφοι,

Με το από 29.9.21 δημοσίευμά μας (βλ. εδώ) σας είχαμε ενημερώσει αναλυτικά για τα σημαντικά λάθη και παραλείψεις που παρουσιάστηκαν στην πίστωση των αναδρομικών που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων του Ν4670/2020 στους παλαιούς συνταξιούχους (συνταξιοδοτηθέντες προ 13.5.16) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Υπενθυμίζουμε ότι οι συνταξιούχοι που ανέμεναν αναδρομικά στις 29.9.21 είναι όλοι όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν το Μάιο του 2016 και διατηρούσαν μικρή ή μηδενική ή αρνητική προσωπική διαφορά, όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ. Τα αναδρομικά των νέων συνταξιούχων (συνταξιοδοτηθέντες μετά τις 13.5.16) είχαν πιστωθεί στην πλειονότητα των συνταξιούχων από τα τέλη Ιουλίου. Βεβαίως και στην περίπτωση των νέων συνταξιούχων είχαν υπάρξει αντίστοιχα λάθη και παραλείψεις, τα οποία μάλιστα ακόμα δεν έχουν διορθωθεί.

Αυτές τις μέρες ήμασταν εν αναμονή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προσωποποιημένης πληροφόρησης που είχε προαναγγείλει ο e-ΕΦΚΑ ώστε ο κάθε συνταξιούχος να μπορεί να δει αναλυτικά τι έχει συμβεί με τη σύνταξή του. Πράγματι, από χθες το βράδυ τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα προσωποποιημένης πληροφόρησης σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων κατ΄ εφαρμογή του Ν4670/2020, ωστόσο τα λάθη, οι παραλείψει και οι ασυναρτησίες δεν έχουν τελειωμό!

Οι συνταξιούχοι μπορούν να τη βρουν στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr, στην επιλογή: «Ενημερωτικό σημείωμα αναδρομικών N. 4670/2020» (πατήστε εδώ) και θα χρειαστούν για να εισέλθουν τους προσωπικούς κωδικούς taxis και τον ΑΜΚΑ τους.

Σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, η ενημέρωση αφορά:

Α) την εκκαθάριση των αναδρομικών τους,

Β) σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία,

Γ) αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους κλπ

Η πλατφόρμα μάλιστα είναι διαθέσιμη τόσο για τους νέους (συνταξιοδοτηθέντες μετά από 13.5.16) όσο και για τους παλαιούς συνταξιούχους.

.

Νέο φιάσκο! Τα λάθη, οι παραλείψεις και οι ασυναρτησίες του e-ΕΦΚΑ συνεχίζονται…

Βρισκόμαστε βέβαια σε επικοινωνία με τα μέλη του Συλλόγου μας προκειμένου να τους αποσαφηνίσουμε τις απορίες τους. Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, παρατηρούμε αρκετά λάθη, παραλείψεις ή ακόμα και ασυναρτησίες… :

· Ειδικά για τους νέους συνταξιούχους που δεν πιστώθηκαν στα τέλη Ιουλίου και οι οποίοι έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να λάβουν αναδρομικά (δηλ. πάνω από 30 έτη ασφάλισης και είναι συνταξιούχοι μέσα στο διάστημα από τον Οκτώβριο 2019 μέχρι σήμερα) και μετά από επικοινωνία με πολλούς συναδέλφους μας που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, παρατηρούμε ότι στην πλατφόρμα βγαίνει η ένδειξη «Δεν δικαιούστε αναδρομικά». Θεωρούμε εκ προοιμίου ότι είναι κι αυτό ένα ακόμα μεγάλο λάθος του e-ΕΦΚΑ, διότι είναι βέβαιο ότι αυτή η κατηγορία συνταξιούχων δικαιούται οπωσδήποτε αναδρομικά! Άλλωστε υπενθυμίζουμε ότι ο e-ΕΦΚΑ έχει ανακοινώσει ότι πράγματι σε 39.000 δικαιούχους νέους συνταξιούχους δεν έχει πιστώσει τα αναδρομικά που δικαιούνται και ότι αυτά τα ποσά θα πιστωθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

· Υπάρχουν μάλιστα αρκετοί συνάδελφοι, δικαιούχοι, νέοι συνταξιούχοι που τους εμφανίζεται η ένδειξη «Δεν δικαιούστε αναδρομικά» (ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις), ενώ στη συνέχεια του ενημερωτικού σημειώματος, εμφανίζεται το ποσό που τους πιστώθηκε (βλ. κάτω)!

· Αν και ο e-ΕΦΚΑ είχε ανακοινώσει ότι το ενημερωτικό σημείωμα που μπορεί να εκτυπώσει κάποιος μέσω της πλατφόρμας θα παρείχε αναλυτικά όλα τα στοιχεία του επανυπολογισμού της σύνταξής του σύμφωνα με το Ν4670/2020 και πώς προέκυψαν ή όχι τα αναδρομικά, στην πραγματικότητα δεν παρέχεται καμία ενημέρωση, παρά μόνο το ποσό που πιστώθηκε…

Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα, για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται η προχειρότητα με την οποία έχουν γίνει αυτές οι διαδικασίες από την κυβέρνηση και τον e-ΕΦΚΑ, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από την έναρξη ισχύος εφαρμογής του Ν4670/2020.

Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι του Συλλόγου μας είναι στη διάθεση κάθε δικαιούχου συναδέλφου που έχει απορίες σχετικά με τα αναδρομικά που έλαβε και αφού εξετάσουμε και αναλύσουμε ιδιαίτερα τις περιπτώσεις που έχουν γίνει λάθη ή παραλείψεις θα επανέλθουμε με νεότερο δημοσίευμα.

 .

Άνοιξε και η πλατφόρμα για τα αναδρομικά κληρονόμων συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης

Παράλληλα, άνοιξε και η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους κληρονόμους συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης που απεβίωσαν προτού εισπράξουν τα αναδρομικά που δικαιούνταν.

Η διαδικασία αφορά στα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων κατ’εφαρμογή του ν.4670/2020 των συνταξιούχων (παλαιών και νέων) με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που απεβίωσαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2019.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) οι κληρονόμοι ακολουθούν τη διαδρομή: 

Επιστροφή ποσών σε κληρονόμους  —>  Επιστροφή αναδρομικών σε κληρονόμους που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό κατ΄εφαρμογή του νόμου 4670/2020 (πατήστε εδώ).

Εναλλακτικά, πρόσβαση στην ανωτέρω υπηρεσία παρέχεται και μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του δημοσίου (gov.gr) στη θεματική ενότητα :

Οικογένεια > Απώλεια (https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia). 

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης από τους κληρονόμους δεν διαφοροποιείται από αυτήν που τηρήθηκε για την προηγούμενη καταβολή των αναδρομικών ποσών 11μήνου κατ΄εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο κάθε δικαιούχος κληρονόμος επιλέγει το είδος της αίτησης που θα υποβάλλει ανάλογα με το εάν έχει δημοσιευθεί  Διαθήκη ή όχι.

Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά, χωρίς καμία καθυστέρηση, τα εν λόγω δικαιολογητικά που ζητούνται με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου www.gov.gr μέσω της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Φορέων που καταργεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα   πιστοποιητικά:

1. Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.

2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης.

3. Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών.