Τα «μυστικά» των τροποποιητικών δηλώσεων & δήλωση παραχώρησης κατοικίας και φιλοξενίας – Του συνάδελφου Θωμά Γεωργίου

Συνάδελφοι,

Οι δαιδαλώδεις φορολογικές διατάξεις και απανωτές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών έχουν μετατρέψει την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σε ένα… δυσεπίλυτο γρίφο. Προσθέτοντας σε αυτή τη διαδικασία και τις αλλαγές – εξπρές που θεσπίστηκαν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, είναι λογικό ακόμα και οι επαγγελματίες να έχουν σαστίσει και μπορείτε όλοι να καταλάβετε ότι σε κάθε βήμα καραδοκούν παγίδες…

Στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσής σας και εν όψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο συνάδελφος λογιστής Θωμάς Γεωργίου παραθέτει οδηγίες για να σας διευκολύνει, αυτή τη φορά σχετικά με τις τροποποιητικές δηλώσεις και τις δηλώσεις παραχώρησης κατοικίας και φιλοξενίας, ώστε να γίνει κατανοητή η διαδικασία και να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις που ενδεχομένως θα έχουν και αντίστοιχες συνέπειες.


Σας παρουσιάζω παρακάτω τα μυστικά των τροποποιητικών δηλώσεων του έτους 2020  που σίγουρα πολλοί θα κληθούν να υποβάλουν, καθώς πολλές φορές υπάρχουν παραλείψεις στην αρχική δήλωση και χρειάζεται εν συνεχεία να υποβληθεί τροποποιητική.

Επίσης το πώς δηλώνεται η παραχώρηση της Α΄ κατοικίας σε γονείς και παιδιά καθώς και η φιλοξενία αφού είναι πολλά και συνεχή τα ερωτήματα από πολλούς.

Ελπίζω να είναι σαφείς οι απαντήσεις και να σας βοηθήσουν.

 .

Διορθώσεις φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα! Μέχρι πότε μπορούν να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις, ποιες είναι και πότε αποφεύγονται οι κυρώσεις. Πώς δηλώνονται ή φιλοξενία και η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας;

Οι εμπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος  υποβάλλονται μέχρι και τις 30-06-2020, ενώ οι εκπρόθεσμες αρχικές ή οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις εμπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δεν επιβαρύνονται με πρόστιμο μόνο εάν η τροποιητική υποβληθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των εμπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή μέχρι την 30/6/2020.

Επομένως εμπρόθεσμες αρχικές φορολογικές δηλώσεις – μόνο εάν προκύψει θέμα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης-  θεωρούνται, σήμερα, από την ΑΑΔΕ,  μόνο όσες υποβληθούν μέχρι 30/6/2020 και όχι αυτές που θα υποβληθούν από 1/7/20 – 29/7/2020. Άρα όσες  τροποποιητικές  φορολογικές  δηλώσεις υποβληθούν μετά από την 30/6/2020, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, θα έχουν πρόστιμο.

Από σήμερα (σ.σ. 24/6), στην εφαρμογή του Taxisnet  για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2020, προστέθηκε το εικονίδιο με την ένδειξη «τροποποιητική», η οποία δεν αφορά μόνο το έτος 2020, αλλά και τα φορολογικά έτη μέχρι και το 2015.

Έτσι, όποιος έχει ήδη υποβάλει τη φορολογική του δήλωση για το 2020 και διαπίστωσε ότι έχει κάνει κάποιο λάθος ή έχει παραλείψει να δηλώσει κάποιο στοιχείο ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο,  θα πρέπει να μπει στη φορολογική του δήλωση να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που θέλει και να την υποβάλει οριστικά μέχρι 30/6/2020 χωρίς πρόστιμο. Αμέσως θα εκδοθεί και το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι ακόμη και αν με τη νέα εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύψει αυξημένος φόρος, δεν θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο εφόσον την υποβάλει μέχρι 30/6/2020.

Σε περίπτωση που περάσει η προθεσμία  υποβολής των εμπρόθεσμων αρχικών  δηλώσεων ( 30/6/2020 ), δεν  επιβάλλονται πρόστιμα ή και προσαυξήσεις, εάν οι τροποποιήσεις των δηλώσεων αφορούν μόνο τις παρακάτω περιπτώσεις:

1.    Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν επιβαρύνεται με πρόστιμο.

2.    Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.

3.    Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.

4.    Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).

5.    Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.

6.    Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN

7.    Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.

 

Πώς δηλώνεται η φιλοξενία;

Το πρόσωπο που φιλοξενεί δηλώνει στο έντυπο Ε1 της δήλωσης του τη φιλοξενία, συμπληρώνοντας στον πίνακα του κωδ 007 (πιν 2 περιπτ. 19)  τα στοιχεία των φιλοξενουμένων του.

Ο φιλοξενούμενος συμπληρώνει τον υποπίνακα του κωδικού 801 του εντύπου  Ε1 της δήλωσης του (πιν 6 περιπτ 13)   με τον  Α.Φ.Μ. του προσώπου που τον φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες που τον  φιλοξενεί.

                       

Πώς δηλώνεται η παραχώρηση α΄ κατοικίας  σε ανιόντες ή κατιόντες α΄ βαθμού;        

Αφορολόγητα ποσά.

Ο παραχωρών καταχωρίζει στο έντυπο Ε2 της δήλωσης του τα στοιχεία του διαμένοντος στο σπίτι επιλέγοντας στο πεδίο «είδος μίσθωσης- χρήση ακινήτου»  το  13 (δωρεάν παραχώρηση κατοικιών – ακινήτων), χωρίς να δηλώσει ποσά.

Ο διαμένων στην κατοικία δηλώνει στη δήλωσ’η του – έντυπο Ε1 –  (πιν  5 – 1α) τα στοιχεία της κατοικίας για να ληφθεί υπ΄ όψη στα  τεκμήρια διαβίωσής του.

Σημείωση: Η παραχώρηση είναι αφορολόγητη ως προς τον παραχωρούντα εάν είναι μέχρι 200 μ2. Εάν είναι μεγαλύτερο των 200 μ2 τα επιπλέον μ2 φορολογούνται. Στα 200 μ2 περιλαμβάνονται ένα γκαράζ και μία αποθήκη. Ο φόρος υπολογίζεται στο τεκμαρτό εισόδημα που υπολογίζεται με ποσοστό 3% στην αντικειμενική αξία του παραχωρούμενου ακινήτου την τελευταία ημέρα του έτους φορολογίας.

 

Θωμάς Γεωργίου