Επανενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία εκτύπωσης των ενημερωτικών σημειωμάτων συντάξεων του 2019 – Με ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ κράτησαν τις συντάξεις μας στα ίδια επίπεδα!

Συνάδελφοι,

Όπως θα θυμάστε, τον περασμένο Οκτώβριο του 2019, με μεγάλη καθυστέρηση από τον επανυπολογισμό των συντάξεων (από 1/1/19) δόθηκε η δυνατότητα στους συνταξιούχους στους οποίους είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία του επανυπολογισμού να εκτυπώσουν το ενημερωτικό σημείωμα σύνταξής τους του Ιανουαρίου 2019. Αυτή η εξέλιξη μας έδωσε τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του 2019 να υποβάλουμε τις ενστάσεις μας, καθόσον είχαμε διαπιστώσει σωρεία λαθών και παραλείψεων στη διαδικασία του επανυπολογισμού, όπως αποτυπωνόταν στο ενημερωτικό σημείωμα του Ιανουαρίου του 2019.

Ωστόσο, στις αρχές της νέας χρονιάς και ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, χωρίς καμία ενημέρωση ο ΕΦΚΑ σταμάτησε τη λειτουργία της ειδικής εφαρμογής ηλεκτρονικής εκτύπωσης των ενημερωτικών σημειωμάτων του Ιανουαρίου του 2019.

Έκτοτε, ο Σύλλογός μας προέβη σε σειρά ενεργειών προς τους αρμόδιους λειτουργούς του ΕΦΚΑ για την αποκατάσταση της δυνατότητας εκτύπωσης των ενημερωτικών σημειωμάτων και η μόνιμη απάντηση που λαμβάναμε αυτό το διάστημα ήταν ότι προσπαθούσαν να διορθώσουν τις παραλείψεις και τα λάθη που είχαν παρατηρηθεί στις επανυπολογισμένες συντάξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στα λάθη στις κρατήσεις των συντάξεων.

Σας ενημερώνουμε ότι μετά από τις πολύμηνες προσπάθειές μας, είναι και πάλι στη διάθεσή σας η ειδική εφαρμογή της ηλεκτρονικής εκτύπωσης των ενημερωτικών σημειωμάτων των επανυπολογισμένων συντάξεων του 2019. Μάλιστα, είναι διαθέσιμα πλέον τα ενημερωτικά σημειώματα όλων των μηνών του 2019 (όχι όμως και του 2020) των συναδέλφων στους οποίους είχε πραγματοποιηθεί ο επανυπολογισμός, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, για τις οποίες ερευνούμε την αιτία και θα επανέλθουμε μόλις έχουμε νεότερα. Για τους συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το Μάιο του 2016 και την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/2016), είναι διαθέσιμα όλα τα ενημερωτικά τους σημειώματα. 

Βεβαίως, συνεχίζει να μην υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης των ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων των συναδέλφων στους οποίους δεν έχει γίνει ακόμα ο επανυπολογισμός. Σας έχουμε ενημερώσει ότι βρισκόμαστε σε συνεχείς επαφές με τους αρμόδιους λειτουργούς του ΕΦΚΑ για την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων όλων των συναδέλφων και η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι οι συντάξεις βρίσκονται υπό επεξεργασία και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (πιθανώς και μέσα στον Οκτώβριο) θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Εννοείται ότι θα σας ενημερώσουμε αμέσως μόλις έχουμε νεότερα.

 .

Με ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ παρέμεινε ίδιο το τελικό πληρωτέο ποσό

Σας υπενθυμίζουμε ότι είχαμε υποβάλει ενστάσεις για σωρεία λαθών και παραλείψεων που είχαμε διαπιστώσει στα αρχικά ενημερωτικά σημειώματα του Ιανουαρίου του 2019. Ωστόσο, όπως φαίνεται στα ενημερωτικά σημειώματα του 2019 που δόθηκε πάλι η δυνατότητα εκτύπωσής τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ουσιαστικά προσπάθησαν να αποκαταστήσουν μόνο ένα εξ αυτών:

Σε όσους είχαμε αρνητική προσωπική διαφορά (δηλ. η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων της Ιονικής) και επομένως προέκυπτε αύξηση της σύνταξής μας και ενώ το ποσό θα χορηγείτο κατά 1/5 προσαυξημένο ετησίως, ο υπολογισμός των κρατήσεων γινόταν επί του ποσού στο οποίο θα διαμορφωθεί η σύνταξή μας το 2023 μετά την απόδοση του συνόλου της αύξησης που δικαιούμαστε.

1. Από ό,τι φαίνεται στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων του 2019 που εκτυπώνονται πλέον από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ, το πρώτο μέρος του ενημερωτικού σημειώματος της επανυπολογισμένης σύνταξης παραμένει το ίδιο και συνεπώς παραμένει ίδιο και το ποσό της συνολικής προσωπικής διαφοράς.

2. Από την ανάλυση της μηνιαίας πληρωμής, διαπιστώνουμε ότι πράγματι οι κρατήσεις μας υπολογίστηκαν επί του ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης και όχι στο ποσό όπως αυτό θα διαμορφωθεί από 1/1/23 και μετά. Εν ολίγοις, μειώθηκαν οι κρατήσεις μας.

3. Και ενώ η μείωση των κρατήσεών μας, όπως είναι λογικό, θα έπρεπε να οδηγήσει σε αύξηση του πληρωτέου ποσού, ω του θαύματος, το πληρωτέο ποσό παραμένει ακριβώς το ίδιο!

4. Αναλύοντας με τους ασφαλιστικούς μας συμβούλους την ακατανόητη αυτή εξέλιξη που απεικονίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα, διαβάζουμε ότι για «λογιστικούς λόγους στην ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ γίνεται αναγωγή της αρνητικής προσωπικής διαφοράς σε μεικτή βάση και για το τρέχον έτος αφαιρούνται τα 4/5  αυτής». Επομένως, όπως θα διαπιστώσετε, προσαυξάνοντας την προσωπική διαφορά σε μεικτή βάση (;;;;;;;), μειώνεται ισόποσα με τη μείωση των κρατήσεών μας και το σύνολο των μεικτών αποδοχών μας!

Όπως θα δείτε και στο παράδειγμα που ακολουθεί (ακολουθώντας την ως άνω αρίθμηση), ο συνάδελφος του οποίου οι κρατήσεις μειώθηκαν κατά 76,87 ευρώ μηνιαίως από το παλαιό στο νέο ενημερωτικό σημείωμα και θα έπρεπε να του επιστραφεί αυτό το ποσό από 1/1/19 μέχρι και σήμερα (δηλαδή ήδη 20 μήνες Χ 76,87 ευρώ = 1.537,40 ευρώ), αλλά και να διορθωθεί στο εξής και να λαμβάνει προσαυξημένη τη σύνταξή κατά 76,87 ευρώ, με κάποιον ακατανόητο τρόπο και χωρίς καμία εξήγηση, ο ΕΦΚΑ μειώνει ισόποσα το μεικτό ποσό σύνταξης, με αποτέλεσμα να παραμένει ίδιο το τελικό πληρωτέο ποσό:

 

.

Επειδή εμείς θεωρούμε ότι η συνολική προσωπική διαφορά κάθε συνταξιούχου, η οποία δημιουργείται ανάμεσα στο παλαιό και το νέο ποσό σύνταξης προ φόρου, είναι συγκεκριμένη και απόλυτη, πιστεύουμε ότι πρόκειται για μία λογιστική αλχημεία του Υπουργείου προκειμένου να μη δημιουργηθούν διαφορές (συνεπώς αυξήσεις λόγω των μειωμένων κρατήσεων), τις οποίες θα ήταν αναγκασμένος ο ΕΦΚΑ να καταβάλει και μάλιστα άμεσα!

Έχουμε ήδη απευθυνθεί στους ασφαλιστικούς και νομικούς μας συμβούλους για να εξετάσουμε τη λογική και τη νομιμότητα αυτής της «αλχημείας», αλλά πραγματικά κανένας δεν μας έχει δώσει μέχρι στιγμής απάντηση με ποια λογιστική ή άλλη λογική έγινε η «αναγωγή της προσωπικής διαφοράς σε μεικτή βάση», προκειμένου να… κατορθώσουν να κρατήσουν τις συντάξεις μας στα ίδια επίπεδα, παρά τη μείωση των κρατήσεών μας!

Εν τέλει, η μόνη «λογική» που βρίσκουμε είναι ότι η κυβέρνηση που εξαγγέλλει διθυραμβικά ότι θα δώσει αναδρομικά τις παράνομες κρατήσεις των 11 μηνών, όπως έκρινε το ΣτΕ, ουσιαστικά, με αλχημείες και χωρίς καμία λογική, δεν αποδίδει σε όσους συνταξιούχους έχουν αρνητική προσωπική διαφορά τις παράνομες κρατήσεις 48 μηνών, δηλαδή από 1/1/19-1/1/23, όταν και θα διαμορφωθεί το τελικό ποσό που θα λαμβάνουν μετά την καταβολή και της πέμπτης δόσης της αρνητικής προσωπικής διαφοράς.

Ο Σύλλογός μας βέβαια δε θα αφήσει να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και σε συνεργασία με τους ασφαλιστικούς μας συμβούλους θα σας ενημερώσουμε για τα τελικά, τεκμηριωμένα συμπεράσματά μας και βεβαίως θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για να δικαιωθούμε!


Για να μπορέσετε να εκτυπώσετε τα ενημερωτικά σας σημειώματα, χρειάζεστε τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISNET (USERNAME και PASSWORD), τον ΑΦΜ σας και τον ΑΜΚΑ σας.

Συγκεκριμένα:

1. Μεταβαίνετε στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ à https://www.efka.gov.gr

2. Επιλέγετε à Συνταξιούχοι

3. Επιλέγετε à Πληρωμές

4. Επιλέγετε à Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος

5. 2) Ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1/1/2019 – Επιλέγετε à Είσοδος στην υπηρεσία

6. Επιλέγετε à Συνέχεια στο TAXISNET

7. Εισάγετε προσωπικούς κωδικούς (Username και Password) TAXISNET & Επιλέγετε àΕίσοδος

8. Επιλέγετε à Εξουσιοδότηση

9. Εισάγετε ΑΦΜ, ΑΜΚΑ – Επιλέγετε àΕίσοδος

10. Επιλέγετε έτος πληρωμής (2019) και μήνα πληρωμής (π.χ. Ιανουάριος)

11. Επιλέγετε à Αναζήτηση

12. Επιλέγετε à Εκτύπωση

13. Επιλέγετε à Εκτέλεση

14. Επιλέγετε à ΟΚ