Κύριε Χατζηδάκη, σας καλούμε να μη συμμετάσχετε στη συμπαιγνία της Alpha Bank στην υπόθεση των καταλογισμών για τη συμπλήρωση του εφάπαξ των προερχομένων εκ της Ιονικής! – Νέα επιστολή της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Συνάδελφοι,

Πιστεύουμε ότι όλοι πλέον γνωρίζετε την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλει ο Σύλλογός μας προκειμένου οι προερχόμενοι από την Ιονική να λάβουν το πλήρες εφάπαξ που δικαιούνται με βάση το καταστατικό του κλάδου πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ.

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε με τους καταλογισμούς για καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές της Alpha Bank που συντάχθηκαν την περίοδο 2004-2005 από τον τότε Διευθυντή του ΤΑΠΙΛΤ και νυν Γραμματέα του Συλλόγου μας συνάδελφο Νίκο Αλεξόπουλο και ψηφίστηκαν από τον τότε Πρόεδρο του Δ.Σ. του ταμείου συνάδελφο Νικόλαο Κάβουρα (νυν Πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων) και τα μέλη του Δ.Σ. συναδέλφους Σαράντο Φιλιππόπουλο (νυν Πρόεδρο του Συλλόγου μας) και Γιάννη Χρυσικό (τέως Πρόεδρο και νυν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων).

Όταν μάλιστα το ΤΑΠΙΛΤ εντάχθηκε στο ΙΚΑ (πλέον e-ΕΦΚΑ), η τράπεζα ανέλαβε την εγγυητική ευθύνη της κάλυψης των ελλειμμάτων του κλάδου πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ, ωστόσο εν συνεχεία υπαναχώρησε αβάσιμα και μονομερώς από την υποχρέωσή της.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ σε συνεργασία με το ΕΤΕΑΕΠ προσέφυγαν στα δικαστήρια και μετά από πολυετείς διαδικασίες και συνεχείς παρελκυστικές ενέργειες της τράπεζας, εν τέλει η Alpha Bank υποχρεώθηκε τελεσίδικα από την ελληνική δικαιοσύνη να καταβάλει τα καταλογισθέντα ποσά από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές και προσαυξήσεις, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 25 εκατ. ευρώ (ποσό αρκετό για την κάλυψη του εφάπαξ των προερχομένων εκ της Ιονικής).

Έκτοτε η τράπεζα έχει ξεκινήσει έναν παρασκηνιακό αγώνα, κινητοποιώντας τα κέντρα εξουσίας με τα οποία συνδέεται για να απαλλαγεί από τα πρόσθετα τέλη των καταλογισμών για καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές που αποφάσισε η ελληνική δικαιοσύνη που ξεπερνούν τα 14 εκατ. ευρώ (από το συνολικό ποσό των 25 εκατ. ευρώ).

Στην απέλπιδα αυτή προσπάθειά της έχει κινητοποιήσει δημόσιους φορείς και λειτουργούς, αφού σας υπενθυμίζουμε ότι ο e-ΕΦΚΑ έχει ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότηση για τη μείωση του χρέους της – κάτι που βεβαίως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το συμφέρον των ασφαλισμένων του, το οποίο υποτίθεται ότι πρεσβεύει –, ενώ η προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο απερχόμενος Υπουργός έχουν ψηφίσει φωτογραφική τροπολογία για την απαλλαγή της ALPHA BANK από τις υποχρεώσεις καταβολής πολλών εκατομμυρίων ευρώ (βλ. εδώ).

Πλέον, από όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και να πληροφορούμαστε, η Alpha Bank επιχειρεί παρασκηνιακά να προσεγγίσει και το νέο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας του να παρέμβει και να λάβει απόφαση για τη διαγραφή περίπου ποσού 13 εκατ. από τα συνολικά 25 εκατ. ευρώ που επιδίκασε η δικαιοσύνη!

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη στο Υπουργείο, του είχαμε αποστείλει επιστολή για να τον ενημερώσουμε για την υπόθεση και να αιτηθούμε να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την άμεση είσπραξη του συνόλου του ποσού προκειμένου να διατεθεί για τη συμπλήρωση του εφάπαξ των προερχομένων από την Ιονική – Λαϊκή Τράπεζα (βλ. εδώ).

Μετά από τις τελευταίες πληροφορίες που λάβαμε για την προσπάθεια προσέγγισής του από την τράπεζα, επανερχόμαστε με την κάτωθι επιστολή, στην οποία ζητάμε να σταθεί στο ύψος του θεσμικού του ρόλου, να μη συμμετάσχει στη συμπαιγνία που εξυφαίνεται από την Alpha Bank, να απορρίψει το αίτημά της και επαναφέρουμε το αίτημα να αναγκάσει την τράπεζα να καταβάλει το σύνολο του ποσού για την κάλυψη του εφάπαξ των προερχομένων από την Ιονική Τράπεζα, ως οφείλει και όπως έχει αποφασίσει η δικαιοσύνη τελεσίδικα:

ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – Επιστολή No 8-2.3.21

.

Συνάδελφοι,

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψει να παραγραφεί ούτε ένα ευρώ από όσα έχουν επικυρωθεί από τη δικαιοσύνη. Θα συνεχίσουμε ασυμβίβαστα να διεκδικούμε όσα δικαιούμαστε και παρά τις παράλογες καθυστερήσεις και τις απαράδεκτες ενέργειες της τράπεζας, δε θα υποχωρήσουμε από το δίκαιό μας και τη νομιμότητα.

Μετά από την πλήρη ανάλυση της υπόθεσης στις δύο ως άνω επιστολές προς τον κ. Χατζηδάκη, ελπίζουμε να ανταποκριθεί άμεσα και να ενεργήσει σύμφωνα με τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, όπως επιτάσσει ο ρόλος του και όχι για τα συμφέροντα των τραπεζιτών. Αν όχι – έχοντας βέβαια και τις επιπρόσθετες δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία – θα απαντήσουμε δυναμικά σε αυτές τις παρασκηνιακές ενέργειες σε βάρος των Ιονικάριων και των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δικαιωθούμε!