ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑΠΕΙΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΔΙΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ!

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2017 ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ OUTSOURCING!

Η μεγάλη δικαίωση και επιτυχία της συναδέλφισσας και του Συλλόγου μας που τη στήριξε από την πρώτη στιγμή, λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις και στην παρούσα συγκυρία με τις απαράδεκτες, μονομερείς ενέργειες της τράπεζας στο θέμα της Cepal

Οι όψιμοι συνδικαλιστές δεν ξέρουν, δεν είδαν, δεν άκουσαν!

 .

Συναδέλφισσες – οι,

Το Δεκέμβριο του 2017 η τράπεζα μονομερώς, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση και χωρίς να τροποποιήσει προηγουμένως τον Οργανισμό Προσωπικού με τις θεσμικές διαδικασίες, κατάργησε την ειδικότητα των Καθαριστριών και ανέθεσε την καθαριότητα σε εργολάβους με το σύστημα του outsourcing. Η απόφασή της αυτή έθιξε 64 γυναίκες μεγάλης ηλικίας, προερχόμενες από την τέως ΙΛΤΕ και την Εμπορική. Οι 60 από αυτές, μην αντέχοντας στις καθημερινές, αφόρητες πιέσεις της Τράπεζας, υπέκυψαν και υπέγραψαν οικειοθελή αποχώρηση με οικονομικό κίνητρο, ενώ οι υπόλοιπες 4 απολύθηκαν από την Τράπεζα στις 5/12/2017: Μία μετανάστευσε στο εξωτερικό, μία συμβιβάστηκε πριν την εκδίκαση της κύριας αγωγής της και οι υπόλοιπες δύο συναδέλφισσες (Ελένη Τσίληρα και Ελένη Βουρλάκη) προσέφυγαν δικαστικώς και δικαιώθηκαν και οι δύο! Οι συναδέλφισσες που επέλεξαν το δύσκολο δρόμο του αγώνα, ανταμείφθηκαν για τη σθεναρή στάση τους με τη δικαίωσή τους από την ελληνική δικαιοσύνη.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει παλαιότερα, αρχικά η προερχόμενη από την πρώην Τράπεζα Πίστεως συναδέλφισσα Ελένη Βουρλάκη (την οποία στήριξε ο Σύλλογός μας από την πρώτη στιγμή, ταγμένος πάντα στο πλευρό όλων των συναδέλφων και αφού μάλιστα κανείς άλλος δεν ενδιαφέρθηκε για την υπόθεσή της…) αναγκαστικά τοποθετημένη, τυπικά μόνον φερόταν ως καθαρίστρια, ενώ στην πραγματικότητα εκτελούσε υπαλληλικά καθήκοντα. Με την υπ’ αρ. 2323/2018 απόφαση του Μονομ. Πρωτοδ. Αθηνών (Εργ.) αναγνωρίσθηκε η ακυρότητα της απόλυσής της και αναγνωρίσθηκε ότι η Τράπεζα της οφείλει μισθούς υπερημερίας μέχρι την άρση της υπερημερίας της. Εξάλλου, με προσωρινώς εκτελεστή διάταξη υποχρεώθηκε η Τράπεζα να αποδέχεται τις υπηρεσίες της στην ίδια, όπως μέχρι τότε, θέση, με απειλή χρηματικής ποινής 300 ευρώ για κάθε ημέρα άρνησής της. Πράγματι, σε εκτέλεση της διάταξης αυτής, η συναδέλφισσα από τον Ιανουάριο 2019 και μέχρι σήμερα συνεχίζει ν’ απασχολείται στην Τράπεζα με τα ίδια, όπως μέχρι την απόλυσή της, υπαλληλικά καθήκοντα. Η έφεση της Τράπεζας συζητήθηκε στις 29.09.2020 και αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση.

.

Νέα Δικαίωση – Διασυρμός της τράπεζας στην υπόθεση της συναδέλφισσας Ελένης Τσίληρα

Με μεγάλη μας χαρά σας ενημερώνουμε ότι και η δεύτερη συναδέλφισσα καθαρίστρια που αποφάσισε να σταθεί απέναντι στις απαράδεκτες πρακτικές της τράπεζας δικαιώθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη! Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 1667/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Εργ.) δικαιώθηκε η απολυμένη συναδέλφισσα καθαρίστρια Ελένη Τσίληρα, μητέρα πέντε παιδιών, προερχόμενη από την τέως Εμπορική Τράπεζα. Ειδικότερα, με την πρωτόδικη αυτή απόφαση αναγνωρίστηκε η ακυρότητα της από 5.12.2017 καταγγελίας της σύμβασης εργασίας της και η οφειλή από την Τράπεζα μισθών υπερημερίας από την απόλυση και μέχρι τη λήξη της υπερημερίας της. Εξάλλου, η Τράπεζα υποχρεώθηκε να αποδέχεται την εργασία της, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης εργασίας της, ως καθαρίστρια στο υποκατάστημά της στα Λεχαινά Ηλείας με την απειλή χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσής της με την ανωτέρω υποχρέωση.

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας ήταν ο μόνος συνδικαλιστικός φορέας που ανέδειξε το ζήτημα των καθαριστριών, καταγγέλλοντας με ανακοινώσεις του προς την Τράπεζα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τον Τύπο τις καταχρηστικές μεθοδεύσεις της τράπεζας, οργανώνοντας τριμερή συμφιλιωτική σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας και στηρίζοντας τις δύο καθαρίστριες, που επέλεξαν να προσφύγουν δικαστικώς, νομικά και ηθικά στο δίκαιο αγώνα τους.

Είμαστε υπερήφανοι για τις συναδέλφισσες που αντιστάθηκαν στις πιέσεις της τράπεζας, που δεν λιποψύχησαν ενώπιον του κλίματος που δημιούργησε η μαζική αποδοχή των απολύσεων των υπόλοιπων συναδελφισσών και χαιρόμαστε που ο τριετής αγώνας τους δικαιώθηκε με τη συμβολή του Συλλόγου μας, αφού  την υπόθεση χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή η νομική σύμβουλός μας κ. Ντέτα Πετρόγλου – που την ευχαριστούμε για μία ακόμα φορά για την προσήλωση και την αποτελεσματικότητά της -, ενώ και ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας συνάδελφος Σαράντος Φιλιππόπουλος εξετάστηκε ως μάρτυρας στο πλευρό της συναδέλφισσας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκδίκασης.

Η απόφαση αυτή (μαζί με την απόφαση της συναδέλφισσας Ελένης Βουρλάκη) διασύρει την τράπεζα που με τις πρακτικές της όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια έχει μετατρέψει τον εργασιακό βίο των συναδέλφων σε κολαστήριο και αποδεικνύει ότι υφίσταται ακόμα δικαιοσύνη που θέτει φραγμούς στην ασυδοσία των τραπεζιτών, αρκεί να υπάρχει θέληση, προσήλωση και αλληλεγγύη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων!

.

Δεν ξέρουν, δεν είδαν, δεν άκουσαν

Η αλήθεια είναι ότι από τους όψιμους συνδικαλιστές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τράπεζας δεν είχαμε καμία προσδοκία, αλλά είναι χρήσιμο κάθε φορά να επισημαίνεται η ηχηρή απουσία και αδιαφορία τους, αφού οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν ασχολήθηκαν ποτέ με την όλη υπόθεση, ακολουθώντας και στηρίζοντας βουβά τη γραμμή της τράπεζας.

Ωστόσο, δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά και στην πάλαι ποτέ κραταιά, αγωνιστική και υπερήφανη ΟΤΟΕ, που το μόνο πλέον από τη σημερινή έκδοσή της που θυμίζει εκείνες τις εποχές είναι η ταμπέλα έξω από τα γραφεία της… Δυστυχώς ούτε η ΟΤΟΕ έδωσε καμία σημασία στον αγώνα των καθαριστριών, αφού δε στήριξε τις συναδέλφισσες, δίνοντας ένα ακόμα αποφασιστικό χτύπημα στο κύρος και την αξιοπιστία της.

Και όπως είχε γίνει στην υπόθεση των καθαριστριών που οι μεγαλοσυνδικαλιστές του χώρου μας… δεν ήξεραν, δεν είδαν, δεν άκουσαν, το ίδιο συμβαίνει δυστυχώς ουσιαστικά – παρά τις προσπάθειες να μας πείσουν περί του αντιθέτου… – και στην παρούσα συγκυρία με τη μεταβίβαση των συναδέλφων στη Cepal!

.

Θα αγωνιστούμε και θα κερδίσουμε και στην υπόθεση της Cepal!

Η έκβαση των υποθέσεων αυτών έχει μια ειδικότερη σημασία στη σημερινή συγκυρία της από 1.12.2020 μεταβίβασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των κόκκινων δανείων στην εταιρεία Cepal. Η τράπεζα και αυτή τη φορά ακολούθησε μη νόμιμες και καταχρηστικές μεθοδεύσεις, ασκώντας αφόρητες πιέσεις στους συναδέλφους μας προκειμένου ν’ αποχωρήσουν οικειοθελώς από την Τράπεζα και να προσληφθούν αυθημερόν από την εταιρεία Cepal υπό την απειλή της ακούσιας μεταβίβασής τους με τις διατάξεις του π.δ. 178/2002. Υπό την πίεση της ανάγκης του για εργασία και της σοβούσας οικονομικής κρίσης, 507 συνάδελφοί μας τραπεζοϋπάλληλοι (μεταξύ των οποίων 11 αναγκαστικά τοποθετημένοι με το ν. 1648/1986!) υπέκυψαν στις πιέσεις αυτές της Τράπεζας, παραιτούμενοι από 1.12.2020 και προσληφθέντες αυθημερόν από την εταιρεία Cepal. Κάποιοι λίγοι αποχώρησαν με τα οικονομικά κίνητρα της εθελουσίας του 2018, που προσφέρθηκαν από την Τράπεζα την τελευταία στιγμή. Εξ όσων γνωρίζουμε, επτά ήταν οι συνάδελφοί μας, που αρνήθηκαν να παραιτηθούν από την Τράπεζα και πρόκειται να προσβάλουν δικαστικώς το κύρος της ακούσιας αυτής μεταφοράς τους στην Cepal.

Kαι πάλι o Σύλλογός μας υπήρξε ο μόνος συνδικαλιστικός φορέας που κοινοποίησε το ζήτημα στο ελληνικό κοινοβούλιο και τον Τύπο, ζήτησε τριμερή συμφιλιωτική διάσκεψη από το Υπουργείο Εργασίας (το οποίο δυστυχώς απέδειξε με τη στάση του την πλήρη αδιαφορία για τα εργασιακά δικαιώματα και τη συμπαράταξη με την τράπεζα) και παρενέβη προσθέτως υπέρ δύο συναδέλφων κατά τη διαδικασία συζήτησης των αιτήσεών τους ασφαλιστικών μέτρων με αιτήματα προσωρινής διαταγής.

Πληροφορούμε άπαντες προς όλες τις κατευθύνσεις ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα βρεθούμε μέχρι τέλους δίπλα σε όλους τους συναδέλφους που θα επιλέξουν το δρόμο του αγώνα! Παρά τις αντίξοες συνθήκες, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους συλλογικούς αγώνες και να υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, όπως αυτά των απολυμένων καθαριστριών και των αναγκαστικά μεταφερθέντων στη Cepal συναδέλφων μας, από όποια Τράπεζα και αν προέρχονται. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δικαιοσύνη θα λάμψει και θα μας δικαιώσει!

Δυστυχώς, είναι ελάχιστοι σύλλογοι και παρατάξεις που διατηρούν ακόμα ζωντανή την αγωνιστική τους στάση για την αυθεντική υπεράσπιση των δικαιωμάτων ων συναδέλφων.

Θα πρέπει οι συνάδελφοι να καταλάβουν όλο ότι μόνο με μαζική, συμμετοχική, αλληλέγγυα και αγωνιστική δράση θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

.

Επομένως, ενώπιον της επερχόμενης αντεργατικής λαίλαπας που έχουν σχεδιάσει οι τραπεζίτες και ήδη ξεκινήσει να δείχνει τα δόντια της, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του…