Τα… μπρος – πίσω και οι παλινωδίες της κυβέρνησης και του e-ΕΦΚΑ σε βάρος των συνταξιούχων στον επανυπολογισμό των συντάξεων: Αφαιρέθηκαν οι αλχημείες, επανήλθαν οι άδικες κρατήσεις! – Επιστολή του Συλλόγου μας στους αρμόδιους φορείς για να εφαρμοστεί επιτέλους το δίκαιο και αυτονόητο!


Συνάδελφοι,

Το Σεπτέμβριο του 2020 σας είχαμε ενημερώσει (εδώ) για την επανενεργοποίηση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας εκτύπωσης των ενημερωτικών σημειωμάτων συντάξεων του 2019 και σας είχαμε τονίσει ότι με διάφορες ανεξήγητες «αλχημείες» είχαν κρατήσει τις συντάξεις στα ίδια επίπεδα, παρά τις μειώσεις των κρατήσεων σε όσους εμφανίζουν αρνητική προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους.

Παρά το γεγονός ότι μετά από τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ είχαν διορθωθεί τα λάθη στις κρατήσεις (οι οποίες πράγματι υπολογίστηκαν επί του ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης και όχι στο ποσό όπως αυτό θα διαμορφωθεί από 1/1/23 και μετά), με ένα ακατανόητο τέχνασμα, το πληρωτέο ποσό είχε παραμείνει το ίδιο!

Το τέχνασμα αυτό εντοπιζόταν κυρίως στην αναγραφόμενη «αναγωγή της προσωπικής διαφοράς σε μεικτή βάση», για την οποία όλοι οι εξειδικευμένοι νομικοί και ασφαλιστικοί σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες σήκωναν τα χέρια ψηλά, αφού δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση από το Υπουργείο και κανείς δεν μπορούσε να κατανοήσει τη λογική της!

Ο Σύλλογός μας τότε, ενώπιον της προσπάθειας υποτίμησης της νοημοσύνης και εμπαιγμού των συνταξιούχων, είχε εκδώσει Δελτίο Τύπου (εδώ) και είχε αποστείλει αμέσως την υπ’αριθμ. 15/24.9.20 επιστολή (εδώ) στο Υπουργείο και τον e-ΕΦΚΑ, ζητώντας τις απαραίτητες επεξηγήσεις ώστε να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε!

Το γραφείο του τέως Υπουργού κ. Βρούτση έλαβε υπ’όψη την επιστολή μας και τη διαβίβασε με δική του επιστολή (εδώ) στο γραφείο του διοικητή του e-ΕΦΚΑ, ζητώντας τις ενέργειες του ασφαλιστικού φορέα για αυτό το θέμα.

Και ενώ μετά από όλα αυτά περιμέναμε ότι η διόρθωση των κρατήσεων και η επισήμανση της ακατανόητης λογιστικής αλχημείας θα επέφεραν τελικά την οριστική διόρθωση των ποσών των συντάξεων, εν τέλει παρατηρούμε ότι στα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων του Ιανουαρίου 2021 αποκαταστάθηκαν μεν τα ποσά των μικτών αποδοχών στα πρότερα επίπεδα, με την αφαίρεση των ακατανόητων λογιστικών αλχημειών, ωστόσο, σύμφωνα και με την ανάλυση που αποτυπώνεται στα ενημερωτικά σημειώματα, επανήλθαν οι κρατήσεις υπολογισμένες επί του συνόλου των αποδοχών, όπως αυτές θα διαμορφωθούν την 1/1/23!

Εν ολίγοις, μετά από την άμεση αντίδραση του Συλλόγου μας, η κυβέρνηση και ο e-ΕΦΚΑ παραδέχτηκαν το λάθος τους, αφαιρώντας από τα ενημερωτικά σημειώματα τις λογιστικές αλχημείες, αλλά ουσιαστικά, επανέφεραν το προηγούμενο σφάλμα με τις άδικες κρατήσεις!

Για δική σας διευκόλυνση και καλύτερη κατανόηση του θέματος, σας παραθέτουμε στη συνέχεια ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης του ίδιου συνταξιούχου μέλους μας στις… τρεις φάσεις μέχρι σήμερα (αρχικός επανυπολογισμός με άδικες κρατήσεις – επανυπολογισμός με διόρθωση κρατήσεων χωρίς να αλλάξει το ποσό της σύνταξης – επαναφορά των μικτών ποσών αλλά και των άδικων κρατήσεων):

1. Ποσό της συνολικής προσωπικής διαφοράς μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης.

2. Κρατήσεις (στο τρίτο ενημερωτικό σημείωμα μεγαλύτερος ο φόρος και η ειδική εισφορά λόγω της αύξησης που προκύπτει από την προσθήκη των 2/5 της προσωπικής διαφοράς).

3. Πληρωτέο ποσό.

4. Σύνολο μικτών αποδοχών (στο τελευταίο σημείωμα απουσιάζει η επεξήγηση). Το μικτό ποσό σύνταξης είναι διαφορετικό γιατί στο ενημερωτικό σημείωμα του Ιανουαρίου 2021 σε σχέση με τα αντίστοιχα του Ιανουαρίου 2019 έχουν προστεθεί και τα επιπλέον 2/5 της αύξησης (για το 2020 και το 2021) που είχαν προκύψει από την αρνητική διαφορά του συνταξιούχου μετά τον αρχικό επανυπολογισμό.

 .

«Μπρος – πίσω» σε βάρος των συνταξιούχων!

Επειδή τα… μπρος – πίσω της κυβέρνησης και του e-ΕΦΚΑ σε αυτό το θέμα – παρά το γεγονός ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο – έχουν τραβήξει πολύ και επειδή βέβαια δεν είναι δυνατόν κάθε ασφαλισμένος να καταφεύγει στη δικαιοσύνη για τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ απέστειλε την κάτωθι επιστολή στο Υπουργείο και τον e-ΕΦΚΑ, ζητώντας επιτέλους να διορθωθούν τα ποσά των κρατήσεων ώστε να υπολογίζονται επί των πραγματικά καταβαλλόμενων ποσών και βεβαίως να επιστραφούν στους δικαιούχους συνταξιούχους μέλη μας αναδρομικά οι μη νόμιμες κρατήσεις από 1/1/19:

ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – Επιστολή No 1-8.1.21 για κρατήσεις επανυπολογισμού

Ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική και επιτέλους να σταματήσουν οι παλινωδίες σε αυτό το θέμα που έχουν ως συνέπεια την ολότελα άδικη ταλαιπωρία των συνταξιούχων και την αποστέρησή τους από ποσά συντάξεων που τους ανήκουν δικαιωματικά και αυτονόητα!

Ο Σύλλογός μας βέβαια δε θα αφήσει να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και να εμπαίζουν τους συνταξιούχους και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δικαιωθούμε!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial