Υπόθεση αναδρομικών : Σε ένα ακόμα θέμα, ο Σύλλογός μας απέδειξε την υπευθυνότητα, τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα διαχείρισής του – Επιστολή προς το δρ. Παπακωνσταντίνου για τα τρέχοντα ζητήματα των διεκδικήσεών μας

Συνάδελφοι,

Πιστεύουμε ότι όλα τα χρόνια της λειτουργίας του Συλλόγου μας, αν μη τι άλλο η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει αποδείξει ότι ενεργοποιείται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε όλα τα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συναδέλφων και του χώρου μας.

Όταν μάλιστα – ευτυχώς συχνά – οι χειρισμοί μας έχουν και επιτυχημένα αποτελέσματα δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τις επιλογές μας. Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση των αναδρομικών, σας υπενθυμίζουμε ότι η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ σε συνεργασία με το νομικό μας συνεργάτη δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου που ανέλαβε εξ αρχής την υπόθεση, κινήσαμε τη διαδικασία των ομαδικών αγωγών για τη διεκδίκηση των μνημονιακών περικοπών των Ν4051/2012 και Ν4093/2012. Όλες μας οι ενέργειες και οι χειρισμοί έκτοτε έγιναν με άκρα υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε συνεννόηση με το νομικό μας σύμβουλο.

Ο Σύλλογός μας μάλιστα ήταν ο πρώτος ο οποίος, δια του νομικού συμβούλου του Δρ. Απόστολου Παπακωνσταντίνου, είχε πιθανολογήσει για την κρίση αυτή του ανωτάτου Δικαστηρίου πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η πρότυπη δίκη.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είχε συμμετάσχει στην πιλοτική δίκη που έγινε τον Ιανουάριο του 2020, ασκώντας πρόσθετη παρέμβαση, στην οποία παραστάθηκε ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου μας δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου προβάλλοντας το σύνολο των νομικών επιχειρημάτων που αφορούν την αντισυνταγματικότητα των περικοπών αυτών, ενώ είχαμε συμμετάσχει και σε συγκέντρωση των συνταξιούχων έξω από το ΣτΕ. Η παρέμβαση αυτή κρίθηκε παραδεκτή και βάσιμη, σε αντίθεση με σειρά άλλων παρεμβάσεων συνδικαλιστικών φορέων που απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες.

Το ΣτΕ εν τέλει αποφάσισε ότι οι περικοπές των συντάξεων των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012 είναι μη νόμιμες για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του έτους 2015 έως τον Μάιο του έτους 2016.

Ο Σύλλογός μας βέβαια συνεχίζει τη διεκδίκηση αναδρομικών μνημονιακών περικοπών και εισφοράς αλληλεγγύης από το 2012 μέχρι το τέλος του 2018. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογός μας έχει έρθει σε συμφωνία με το νομικό μας σύμβουλο δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, εφόσον απαιτηθεί, να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα υπόλοιπα διεκδικούμενα ποσά των μνημονιακών περικοπών από το 2012, με έξοδα του δικηγορικού γραφείου του νομικού μας συνεργάτη. Επιπλέον, ο Σύλλογός μας συνεχίζει να διεκδικεί με ομαδικές αγωγές μέσω του νομικού μας συμβούλου δρ. Παπακωνσταντίνου την εισφορά αλληλεγγύης – που είναι ένα μεγάλο διεκδικούμενο ποσό για πολλούς από εμάς.

 .

Επιστολή προς το δρ. Παπακωνσταντίνου για τα τρέχοντα ζητήματα των διεκδικήσεών μας

Δεν μπορούμε βεβαίως παρά να είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνεργασία μας με τον. Δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, αφού και σε παλαιότερες υποθέσεις έχει αποδείξει την ικανότητα και αποτελεσματικότητά του.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι στις νομικές υποθέσεις ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος και ο δρ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη κριθεί θετικά σε μία σειρά υποθέσεων. Ο Σύλλογός μας πιστεύει στον οδικό χάρτη των διεκδικήσεών μας και περιβάλλει με πλήρη εμπιστοσύνη το δρ. Παπακωνσταντίνου.

Μάλιστα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις συναδέλφων, οι οποίοι έχουν υπογράψει συνεργασία με άλλα δικηγορικά γραφεία, αλλά κατανοώντας τις ικανότητες και την υπεύθυνη διαχείριση του δρ. Παπακωνσταντίνου, έχουν επικοινωνήσει μαζί μας για να διερευνήσουν την προοπτική συνέχισης των διεκδικήσεών τους με το γραφείο του δρ. Παπακωνσταντίνου, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Επιπλέον, είχαμε ενημερώσει όλους τους συναδέλφους που είχαν συμμετάσχει στις ομαδικές αγωγές, ότι για τη συνέχιση των διεκδικήσεών τους, θα έπρεπε να προσκομίσουν ή να αποστείλουν ορισμένα έγγραφα είτε στο Σύλλογό μας είτε στο δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου μέχρι την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. Ωστόσο, βέβαια τα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκαν για την κρίση του κορωνοϊού, θεωρούμε ότι καθιστούν αδύνατη τη διεκπεραίωση της διαδικασίας αυτό το διάστημα.

Για αυτό το λόγο αποστέλλουμε την κάτωθι επιστολή στο συνεργάτη μας δρ. Παπακωνσταντίνου, αφενός μεν ζητώντας να δοθεί μία παράταση εύλογου χρονικού διαστήματος για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας από πλευράς συναδέλφων για τη συνέχιση των διεκδικήσεων.

Επιπλέον, με βάση όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως, ζητάμε από τον δρ. Παπακωνσταντίνου να μας ενημερώσει αν υφίσταται δυνατότητα για τους συναδέλφους που έχουν ξεκινήσει τις διεκδικήσεις τους με άλλο δικηγορικό γραφείο, να τις συνεχίσουν με τον ίδιο.

Τέλος, του ζητάμε μία ενημέρωση του συνολικού πλαισίου των εξελίξεων αναφορικά με τις διεκδικούμενες υποθέσεις:

ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Νο 22-6.11.20 – Προς δρ. Παπακωνσταντίνου