Μεγάλη ανταπόκριση των συναδέλφων για τον Ύμνο της Ιονικής! Η Σοφία Μαρωνίδη, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν η πρώτη…

Μόλις τη Δευτέρα 26.7 σας ανακοινώσαμε το νέο εγχείρημα της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για τη σύνθεση του Ύμνου της Ιονικής και καλέσαμε όλους τους συναδέλφους με… καλλιτεχνική κλίση να βοηθήσουν ώστε να παράγουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα αποτυπώνει τα ιδανικά της Ιονικής Οικογένειας! Τότε σημειώναμε ότι η σύνδεση του χώρου μας με τις τέχνες είναι δεδομένη και θεωρούσαμε ότι θα υπήρχε αθρόα συμμετοχή στο εγχείρημά μας…

Δεν πέρασαν παρά δύο μέρες και ήδη πολλοί συνάδελφοι έχουν στείλει τις σκέψεις τους στο Σύλλογό μας και τους ευχαριστούμε όλους ιδιαιτέρως που συμβάλλουν σε αυτή τη μεγάλη, κοινή προσπάθεια.

Πρώτη βέβαια που ανταποκρίθηκε ήταν η «πρέσβειρα του πολιτισμού του Συλλόγου μας», Σοφία Μαρωνίδη, σύζυγός του συνάδελφου Γιώργου Μαρωνίδη… Παρά το γεγονός ότι σε επικοινωνία του Προέδρου του Συλλόγου μας Σαράντου Φιλιππόπουλου μαζί της τού τόνισε ότι έχει πολλές υποχρεώσεις με τη φροντίδα των εγγονιών της και των ηλικιωμένων γονιών της, εν τέλει όχι μόνο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, αλλά μόλις μετά από μία μέρα πρόλαβε και μας έστειλε ένα ποίημα βγαλμένο από ψυχής (της βγήκε αυθόρμητα, όπως μας αποκάλυψε), το οποίο πραγματικά μας συγκίνησε αφού συμπυκνώνει όλα αυτά που ήταν, είναι, αλλά και θα είναι για πάντα η Ιονική Τράπεζα για όλους εμάς!

Ένα ποίημα-ύμνος στην ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και την ΙΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ που μέσα σε λίγους στίχους κατορθώνει με το μοναδικό τρόπο της Σοφίας να συμπυκνώσει τρεις διαφορετικούς αιώνες ιστορίας, από τις απαρχές στην Κέρκυρα, στα υπέροχα χρόνια που περάσαμε και τους μεγάλους αγώνες που δώσαμε, μέχρι σήμερα που την κρατάμε ακόμα ζωντανή στην καρδιά μας!

Όμως η έμπνευση της Σοφίας είναι μόνο η αρχή, αφού ήδη πολλοί συνάδελφοί μας φαίνεται ότι εμπνεύστηκαν από την ανακοίνωσή μας και την αγάπη τους για την Ιονική και όλα όσα αντιπροσωπεύει και έχουν αρχίσει να κατακλύζουν το Σύλλογό μας με τις δημιουργίες τους. Η συνέχεια λοιπόν θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα που πιστεύουμε θα δικαιώσει την προσπάθειά μας και θα μας κάνει όλους υπερήφανους!

Είναι βέβαιο ότι οι στίχοι της Σοφίας που μιλούν απ’ ευθείας βαθιά μέσα μας θα ληφθούν σοβαρά υπ’όψη στη διαδικασία σύνθεσης του Ύμνου της Ιονικής και καλούμε και άλλους συναδέλφους να συνδράμουν στο εγχείρημά μας και να μας στείλουν τις δικές τους σκέψεις για το θέμα.

Μέχρι τότε, πραγματικά, απολαύστε τον – κατά Σοφία Μαρωνίδη – Ύμνο της Ιονικής!


ΥΜΝΟΣ ΙΟΝΙΚΗΣ (Σοφία Μαρωνίδη)

 

Απ’το Ιόνιο βγαλμένη

Η ιστορία σου βαριά

Έχεις το αποτύπωμά σου

στων Φαιάκων την καρδιά

 

Στηριγμένη σε κολώνες

και σε χέρια εργατικά

άνοιξες τα βήματά σου

κι έφτασες πολύ μακριά

 

Ιονική! Μοναδική!

Νοσταλγική και μία!

Μέσα στα σπλάχνα σου έθρεψες

αγώνες για το δίκαιο

και την ισοτιμία

 

Τράπεζα καταθέσεων

φιλίας και ενότητας

αλληλεγγύης σεβασμού

και συναδελφικότητας

 

Όλοι εμείς που ζήσαμε

μέσα στην αγκαλιά σου

νιώθουμε μέλη ισάξια

στην οικογένειά σου

 

Απ’τα όνειρά μας τα πλατιά

ποτέ σου δε θα σβήσεις

γιατί μεσ τις θυρίδες σου

κλειδώσαμε αναμνήσεις.

 

Και αν ο χρόνος πέρασε

δεν κλείσαμε ταμείο

Είσαι με γράμματα χρυσά

στης μνήμης το βιβλίο

 

Στο όνομά σου κράτησες

της θάλασσας την αύρα

γι’ αυτό θα μείνεις στις καρδιές

Ιονική για πάντα

 

Σοφία Μαρωνίδη