Η διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων της πατρίδας μας και συνολικά της σπουδαίας αγροτικής μας κληρονομιάς, είναι στο χέρι μας… Η κοινότητα “Πελίτι” δείχνει το δρόμο

Από  χέρι  σε  χέρι

και  από  γενιά  σε  γενιά

για  να  μη  χάσουμε  αύριο

αυτά  που  έχουμε  σήμερα ”

Παναγιώτης Σαϊνατούδης Ιδρυτής της κοινότητας «Πελίτι»

 

Στους περισσότερους από εμάς, από τα παιδικά μας χρόνια υπάρχει έντονα αποτυπωμένη η ανάμνηση να βλέπουμε τη γιαγιά ή τον παππού, κυρίως την περίοδο του φθινοπώρου, να αποθέτουν πάνω σε καλαμωτές ή ταψιά σπόρους κηπευτικών (π.χ. ντομάτες, κολοκύθες, πιπεριές, μελιτζάνες κ.ά.) σε σημεία που τα χτυπάει ο ήλιος. Βλέπετε, παλαιότερα (και όχι σε πολύ μακρινές εποχές), ο μόνος τρόπος να είχες τη δυνατότητα να φυτέψεις λαχανικά την επόμενη χρονιά, ήταν να ραντίζεις και στο τέλος της περιόδου να συλλέγεις τους σπόρους. Δυστυχώς, αυτή η παράδοση κυριολεκτικά αιώνων χρειάστηκε μόλις λίγες δεκαετίες για να χαθεί και να αντικατασταθεί – ακόμα και σε αυτή τη διαδικασία – με την κυριαρχία πολυεθνικών που έχουν διεισδύσει και διαβρώσει τις ζωές μας πολυεπίπεδα, αφού τρεις εταιρείες κολοσσοί παγκόσμιας εμβέλειας ελέγχουν τη διανομή σπόρων σε όλο τον πλανήτη, διαθέτοντας μεταλλαγμένους σπόρους.

(έτσι εξηγείται άλλωστε ότι όταν πολλές φορές αγοράζουμε π.χ. καρπούζια, έχουν το άρωμα κολοκυθιάς κ.λπ.)…

Και αν μερικοί αναρωτηθείτε γιατί θα έπρεπε αυτό να μας απασχολεί τόσο πολύ, σας πληροφορούμε ότι η παγκόσμια αλυσίδα αγοράς σπόρων έχει ολέθριες επιπτώσεις, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Ινδίας, όπου εκμεταλλεύονται σε ακραίο βαθμό τους φτωχούς γεωργούς, οι οποίοι αναγκάζονται να χάνουν την περιουσία τους και να μένουν είτε άνεργοι είτε να δουλεύουν υπό νέες μορφές ουσιαστικής σκλαβιάς, απλά για να βγάζουν (και αν…) τα προς το ζην. Για τους ενδιαφερόμενους, υπάρχουν στο διαδίκτυο άπειρα ρεπορτάζ για τους χιλιάδες αγρότες που φτάνουν στο σημείο να δώσουν τέλος στη ζωή τους, αφού προηγουμένως έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω της αισχροκέρδειας και των απάνθρωπων πολιτικών των πολυεθνικών.

Παράλληλα, η δραστηριότητα των πολυεθνικών έχει βεβαίως αποκλειστικό γνώμονα το γρήγορο και εύκολο κέρδος και αυτός είναι ο βασικός λόγος που οδηγήθηκαν στις μεταλλάξεις. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγής, αγνοώντας βέβαια την ποιότητα και τις συνέπειες στους καταναλωτές.

Ο εθελοντισμός δίνει ξανά τη λύση

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες που εμφανίστηκε ο κίνδυνος εξαφάνισης των ποικιλιών σπόρων, δεν υπήρξε καμία μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς στην πατρίδα μας (με την τεράστια αγροτική κληρονομιά και τις ιδιαίτερες ποικιλίες που εμφανίζονται στη χώρα μας), τουλάχιστον, ώστε αυτή η παρακαταθήκη αιώνων να συντηρηθεί και να συνεχιστεί και στο μέλλον (όπως αντίστοιχα κανείς δε φρόντισε συνολικά για τις παραδόσεις που αφορούν την αγροτική ζωή και κτηνοτροφία συνολικά…).

Αυτό το κενό της Πολιτείας έρχονται – για πολλοστή φορά – να καλύψουν μεμονωμένοι πολίτες με μεράκι, διάθεση και αγάπη για τη διατήρηση της κληρονομιάς και της παράδοσης της πατρίδας μας. Ευτυχώς στον τομέα της διατήρησης των ιδιαίτερων τοπικών ποικιλιών έχουν αναπτυχθεί σημαντικές πρωτοβουλίες αρκετών εθελοντών που δημιούργησαν σχετικές ομάδες και κοινότητες ανά την Ελλάδα, οι οποίες δραστηριοποιούνται φροντίζοντας να διατηρήσουν όλες τις τοπικές ποικιλίες κηπευτικών.

Εν τέλει, δυστυχώς, η εθελοντική και κοινωνική δράση μοιάζει να είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν οι παραδόσεις σε πολλά επίπεδα, αφού η Πολιτεία αδιαφορεί για αυτά τα θέματα χαρακτηριστικά. Μάλιστα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ιδιαιτέρως σημαντική είναι και η συμβολή των μοναστηριών, που χάρη στη θέληση και την εργατικότητα των μοναχών τους, έχουν κατορθώσει να συμβάλουν στη διατήρηση αυτού του πλούτου για την πατρίδα μας.

Οι ομάδες αυτές που ασχολούνται με αποκλειστικό γνώμονα το μεράκι και την αγάπη τους για τη φύση, την παράδοση και την υγιεινή ζωή, κατοχυρώνουν την ποιότητα και τα αυθεντικά αρώματα που βασίζονται στους φυσικούς σπόρους και όχι τους μεταλλαγμένους. Η διαφορά τους με τους μεταλλαγμένους σπόρους περιττό να σας πούμε ότι είναι τεράστια…

Το «Πελίτι» στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, είναι από τις πρωτοπόρες κοινότητες που ασχολήθηκαν ενεργά με αυτήν την υπόθεση αφού δραστηριοποιείται ήδη από το 1995. Στη συνέχεια το παράδειγμα και την επιτυχημένη λειτουργία της ομάδας προσπάθησαν να ακολουθήσουν πολλές πρωτοβουλίες πολιτών και όλοι μαζί έχουν να επιδείξουν ένα πολύ σημαντικό έργο στη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών σπόρων της πατρίδας μας.

Προκειμένου ο Σύλλογός μας να αναδείξει το θέμα αυτό και να συμβάλει στη επέκτασή του και διείσδυσή του, μιλήσαμε με τον επικεφαλής και ιδρυτή της κοινότητας «Πελίτι» κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη και του θέσαμε σειρά ερωτημάτων για τη δράση και αποτελεσματικότητα αυτών των ομάδων και τη συμβολή τους στη διατήρηση των ποικιλιών σποράς:


«Εμείς βάζουμε τον πήχη πού θα φτάσει το όνειρο»

.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης – Ιδρυτής της κοινότητας «Πελίτι»

.

– Κατ’αρχάς, θέλουμε να σας δώσουμε τα συγχαρητήρια για την προσπάθεια τη δική σας και των υπόλοιπων εθελοντών που βρίσκονται πίσω από το επιτυχημένο εγχείρημά σας στο «Πελίτι» και βεβαίως να σας ευχαριστήσουμε που δεχθήκατε να μας μιλήσετε.

Το «Πελίτι» έχει αναπτύξει έναν επιτυχημένο τρόπο λειτουργίας που επεκτείνεται ακόμα και στο εξωτερικό και αναδεικνύει βεβαίως το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κηπουρική τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, πηγαίνοντας πίσω, θέλετε να μας μιλήσετε για τις αρχές αυτού του εγχειρήματος; Να μας δώσετε ας πούμε μία «ταυτότητα» της ομάδας, αλλά και να μας πείτε τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πάρετε την πρωτοβουλία και να οργανώσετε το «Πελίτι» που έχει σημαντικό έργο στη διατήρηση των αγροτικών ποικιλιών της πατρίδας μας.

Αγαπητοί φίλοι καλή σας μέρα.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας για τις δράσεις του Πελίτι και τη διάθεσή σας να μοιραστείτε το όραμα του Πελίτι με τους αναγνώστες σας.

Το Πελίτι είναι η υλοποίηση ενός παιδικού ονείρου, όπου στο «όνειρο» που είχα δει ήμασταν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι και ζούσαμε αρμονικά, παρά τις διαφορές μας. Το όνειρο αυτό όταν μεγάλωνα έμενε άσβηστο και διαμορφωνόταν ανάλογα με το πού ζούσα και από τι ήμουν επηρεασμένος σε κάθε φάση της ζωής μου.

Το 1995, όταν ξεκίνησα το Πελίτι σε ηλικία 26 χρονών, αυτό το παιδικό όνειρο είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου.

.

– Ύστερα από την πολυετή δράση της ομάδας, ποια συμπεράσματα έχετε συλλέξει για αυτήν την πρωτοβουλία;

Εμείς βάζουμε τον πήχη πού θα φτάσει το όνειρο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων αλλά δημιουργοί των καταστάσεων που ζούμε. Τα εμπόδια είναι για να μας δείξουν την αποφασιστικότητά μας.

.

– Εντυπωσιαστήκαμε όταν διαβάσαμε στην ιστοσελίδα σας ότι το «Πελίτι» έχει επεκταθεί και στο εξωτερικό. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό;

Το Πελίτι αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, από την αρχή που ξεκίνησε τη δράση του. Έλληνες του εξωτερικού αλλά και ξένοι με στήριξαν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα.

Το 2007 είχαμε καλεσμένο στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι τον Αυστριακό Χόλζερ. Οι προτάσεις και οι εφαρμογές των ιδεών του στον Κίσσαβο είχαν ως αποτέλεσμα να επανέρθει το νερό στις βρύσες του Κισσάβου που είχαν στερέψει για χρόνια. Την ίδια χρονιά είχαμε και έναν εκπρόσωπο από την οργάνωση «Σέσαζ» από τη Σουηδία. Αυτός ο άνθρωπος είχε δώσει στον Δημοσθένη Βλάχο την ιδέα για τα μετακινούμενα κοτέτσια, που στη συνέχεια άλλαξε στην Ελλάδα τον τρόπο εκτροφής των κοτόπουλων σε οικιακό επίπεδο.

Το 2012, την ώρα που η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης, το Πελίτι μπορούσε να επιβιώσει και να συνεχίσει να παράγει έργο χάρη στην οικονομική βοήθεια από ιδρύματα του εξωτερικού. Το 2012 και το 2013 μεταφέρουμε από τις Βρυξέλλες στο Πελίτι τις «Διεθνείς Ημέρες Σπόρων». Συμμετοχή από 17 χώρες το 2012 και καταφτάνουν στο Πελίτι περί τις δύο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα.

Το 2013 μας τιμά με την παρουσία της η Δρ. Βαντάνα Σίβα από την Ινδία, 7η σημαντικότερη γυναίκα στον πλανήτη. Το 2013 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι χαρακτηρίστηκε από την οργάνωση www.seedsavers.net της Αυστραλίας, ως «η μεγαλύτερη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών παγκοσμίως».

Το 2014 ανοίγει η πρώτη ομάδα του Πελίτι εκτός Ελλάδας. Είναι το Πελίτι Βουλγαρίας, όπου μεταφέρεται η ιδέα της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Το 2014 οργανώνουμε το «1ο Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους» και ξεκινάμε από τη Γη του Πελίτι, πάμε στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Το 2015 οργανώνουμε την «1η Παγκόσμια Συνάντηση για τα κοινά Αγαθά». Καταφτάνουν άνθρωποι από όλο τον πλανήτη. Έρχεται για δεύτερη φορά στο Πελίτι η Βαντάνα Σίβα, αλλά και ο Ούγκο Μπλάνγκο από το Περού και πλειάδα ακτιβιστών απ’ όλο τον κόσμο.

