Το ταξίδι της ζωής μας… – Από το facebook του συνάδελφου Πάνου Παγώνη

Οι ρυθμοί της (κανονικής…) καθημερινότητας είναι τέτοιοι που συχνά μας κάνουν να αποξενωνόμαστε όχι μόνο από τους άλλους, αλλά κατ’ ουσίαν και από τον ίδιο μας τον εαυτό! Αυτή η συνεχής, κοπιώδης, αγωνιώδης προσπάθεια να προλάβουμε το σήμερα και τις εξελίξεις δε μας αφήνει χρόνο για ενδοσκόπηση και για ηρεμία, δύο βασικά συστατικά της ευζωίας ενός ανθρώπου.

Γιατί η ενεργητικότητα στο σήμερα και η διάθεση για το αύριο είναι απαραίτητες, αλλά αποτελούν μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Μερικές φορές πρέπει απλά να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε το χθες, να εκτιμούμε όσα και όσους πέρασαν από τη ζωή μας και μας διαμόρφωσαν στο σήμερα, ώστε εν τέλει να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία και ωριμότητα το αύριο!

Αυτή η φιλοσοφική διάθεση δε μας έπιασε βέβαια έτσι ξαφνικά… Είναι σκέψεις που μας γεννήθηκαν διαβάζοντας το εξαιρετικό κείμενο που ακολουθεί του συνάδελφου Πάνου Παγώνη (Διεύθυνση Προσωπικού, Χαλάνδρι, Χολαργός, Μαρούσι, Βριλήσσια και Αγίας Μαρίνας) στο facebook. Και όσο και αν θεωρούμε ότι μερικοί άνθρωποι εν τέλει πάσχουν από το… αντίθετο σύνδρομο, δηλαδή είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν και σε κάποιες καταστάσεις που δεν τους αφήνουν να χτίσουν το μέλλον τους, η αλήθεια σε τέτοιου είδους αναζητήσεις (σχεδόν) πάντα βρίσκεται στην ισορροπία…

Διαβάστε το κείμενο του Πάνου και ακολουθήστε τη συμβουλή του : μην ξεχνάτε από καιρό σε καιρό να κάνετε με το νου σας ή σε συζητήσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα μία ανασκόπηση στο πολυτάραχο, αλλά πάντοτε ενδιαφέρον ταξίδι της ζωής σας…


Με κάποιους φίλους έχουμε βαρεθεί πια να μιλάμε για το σήμερα και την προοπτική του αύριο… Προτιμάμε να θυμόμαστε σκηνές από το παρελθόν μας… Από τις πιο ευχάριστες έως και πολύ δυσάρεστες… Όταν αναφέρεσαι στα περασμένα υπάρχει μια γοητεία στη νοσταλγία… Και ισιώνουμε σχεδόν όλες τις φορές που το επιχειρούμε… Είναι τόσο πολλά τα χρόνια εξ άλλου!!!

Ξεκινάτε λοιπόν για ένα μεγάλο ταξίδι, ανοικτό στην επιστροφή… Παίρνετε μαζί σας μια βαλίτσα μέσα στην οποία πρέπει να χωρέσετε όλα όσα σας είναι απαραίτητα και σημαντικά από τη μέρα που γεννηθήκατε μέχρι σήμερα… Όσα σας σημάδεψαν, σας στιγμάτισαν, σας διαμόρφωσαν, όσα θεωρείτε πως έχουν γίνει ένα με αυτό που είστε, όσα φωνάζουν το όνομά σας!!

Είναι όμορφες εικόνες που ντύσατε με το αγαπημένο σας τραγούδι για να γίνει ο κινηματογράφος της ζωής σας… Είναι ένα αξέχαστο τραγούδι που του κολλήσατε ίσως τη φωτογραφία κάποιου προσώπου που σας δίδαξε την αγάπη ή κάποιου τόπου που σας έχτισε τα όνειρα!!!

Είναι τόσα πολλά όσα μπορείτε να θυμηθείτε… Που τα φυλακίζουμε σε κάποιο υπόστεγο του νου μας μαζί με τις αράχνες της άρνησής μας να τα κρατάμε φρέσκα, λες και κάνοντας αναφορά σ’αυτά, θα σταματήσει η ζωή μας να προχωράει… Μα είναι αυτά ακριβώς που μας έφτασαν στο σήμερα και είναι ο δρόμος να συνεχίσουμε με σοφία και ωριμότητα να βαδίζουμε προς το μέλλον… Είναι οι αξίες και τα ιδανικά μας σε άριστη διασταύρωση με τα πρόσωπα και τις καταστάσεις της καθημερινής αναπνοής μας!!

Είναι τέλος η χαμένη παιδικότητά μας, που συνέχεια δαιμονοποιούμε χωρίς να τη θεωρούμε σαν βασικότατο στοιχείο της πραγματικής ενηλικίωσής μας!!

Ψυχοθεραπεία!!!

Καλή Κυριακή αγαπητοί μου!!