
Στη Σχολή Δικαστών μαθαίνουν τους μελλοντικούς δικαστές να απορρίπτουν τις αιτήσεις των αδύναμων δανειοληπτών!
- Posted by Σαράντος Φιλιππόπουλος
- On July 20, 2020
- 0 Comments
Συνάδελφοι,
Θα περίμενε κανείς ότι η δεκαετία της κρίσης θα έκανε τη χώρα μας, τους πολίτες και κυρίως τους θεσμούς πιο σοφούς ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και οδηγηθούμε εκ νέου σε αδιέξοδο.
Δυστυχώς, η μέχρι στιγμής πορεία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας...
Τι κι αν είναι σαφές ότι το χρηματοτραπεζικό σύστημα και ο ασύδοτος, εκτός ελέγχου τρόπος λειτουργίας του αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα που οδήγησε τη χώρα μας στα βράχια, συμπαρασύροντας χιλιάδες συμπολίτες μας...
Ωστόσο, ορισμένοι – που μάλιστα κατέχουν θέσεις κλειδιά στη λειτουργία της Πολιτείας – φαίνεται ότι δεν έχουν βάλει μυαλό και συνεχίζουν να εξυπηρετούν απροκάλυπτα τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος του λαού που υπέφερε και σήκωσε το βάρος αυτής της κρίσης.
Τις προηγούμενες ημέρες ήρθε στην επιφάνεια από την εξειδικευμένη σε θέματα δικαστικού ρεπορτάζ ιστοσελίδα dikastiko.gr η αποκάλυψη ότι στη Σχολή Δικαστών υπάρχει εισήγηση που ουσιαστικά χαράζει «γραμμή» προς τους δικαστές να απορρίπτουν τις αιτήσεις των αδύναμων δανειοληπτών που ζητούν υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, πρόκειται για ένα κείμενο «επιμόρφωσης» για τη σχολή δικαστών του 2020 (προς τους δικαστές δηλαδή που στο μέλλον θα δικάζουν τέτοιες αιτήσεις), το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εν όψει του επιχειρηματικού κινδύνου που διατρέχουν οι τράπεζες, ο οποίος μετακυλίεται στη φορολογία των πολιτών, πρέπει να απορρίπτουν τις αιτήσεις τους επικαλούμενοι δόλο του αδύναμου δανειολήπτη!
Όπου δόλος, η «γνώση» του δανειολήπτη ότι θα περιέρχονταν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση λόγω κρίσης και άρα δεν έπρεπε να δανειστεί τόσα χρήματα! Μάλιστα, σε ένα σημείο της επιμόρφωσης αναδεικνύεται και ο όρος «ηθικός κίνδυνος», ο οποίος «συντρέχει όταν ο οφειλέτης παρακινείται να αναλάβει υπέρμετρες υποχρεώσεις, υπολογίζοντας ότι, εφόσον δεν μπορέσει να τις εξυπηρετήσει, θα μπορεί να απαλλαγεί αζημίως από αυτές».
Μάλιστα κάνει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ του αδύναμου δανειολήπτη και των πιστωτικών ιδρυμάτων και προτάσσει το συμφέρον των δεύτερων, αφού καλεί τους μελλοντικούς δικαστές να απέχουν «από τη λογική της εύνοιας προς τον «αδύναμο» οφειλέτη και της «τιμώρησης» των πιστωτικών ιδρυμάτων, για την επιθετική πολιτική τους και την αλόγιστη χορήγηση δανείων και πιστώσεων»!
Και τέλος, αναφέρει χαρακτηριστικά στο συμπέρασμα ότι το Δικαστήριο οφείλει να ελέγχει τη συνδρομή της προϋπόθεσης του δόλου, «αποκλείοντας από τη ρύθμιση τους οφειλέτες εκείνους οι οποίοι από τον νομοθέτη κρίνονται ανάξιοι της προστασίας του»!
Αυτή η εξοργιστική αποκάλυψη προκάλεσε την άμεση παρέμβαση δύο μελών του Δ.Σ. της Εθνικής Σχολής Δικαστών (ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, Γεώργιος Σταματογιάννης) που ζητούν τη σύγκλιση του ΔΣ προκειμένου να διερευνηθεί εάν το περιεχόμενο του εν λόγω δημοσιεύματος ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή όχι.
Στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Ιωάννη Σαρμά, τονίζουν το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου ως συλλειτουργού στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και πως από την μία πλευρά υπάρχουν εξαθλιωμένοι πολίτες και από την άλλη ισχυρότατοι τραπεζικοί οργανισμοί, οι οποίοι δανειοδοτούνται συνεχώς και οι οποίοι είναι σαφώς συνυπεύθυνοι για την αλόγιστη χορήγηση δανείων, η δε συνεκτίμηση της δόλιας ή μη περιέλευσης του οφειλέτη σε αδυναμία χρήζει εξατομικευμένης και εντεύθεν αιτιολογημένης κρίσης και όχι βέβαια «κατευθυντήριας αρχής».
Όταν βέβαια εννοούμε ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή, σίγουρα δεν εννοούμε να είναι μονόφθαλμη και να κλείνει το μάτι στους ισχυρούς, αγνοώντας τους αδύναμους, οι οποίοι μάλιστα τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί τη δεκαετία της κρίσης!
Το σχέδιο για τη φτωχοποίηση του λαού προς όφελος των μεγαλοσυμφερόντων έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και δυστυχώς οι θεσμοί της Πολιτείας, ανάμεσά τους και η δικαιοσύνη, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του!
Χαιρόμαστε βέβαια που υπάρχουν ακόμα έντιμοι άνθρωποι στο χώρο της δικαιοσύνης που σέβονται το επάγγελμά τους και το υπηρετούν με αξιοπρέπεια, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αρκετό για να μπει ένα φρένο στην εκμετάλλευση...
Είναι βέβαιο ότι και όλοι εμείς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα σχέδια που εξυφαίνονται εις βάρος μας, να αντιδράμε δυναμικά σε τέτοιες αποκαλύψεις και να στηρίζουμε τους έντιμους ανθρώπους που συνεχίζουν με το κεφάλι ψηλά να υπηρετούν το συμφέρον της χώρας και του λαού μας.
0 Comments