Το 2016 το Πελίτι είναι καλεσμένο στην «Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση» στη Χάγη. Εκεί προτείνουμε τη διοργάνωση της Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων.

Το 2017 οργανώνουμε την «1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων» στη Γη του Πελίτι. Για πρώτη φορά έχουμε αντιπροσωπίες από τις Η.Π.Α.. Το 2017 οργανώνουμε τη Γιορτή Σπόρων στην Κύπρο σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Αγροτών, αλλάζοντας την πορεία για τις τοπικές ποικιλίες στην Κύπρο. Την ίδια χρονιά, το 2017, οργανώνουμε και τη Γιορτή Σπόρων μαζί με την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Το 2018 έρχεται στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ο Τζον Κάσια εκπρόσωπος της οργάνωσης «Rocky Mountain Seed Alliance». (https://rockymountainseeds.org/)

To 2019 το Rocky Mountain Seed Alliance μας καλεί στη συνάντηση κορυφής για τους σπόρους στο Νέο Μεξικό των Η.Π.Α. Ο Τζον Κάσια γίνεται ο συντονιστής του Πελίτι στο Αϊντάχο των Η.Π.Α. Έτσι, το Πελίτι έχει πλέον τοπικές ομάδες στη Βουλγαρία, στην Κύπρο αλλά και στις Η.Π.Α. και μια εκπρόσωπο στη Γουατεμάλα.

Το Πελίτι έχει ομάδες στη Βουλγαρία, όπου η Γιορτή Σπόρων της Βουλγαρίας ακολουθεί τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Τον Ιανουάριο του 2020 το Πελίτι ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη και κάνει δυο παρουσιάσεις στο Μανχάταν. Παράλληλα, κατασκευάζεται και η Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι με χρήματα από δωρεές από το εξωτερικό. (https://peliti.gr/chtizontas-tin-trapeza-sporon-tou-peliti/)

.

.

– Πραγματικά εντυπωσιακό και σας συγχαίρουμε για τη δραστηριοποίησή σας και το δίκτυο που έχετε αναπτύξει! Μας αναφέρατε ήδη μερικές από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που αναλαμβάνει το «Πελίτι»; Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε αυτές;

Το Πελίτι έχει δράσεις σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μια βασική δράση είναι να γίνει κάποιος διατηρητής παραδοσιακών ποικιλιών. Μπορεί να αναλάβει να καλλιεργεί μια ποικιλία και να μας στέλνει πίσω σπόρους. (https://peliti.gr/diatirites-paradosiakon-poikilion-tou-peliti/)

Τα αιτήματα για σπόρους έχουν αυξηθεί πάρα πολύ λόγω της υγειονομικής, οικονομικής και της κοινωνικής κρίσης. Οπότε χρειαζόμαστε περισσότερους σπόρους για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά τα αιτήματα.

Άλλη βοήθεια είναι στις μεταφράσεις από τα Αγγλικά στα Ελληνικά. Υπάρχουν πολλά κείμενα που χρειαζόμαστε για μετάφραση. Ανάλογα με την εποχή και με τα τρέχοντα θέματα υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες σε εθελοντές. Όποιος θέλει να μας βοηθήσει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail peliti@peliti.gr .

.

– Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένοι από τη νέα γενιά, ακόμα και στις πόλεις, έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται και να ασχολούνται με την κηπουρική. Εσείς το αντιλαμβάνεστε αυτό; Θεωρείτε ότι έχει βάση;

Ναι, βλέπουμε την αλλαγή της κοινωνίας μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Υπάρχουν άνθρωποι που απευθύνονται σε μας γιατί αναζητούν κάτι από τις παιδικές τους μνήμες, σε χρώματα και γεύσεις στις ντομάτες, στα πεπόνια, κ.ά.. Αυτοί είναι συνήθως άνθρωποι πάνω από πενήντα χρόνων, όχι ότι αποκλείονται και οι μικρότερες ηλικίες.

