Μέχρι τέλους του έτους η προθεσμία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο για τα αναδρομικά συντάξεων περασμένων ετών

Στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσής σας και εν όψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο συνάδελφος λογιστής Θωμάς Γεωργίου παραθέτει κάθε χρόνο οδηγίες για να σας διευκολύνει και να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις που ενδεχομένως θα έχουν και αντίστοιχες συνέπειες.

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για τις βασικές παραμέτρους των δηλώσεων με προηγούμενα δημοσιεύματά μας (βλ. εδώεδώεδώ). Ωστόσο, επειδή έχουμε δεχθεί ερωτήσεις από συνταξιούχους συναδέλφους που έχουν λάβει αναδρομικά περασμένων ετών, σας ενημερώνουμε ότι η συμπληρωματική δήλωση για τα αναδρομικά συντάξεων έχει προθεσμία μέχρι τέλους του έτους, χωρίς πρόστιμο.

Για να ενημερωθεί κάποιος συνάδελφος αν έχει λάβει αναδρομικά από προηγούμενα έτη, θα πρέπει στην πλατφόρμα του taxisnet για την υποβολή της δήλωσης, πριν την οριστικοποίησή της (έντυπο Ε1), να πατήσει με τον κέρσορα στο ποσό της σύνταξης, προκειμένου να εμφανιστεί ανάλυση του ποσού, αλλά και πληροφορίες σχετικά με το αν σε αυτό περιλαμβάνονται ποσά αναδρομικά από προηγούμενα έτη για τα οποία θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση.

Ωστόσο, τονίζουμε ότι στην περίπτωση που κάποιος συνάδελφος έχει λάβει αναδρομικά από προηγούμενα έτη, θα πρέπει να περιμένει πρώτα ο e-ΕΦΚΑ να ενημερώσει το taxisnet με το αρχείο των αναδρομικών (όπου αναγράφεται ξεχωριστά το ποσό για κάθε έτος) και να γίνει η αυτόματη τροποποιητική δήλωση, η οποία όμως παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι να υποβληθεί οριστικά από το φορολογούμενο. Επομένως, οι λογιστές των συναδέλφων θα πρέπει να παρακολουθούν αυτήν την εξέλιξη, προκειμένου να υποβάλουν την οριστική τροποποιητική δήλωση για τα αναδρομικά συντάξεων προηγούμενων χρόνων, αφού ολοκληρωθεί η ως άνω διαδικασία.