ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Αναστολή περικοπών συντάξεων χηρείας για ένα μήνα και επιστροφή παρακρατηθέντων ποσών μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουνίου

Συνάδελφοι,

Με ανακοίνωσή του (βλ. εδώ), το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας βάσει του ν.4611/2019 (υπενθυμίζουμε ότι οι συντάξεις χηρείας ανέρχονται στο 70% για την πρώτη τριετία και εν συνεχεία μειώνονται στο 35%, εκτός αν ο δικαιοδόχος δεν είναι εργαζόμενος ή συνταξιούχος από ίδιο δικαίωμα, που τότε συνεχίζουν στο 70%).

Τα ποσά που παρακρατήθηκαν στις συντάξεις χηρείας Ιουνίου θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των δικαιοδόχων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Όλοι οι δικαιοδόχοι που συνεχίζουν να δικαιούνται το σύνολο της σύνταξης χηρείας (δηλαδή που δεν εργάζονται ή δεν είναι συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα), θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν (ΤΑΠΙΛΤ).

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο ταμείο μας (ΤΑΠΙΛΤ, Δραγατσανίου 8), μέσω e-mail ή ταχυδρομικά ή αυτοπροσώπως και να παρουσιάσετε το εκκαθαριστικό της εφορίας και σχετική υπεύθυνη δήλωσή σας στην οποία θα δηλώνετε ότι δεν είστε συνταξιούχος ή εργαζόμενος, προκειμένου να συνεχίσετε να λαμβάνετε το σύνολο της σύνταξης χηρείας.

Ο e-ΕΦΚΑ θα εκδώσει και νέα διευκρινιστική ανακοίνωση επί του θέματος και βεβαίως θα σας ενημερώσουμε μόλις συμβεί αυτό.