Υπάρχουν πολλοί νέοι που φεύγουν από την πόλη και αναζητούν να φτιάξουν τους κήπους τους με ποικιλίες. Η μεγαλύτερη ομάδα των ανθρώπων που παίρνει σπόρους από το Πελίτι ζει στην Αθήνα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κήπους ή εξοχικά ή απλά καλλιεργούν στα μπαλκόνια και στις ταράτσες τους.

Την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2010, 2011, 2012, 2013 κ.λπ. μας ζητούσαν σπόρους άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους και χρειάζονταν σπόρους για να έχουν να φάνε. Αυτό δεν συνέβαινε μέχρι το 2010. Το 2020 με την υγειονομική κρίση, τα αιτήματα από ανέργους και ανθρώπους που ζητάνε σπόρους για να έχουν να φάνε αυξήθηκαν κατακόρυφα! Χαρακτηριστικό ήταν ότι δεχτήκαμε πέντε τέτοια αιτήματα μέσα σε μια μέρα.

Το 2021 συνέχισαν να καταφθάνουν αιτήματα για σπόρους από ανθρώπους που έχασαν την εργασία τους, αλλά είχαμε πολλά αιτήματα και από το εξωτερικό. Αυτό εμείς το ερμηνεύουμε ότι οφείλεται στην οικονομική κρίση που υπάρχει στην Ευρώπη. (https://peliti.gr/oloklirothike-i-apostoli-paradosiakon-sporon-2020-2021/)

Επίσης, έχουν αυξηθεί τα αιτήματα από επαγγελματίες καλλιεργητές που ζητάνε σπόρους από το Πελίτι. Αυτό συμβαίνει γιατί οι καταναλωτές ζητούν καλύτερης ποιότητας τρόφιμα και γιατί οι επαγγελματίες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος της παραγωγής τους.

.

– Η εθελοντική συμμετοχή είναι σίγουρα απαραίτητη για τη λειτουργία τέτοιου είδους εγχειρημάτων. Είστε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των εθελοντών; Λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψη και τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας.

Το Πελίτι είναι μια καθαρά εθελοντική οργάνωση. Υπάρχουν χρονιές που για να στήσουμε τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι εργάστηκαν 700 εθελοντές. Οι εθελοντές μας είναι επίσης απ’ όλο τον κόσμο. Αυτές

τις μέρες φιλοξενούμε μια εθελόντρια για ένα μήνα από τη Γαλλία. Εθελοντές καλλιεργούν τις ποικιλίες, εθελοντές τις καθαρίζουν, τις συσκευάζουν απαντάνε στα γράμματα, μαγειρεύουν στη γιορτή, τραγουδούν, εκπαιδεύουν τους νέους, κ.λπ..

Το Πελίτι μέσα στα δύο lockdown συνέχισε να στέλνει σπόρους με τους εθελοντές του να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από τα σπίτια τους. Προσαρμόζουμε τις ανάγκες μας στις συνθήκες που ζούμε.

.

Όσοι ενδιαφέρονται για τον αγροτικό και διατροφικό τομέα και ενδεχομένως θα ήθελαν να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, πώς θεωρείτε ότι πρέπει να κινηθούν;

Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να ξεκαθαρίσουν το όνειρο. Να ξέρουν τι θέλουν να κάνουν και να συνεχίσουν να βαδίζουν στο όνειρο όταν όλοι τους λένε ότι είναι λάθος, να κρατήσουν τον ενθουσιασμό τους όταν θα καταρρέει η προσπάθεια και όλα θα πάνε καλά. Αυτοί ανοίγουν το δρόμο και αυτοί τον κλείνουν. Να συνεχίζουν να φαντάζονται για να βγαίνουν έξω από τις λακκούβες της ζωής. Τέλος, η βοήθεια έρχεται από εκεί που δεν την περιμένεις. Οι φίλοι και οι γνωστοί μπορεί να χαθούν στην πορεία και να έρθουν καινούριοι συνοδοιπόροι στο όνειρο. Καλό δρόμο σε κάθε προσπάθεια. Η εποχή μας έχει ανάγκη από όνειρα που υλοποιούνται.

.

.

