Πληρώσαμε τη δεκαετή κρίση τους – Δε θα πληρώσουμε και την κρίση του κορωνοϊού!

Συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες έχει καταστεί σαφές ότι οι ολέθριες συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού δε θα περιοριστούν στις ανθρώπινες ζωές που θα χαθούν, αλλά δυστυχώς θα επεκταθούν και ίσως να είναι πιο τραγικές στην ελεύθερη πτώση της παγκόσμιας οικονομίας. Και δυστυχώς, όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις κρίσεων και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, τη νύφη θα κληθεί να πληρώσει ο εργαζόμενος λαός προκειμένου να μην επηρεαστούν αρνητικά τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ…

Εργοδότες και κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία επιχειρούν να μετακυλήσουν με κάθε τρόπο το ανυπολόγιστο κόστος της πρωτοφανούς κατάστασης στον απλό λαό, με νομοθετήματα και διατάγματα εξπρές που καταλύουν ακόμα και τα σαθρά μετά τη δεκαετή κρίση θεμέλια των εργασιακών δικαιωμάτων:

 .

– Μετάθεση του δώρου του Πάσχα

– Δυνατότητα μονομερούς αναστολής συμβάσεων εργασίας

– Απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης

– Επίταξη απεργών

– «Προστασία» απολύσεων μέχρι 30/4 (και μετά… το χάος)

Και το κερασάκι στην τούρτα :

– Δυνατότητα περικοπής κατά 50% το μήνα των αμοιβών των εκ περιτροπής εργαζόμενων μέχρι και δύο εβδομάδες και για περίοδο 6 μηνών!

 .

Επειδή ως γνωστόν τα συμφέροντα και το χρήμα δεν κάνουν διαχωρισμούς και δε διακρίνονται από συναισθηματισμούς, βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης (που έχουν ανασταλεί βασικά δημοκρατικά δικαιώματα) να περάσουν όσα δεν κατόρθωσαν την περίοδο της δεκαετούς κρίσης. Έτσι, στους χώρους εργασίας :

– υπάρχει καταιγισμός απολύσεων (ή… «οικειοθελών αποχωρήσεων»)

– πληθώρα μονομερών εργοδοτικών ενεργειών

– καθυστέρηση καταβολής μισθών

– εξαντλητική και ανθυγιεινή εργασία (προφανώς δεν είναι το ίδιο σημαντική η υγεία όλων – κάποιοι πρέπει να προστατεύονται και κάποιοι να εργάζονται για να προστατεύουν τους προνομιούχους…)

 .

Οι τράπεζες… σέρνουν το χορό

Από το εξοργιστικό πανηγύρι της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι τράπεζες, τις οποίες η κυβέρνηση πολύ πρόθυμα εξυπηρετεί…

Ήδη στα νομοθετήματα-εκτρώματα αναφέρεται η δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από επιχείρηση του ομίλου σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου (αυτό ακριβώς που έχουν ήδη κάνει ή ετοιμάζονται να κάνουν οι τράπεζες για να καταργήσουν ουσιαστικά το επάγγελμά μας!).

Η εκ περιτροπής εργασία δε γίνεται με όρους διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων και έχει αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των διευθυντών.

Η περίφημη τηλε-εργασία «ξεχειλώνει» το ωράριο εργασίας, ενώ βέβαια δεν παρέχεται ο απαραίτητος εξοπλισμός από τις τράπεζες.

 .

Εν ολίγοις συνάδελφοι, με το πρόσχημα της κρίσης του κορωνοϊού, εφαρμόζονται οι πλέον ακραίες νεοφιλελεύθερες και ανελεύθερες διατάξεις, διαλύοντας τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα, ενώ η «δημιουργική ασάφεια» της κυβέρνησης αφήνει ανοιχτό τον ορίζοντας επέκτασης αυτών των μέτρων…

 .

Nein! Από τη Γερμανία για το κορωνο-ομόλογο!

Και ενώ η πρωτοφανής κατάσταση που ζούμε ουσιαστικά έχει προσομοιάσει τη ζωή μας σε συνθήκες πολέμου, η Ε.Ε. συνεχίζει στο δρόμο της καθυστέρησης και της διστακτικότητας που έχει χαράξει εδώ και χρόνια.

Η δήθεν «Ευρώπη των λαών» (ούτε ως αστείο δεν μπορεί να νοηθεί πλέον) δείχνει για πολλοστή φορά αναποφασιστικότητα να δράσει ενιαία για να στηρίξει τους πολίτες της και δεν τολμά να λάβει μέτρα αντίστοιχα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αυτό βέβαια σχετίζεται κυρίως με τα διαφορετικά συμφέροντα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της, αφού οι χώρες του βορρά συνεχίζουν να θεωρούν παρίες αυτές τους νότου, όπως φάνηκε από την αρνητική στάση της… πρώτης μεταξύ ίσων Γερμανίας για την έκδοση κορωνο-ομολόγου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση και σθεναρή στάση της Ιταλίας και της Ισπανίας, γεγονός που ανοίγει μία… χαραμάδα αισιοδοξίας.

 .

Πληρώσαμε τη δεκαετή κρίση τους

Δε θα πληρώσουμε και τη νέα κρίση του «κορωνοϊού»

Οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων είναι οι πρώτοι που μένουν έκθετοι πάντοτε σε περιόδους κρίσεων. Αλλά είναι καιρός να αντιδράσουμε. Μία δεκαετία κρίσης αρκεί. Δε θα πληρώσουμε και τη νέα κρίση του κορωνοϊού. Στο χέρι μας είναι!

Όταν τελειώσει αυτός ο δυστοπικός εφιάλτης, θα πρέπει να είμαστε  πλέον συνειδητοποιημένοι και σε εγρήγορση ώστε να μη χρησιμοποιηθεί η κρίση αυτή για περαιτέρω ανατροπές των εργατικών δικαιωμάτων και περιστολής των δημοκρατικών μας ελευθεριών!

 .

·       Να μην μπουν “στο γύψο” τα δημοκρατικά δικαιώματα

·    Να απαγορευθούν οι απολύσεις και να ανακληθούν όσες (κρυφές ή φανερές) έγιναν από την 1η Μαρτίου

·       Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη τους

·       Να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας

·       Να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα των υγειονομικών και των νοσοκομειακών γιατρών

·   Να ληφθούν τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που δουλεύουν κανονικά και μετακινούνται μαζικά

·       Να αποσυρθούν τα επαίσχυντα αντεργατικά διατάγματα

·     Να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που δεν τηρούν τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων