58279. Ένας παπάς από τη Μαγούλα Λακωνίας (Αρχαία Σπάρτη) – Της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου

Οι λευκές σελίδες της εκκλησίας στη χώρα μας είναι πολλές και ακόμα περιμένουν να γραφτούν. Για το ρόλο της και τη σύνδεσή της με το εκάστοτε καθεστώς (προοδευτικό, συντηρητικό, αντιδραστικό, ακόμα και… κατοχικό) υπάρχουν πολυάριθμα ντοκουμέντα, αλλά σπανίως γίνεται λόγος για αυτά.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την περίοδο που η φασιστική, ναζιστική μπότα έπεσε αδυσώπητη πάνω στην Ελλάδα. Δυστυχώς, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπήρξαν πολλοί ιερωμένοι που έσπευσαν να συμπαραταχθούν με τους κατακτητές (η αρχή είχε γίνει ήδη από την άνοδο του Μουσολίνι και του Χίτλερ στην εξουσία στις χώρες τους).

Ωστόσο βέβαια, υπήρξαν πολλοί που αποδείχθηκαν πραγματικοί ηγήτορες του ποιμνίου τους (μην ξεχνάμε το μείζονα ρόλο ιερωμένων στην Αντίσταση), που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον κατακτητή και με τις πράξεις τους έδειξαν το δρόμο της ελευθερίας και της ανθρωπιάς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Κυθήρων κυρός Μελέτιος (1892-1972), από τη Μαγούλα Λακωνίας, αντιστάθηκε στους ναζί παρά το γεγονός μάλιστα ότι βρισκόταν στην «πηγή του κακού», αφού κατά της διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο π. Μελέτιος Γαλανόπουλος ήταν εφημέριος στη Σαλβάτορκιρχε Μονάχου και στη Λειψία. Με τη βοήθεια του μεγάλου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή διέσωσε τον αρχαιότερο ελληνοχριστιανικό ναό του Μονάχου, συνελήφθη από τους ναζί για αντιστασιακή δράση, οδηγήθηκε στο Νταχάου, επέζησε, επέστρεψε στην Ελλάδα και ως γνήσιος πατριώτης και αντιναζιστής, οδηγήθηκε σε παραγκωνισμό από τη Χούντα…

Διαβάστε την κάτωθι αποκλειστική, προσωπική έρευνα της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου που είναι ξεκάθαρο ότι έχει βάλει σκοπό της ζωής της να συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, αφού δυστυχώς οι οιωνοί δείχνουν το δρόμο προς τη λήθη… : 

.

58279. Ένας παπάς απο τη Μαγούλα Λακωνίας (Αρχαία Σπάρτη)


Λίγα λόγια από τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας, συνάδελφο Σαράντο Φιλιππόπουλο για το συμπατριώτη του πατέρα Μελέτιο Γαλανόπουλο και την έρευνα της συναδέλφισσας:

«Θέλω να ευχαριστήσω τη συναδέλφισσα εκ μέρος όλων των Ιονικάριων για τις αποκλειστικές έρευνές της που προσφέρει στο Σύλλογό μας, αλλά κυρίως για την προσπάθεια που καταβάλλει σε υποθέσεις ιστορικού και ουσιαστικά εθνικού ενδιαφέροντος, αφού αναδεικνύει άγνωστες ιστορίες και προσωπικότητες που μέσα στη δική τους πραγματικότητα και περιβάλλον, προσέθεσαν συχνά με προσωπικό κόστος ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα του περήφανου λαού μας.

Η σημερινή της αναφορά στον πάτερ Μελέτιο Γαλανόπουλο με συγκινεί ιδιαίτερα αφού ήταν συμπατριώτης μου, γεννηθείς στη Μαγούλα Λακωνίας (Αρχαία Σπάρτη). Ήταν πράγματι μία ξεχωριστή προσωπικότητα, ξακουστός στα μέρη μας, που τίμησε ιδιαίτερα τον τόπο μας υπηρετώντας με πίστη τα πραγματικά εθνικά και θρησκευτικά ιδανικά, δηλαδή το δίκαιο, την ανθρωπιά και την πατρίδα. Είναι μεγάλο ατόπημα από πλευράς των τοπικών αρχών που ακόμα δεν έχουν αποδώσει τις πρέπουσες τιμές σε αυτόν τον ξεχωριστό πατριώτη και θεωρώ χρέος μου με βάση την έρευνα της συναδέλφισσας να κινητοποιηθώ και να τη γνωστοποιήσω στο Δήμο και τους αρμόδιους φορείς προκειμένου, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, να τιμήσουν τη μνήμη του.»

Σαράντος Φιλιππόπουλος