– Η Πολιτεία έχει βοηθήσει το έργο σας;

Η Πολιτεία μας έχει βοηθήσει πολύ και ευχαριστούμε πολύ. Εμείς είμαστε αυτοί που αρνηθήκαμε να πάρουμε τη βοήθειά της. Το Πελίτι δεν χρηματοδοτείται από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα ως επιλογή.

.

– Πώς μπορεί να συμβάλει η Πολιτεία περαιτέρω, ιδιαίτερα στην ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών για αυτό το μείζον θέμα;

Η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γη. Να βοηθήσει ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η συνοχή στην ελληνική επαρχία και οι κατάλληλες υποδομές για να μπορεί ένας νέος να μείνει και να κάνει οικογένεια στην επαρχία. Η ελληνική επαρχία ερημώνει και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός. Όταν χαθεί η γνώση και η επαφή με τη γη δεν είναι εύκολο να γίνει ξανά η σύνδεση. Τώρα έχουμε ακόμη το χρόνο και τη δυνατότητα.

.

Σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και ελπίζουμε το «Πελίτι» να συνεχίσει να επεκτείνεται και να βρει ακόμα χιλιάδες μιμητές! Θέλετε να προσθέσετε κάτι τελευταίο;

Για να μπορέσει κάποιος να καταλάβει τι είναι το Πελίτι θα πρέπει να επισκεφτεί τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι που φέτος είναι στις 4 Σεπτεμβρίου 2021. (https://peliti.gr/pelitiolympicseedfestival2021/)

Το Πελίτι δεν είναι μια ακόμη περιβαλλοντική οργάνωση ή μια ΜΚΟ. Είναι ένα μοντέλο ζωής από το μέλλον, όπου όλοι οι άνθρωποι προσφέρουν στην κοινωνία και η κοινωνία προσφέρει στα μέλη της.

Ας οραματιστούμε έναν κόσμο με αγάπη και συνεργασία πέρα από τις διαφορές μας και ας βαδίσουμε προς αυτό το δρόμο καθημερινά. Το μέλλον δεν είναι παγιωμένο και δεδομένο. Διαμορφώνεται με τις σκέψεις και τις πράξεις που κάνουμε σήμερα.

Είναι στο χέρι μας να είναι καλύτερο, ας πάρουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, μπορούμε.


Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Σαϊνατούδη, ο οποίος πράγματι υπήρξε ιδιαιτέρως συνεργάσιμος και τον συγχαίρουμε γιατί, όπως καταλάβαμε από την επικοινωνία μας, η σκέψη του και οι ενέργειές του δεν περιορίζονται σε μία περιχαρακωμένη δραστηριότητα, αλλά αποτελούν μέρος της ολιστικής του άποψης για έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, πιο κοντά στη φύση. Να τονίσουμε μάλιστα ότι το έργο του (αφού μάλιστα ο ίδιος είναι πρωτοπόρος στη χώρα μας σε αυτό το θέμα και είχε ήδη «προβλέψει» αυτήν την αναγκαιότητα πριν από 3 δεκαετίες) και της κοινότητας «Πελίτι», είναι πραγματικά σημαντικό και αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη στην πατρίδα μας.

Ο Σύλλογός μας επιθυμεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διάδοση αυτών των προσπαθειών που είναι πράγματι αξιέπαινες και αξίζουν την υποστήριξή μας! Για αυτό και σε συνεννόηση με τη συναδέλφισσα Ελένη Μπαβέλα, της αναθέσαμε τη σύσταση επιτροπής που θα στελεχωθεί από μέλη του Συλλόγου μας και θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα υπό την αιγίδα της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας του Συλλόγου μας, όταν πλέον θα αρχίσουμε και πάλι τις εκδρομές μας, θα οργανώνουμε σε κάθε ευκαιρία επισκέψεις σε αυτές τις ομάδες ανά την Ελλάδα, ώστε να ενημερώνονται οι συνάδελφοι και να συνδράμουμε στη διατήρηση από γενιά σε γενιά της σπουδαίας αγροτικής και διατροφικής κληρονομιάς της πατρίδας μας.