Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί βάζει ταφόπλακα στις ψευδαισθήσεις – Άποψη του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου

Η προκλητικότητα και επιθετικότητα του νεοσουλτάνου Ερντογάν δεν έχουν τελειωμό και μετά από την απόφαση – εξπρές να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά (σύμβολο όχι μόνο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, αλλά παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού σύμφωνα με την UNESCO) σε τζαμί, διαλύεται κάθε ίχνος αμφισβήτησης και μπαίνει ταφόπλακα στις ψευδαισθήσεις ορισμένων συμπατριωτών μας και των δυτικών συμμάχων μας όσον αφορά τις προθέσεις του καθεστώτος στην Τουρκία. Οι επεκτατικές επιδιώξεις και οι στόχοι των γειτόνων είναι ολοφάνερα πλέον και δεν περιορίζονται σε επίπεδο συμβολισμού, αφού μάλιστα οι συνεχείς προκλήσεις ουσιαστικά εξαγγέλλονται και εφαρμόζονται με απόλυτη ακρίβεια:

· Ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, το έκαναν

· Εξήγγειλαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας, το υπέγραψαν

· Διαμήνυσαν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα προς την Ελλάδα για τους πρόσφυγες, το έπραξαν

· Προετοίμασαν το έδαφος για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, την πραγματοποιούν

Η επόμενη ενέργεια που έχουν προαναγγείλει είναι η πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων…

Η Τουρκία λειτουργεί με επιθετικές κινήσεις στο σκάκι της γεωπολιτικής σκακιέρας και εμείς έχουμε περιοριστεί στην προσπάθεια απόκρουσής τους ή ακόμα και στην άτακτη οπισθοχώρηση

Είναι τελείως διαφορετικό να κρατά κάποιος μία ψύχραιμη στάση παρακολουθώντας και αναλύοντας τις συνθήκες, από το να παραμένει άπραγος και να βλέπει τις εξελίξεις να τον προσπερνούν…

Δηλαδή, τι άλλον πλέον πρέπει να γίνει για να αντιληφθούμε σε ποιο σημείο έχουν φτάσει τα πράγματα; Τι άλλο πλέον να περιμένουμε για να χαραχτεί μία εθνική στρατηγική απέναντι στην επιθετικότητα του τουρκικού καθεστώτος που έχει αποθρασυνθεί;

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς πρέπει να είμαστε κύριοι των υποθέσεών μας και να κινητοποιούμαστε δυναμικά για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού μας με ενέργειες που να μην επιδέχονται αμφισβήτησης. Ανατρέχοντας στην ιστορία μας, το πολύτιμο μάθημα είναι ότι δε θα έρθει κανένας σωτήρας να μας σώσει, ιδιαίτερα αν εμείς οι ίδιοι δεν φροντίζουμε να αναδεικνύουμε την ατσάλινη βούλησή μας να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία του λαού μας. Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι οι «προστάτιδες δυνάμεις», οι ΗΠΑ ή η Ε.Ε. θα συνταχθούν ουσιαστικά στο πλευρό μας πέραν προφορικών και κενών νοήματος δηλώσεων στήριξης, αφού οι εμπορικές τους συμφωνίες και τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα είναι τα μοναδικά κίνητρα των ενεργειών τους…

Και βέβαια, αυτή η νωχελικότητα έως και απάθεια που παρατηρείται στις αντιδράσεις μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηττοπάθεια που έχει καλλιεργηθεί στον ελληνικό λαό, εξ αιτίους του μύθου της αήττητης Τουρκίας που αναδεικνύουν εδώ και χρόνια τα ΜΜΕ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να προβάλλουν και μερικούς «φωτισμένους» Έλληνες που μιλούν με σοβαρότητα για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία.

Η ειρηνική διάθεση της χώρας μας νομίζω δε χρειάζεται καμία άλλη απόδειξη, αφού διαχρονικά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή. Αντίθετα, αυτό που απαιτείται τώρα είναι η άμεση, δυναμική κινητοποίηση για να μην τίθεται εν αμφιβόλω η προετοιμασία μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις και να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα κεκτημένα μας.

Θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από την περίοδο 1981-1987, που παρουσίαζε μεγάλες ομοιότητες με τη σημερινή στα ελληνοτουρκικά. Η αποφασιστικότητα τότε της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου και η θέση σε επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεών μας στο Αιγαίο εξανάγκασαν την Τουρκία να βάλει την ουρά στα σκέλια και να αποστασιοποιηθεί από τις επεκτατικές της βλέψεις για πολλά χρόνια, χωρίς μάλιστα να χυθεί σταγόνα αίμα!

Επειδή το σύγχρονο γεωπολιτικό πλαίσιο είναι εύθραυστο και βρισκόμαστε σε μία παραδοσιακά περίπλοκη περιοχή με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε ένταση, οφείλουμε να αντιδράσουμε όπως αρμόζει στην κρισιμότητα των καιρών. Η ιστορία δε θα συγχωρήσει άλλες παραλείψεις, ολιγωρίες, εφησυχασμούς και λάθη.

ΑΜΕΣΑ σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να συνδιαμορφώσουμε επιτέλους μία εθνική στρατηγική που δε θα άγεται και θα φέρεται από τις εναλλαγές στην εξουσία.

.

Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό έχει έρθει εδώ και καιρό, αλλά δυστυχώς έχουμε καθυστερήσει να τις λάβουμε. Ας το κάνουμε επιτέλους πριν να είναι πολύ αργά, γιατί τα χειρότερα έρχονται!

 .

Σαράντος Φιλιππόπουλος