12 Οκτωβρίου 1944 : Ημέρα Απελευθέρωσης Αθήνας – Του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

12 Οκτωβρίου 1944 : Σαν σήμερα πριν από 76 χρόνια απελευθερώθηκε η Αθήνα από τα δεινά του φασισμού, αφού αποχώρησαν οι ναζί εγκληματίες. Στα περίπου 3,5 χρόνια της παρουσίας τους στην πρωτεύουσα άφησαν πίσω εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Οι βαθιές πληγές που άφησαν τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα δυστυχώς έμειναν ανοιχτές και ταλαιπώρησαν την Ελλάδα για δεκαετίες φτάνοντας στο σήμερα, αφού χρειάστηκε ένας πολυετής αντιφασιστικός αγώνας και κινητοποίηση για να καταδικαστούν οι νεοναζί απόγονοι των φασιστών!

Η σημερινή ημερομηνία αποτελεί ορόσημο ως συμβολισμός για την ιστορία και την πατρίδα μας και μεγάλο έλλειμμα της Πολιτείας ότι δεν γιορτάζεται και δεν τιμάται με τον τρόπο που θα έπρεπε. Σε αυτήν την ντροπιαστική κατάσταση συνέβαλε σαφώς ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες πανευρωπαϊκά όπου δυστυχώς όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν οι συνεργάτες των ναζί, αλλά αντίθετα «επιβραβεύθηκαν» με σημαντικές θέσεις στο μεταπολεμικό, μετεμφυλιακό κράτος…

Είναι χρέος κάθε Έλληνα δημοκράτη να θυμάται ότι η Ελλάδα μετετράπη σε μία απέραντη κόλαση υπό το φασιστικό ζυγό, αφού η χώρα μας ήταν από αυτές που πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και στις υποδομές της πατρίδας μας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, η χώρα που προκάλεσε αυτές τις καταστροφές δεν υποχρεώθηκε ποτέ να καταβάλει τις επανορθώσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην ψυχή όλων των Ελλήνων. Στη μνήμη όλων αυτών που πέθαναν υπό τη ναζιστική μπότα και όλων αυτών που πέθαναν πολεμώντας για την ελευθερία, είμαστε υποχρεωμένοι να κρατάμε αυτό το θέμα ψηλά και να ελπίζουμε κάποια μέρα να υποχρεωθεί η πάλι κραταιά Γερμανία να καταβάλει τις αποζημιώσεις.

.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

.