«Πολιτιστικές διαδρομές» – Κρατήστε τώρα θέση για την 8ήμερη εκδρομή που διοργανώνει ο σύλλογός μας στο Μαρόκο

Ο σύλλογός μας αποφάσισε να αναπτύξει μία ειδική επιτροπή που θα δραστηριοποιείται σε θέματα πολιτισμού και ψυχαγωγίας με τη διοργάνωση εκδηλώσεων αλληλεγγύης, πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών τουριστικού και αρχαιολογικού χαρακτήρα, φυσιολατρικών εκδρομών και κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας που θα μας κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Η αρχή έχει ήδη γίνει καθώς έχουν βρεθεί συνάδελφοι με διάθεση, μεράκι και γνώσεις για να αναλάβουν το εγχείρημα της διοργάνωσης του πολιτιστικού τομέα του συλλόγου μας. Επικεφαλής έχει τεθεί η συνάδελφος Αναστασία Ηλιοπούλου που οι περισσότεροι τη γνωρίζετε από την ιδιαιτέρως επιτυχημένη πορεία της στην τράπεζα στη Διεύθυνση Λογιστικού και η οποία αποχώρησε στην πρόσφατη εθελούσια έξοδο.

Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για το σύλλογό μας η ενασχόληση της συναδέλφου με τη νέα αυτήν προσπάθεια που καταβάλλουμε και η παρουσία της είμαστε σίγουροι ότι αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας. Για όσους δεν το γνωρίζετε, η «Τασία των αστείρευτων δυνάμεων και των ρεκόρ» είναι η πρώτη ελληνίδα που ξεπέρασε το φράγμα των 8.000 μέτρων στην ορειβασία, φτάνοντας στα 8.200 μέτρα στα Ιμαλάια με αποτέλεσμα, μάλιστα, να βραβευτεί από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Κάρολο Παπούλια.

Η εκκίνηση των διεργασιών των «πολιτιστικών διαδρομών» θα γίνει δυναμικά με την εκδρομή που διοργανώνουμε στο Μαρόκο, με αρχηγό αποστολής, βεβαίως, τη συνάδελφο Τασία Ηλιοπούλου.

Στη συνέχεια σας παραθέτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα του ταξιδιού. Όποιος συνάδελφος ενδιαφέρεται θα πρέπει να επικοινωνήσει με το σύλλογό μας για περισσότερες λεπτομέρειες και κράτηση θέσεων στην εκδρομή.

Πιστεύουμε ότι αυτό το παρθενικό ταξίδι της προσπάθειάς μας είναι μία εμπειρία που αξίζει όλοι να ζήσετε και αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να έρθετε ακόμα πιο κοντά. Το εναρκτήριο λάκτισμα των «πολιτιστικών διαδρομών» συγκαταλέγεται στα ταξίδια πιο υψηλών οικονομικών απαιτήσεων και εννοείται ότι θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα και άλλες δραστηριότητες… εντός των τειχών για όλα τα βαλάντια και με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε θετικά στη νέα πρωτοβουλία του συλλόγου μας, καθώς, όπως πάντα, η επιτυχία της θα κριθεί από τη δική σας συμμετοχή και υποστήριξη.

Υ.Γ. Επειδή ο σύλλογός μας θα προχωρήσει εντατικά στις εκδρομικές του δραστηριότητες, καλούμε όποιον συνάδελφό μας έχει υπόψη του τουριστικά λεωφορεία με χαμηλό κόστος, να επικοινωνήσει μαζί μας άμεσα.

Μαρόκο – Άτλαντας 4.167μ

Η οροσειρά του Άτλαντα απλώνεται σε μήκος 1000km από τον Βορά προς Νότο στην ΒΔ Αφρική και χωρίζει τα παράλια του Ατλαντικού Ωκεανού από την έρημο Σαχάρα.

 

Σε υψόμετρο 4.167 μέτρα βρίσκεται η κορυφή Toubkal η οποία είναι και η υψηλότερη της Βορείου Αφρικής. Η ανάβαση στον Άτλαντα δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες και ενδείκνυται για ορειβάτες και πεζοπόρους όλων των επιπέδων.

Για όσους δεν ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν την ορειβατική ομάδα υπάρχει η  δυνατότητα επιπλέον διανυκτέρευσης στο Marrakech και στο Imlil.

Μετά την ανάβαση στον Άτλαντα το ταξίδι συνεχίζεται στην καρδιά του παλαιού Μαρόκου, στην έρημο πριν την Σαχάρα. Η περιήγηση είναι σαν να πηγαίνεις πίσω στο χρόνο σε μία ξεχασμένη εποχή. Ένας κόσμος που περιλαμβάνει κάστρα (Kasbah) και μεσαιωνικές πόλεις, εξωτικά αφρικανικά τοπία, φανταχτερά τζαμιά και βεβαίως τα απίστευτα τοπία της ερήμου Σαχάρας τους αμμόλοφους και τις οάσεις της.

Σύντομη περιγραφή προγράμματος

Ημέρα 1: Αθήνα – Marrakech- Imlil

Πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού στο Marrakech. Μεταφορά οδικώς (2ώρες) στο χωριό Imlil για την ορειβατική ομάδα, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1750m στις παρυφές του Άτλαντα και θεωρείται το “Chamonix” της Βορείου Αφρικής. Η τουριστική ομάδα θα διανυκτερεύσει στο Marrakech.

Ημέρα 2: Imlil – Καταφύγιο Toukbal

Το πρωί αφού φορτώσουμε μέρος του εξοπλισμού μας στα μουλάρια θα ξεκινήσουμε την ανάβασή μας. έως το καταφύγιο Toukbal (6ώρες) σε υψόμετρο 3.200m. Διανυκτέρευση και δείπνο στο καταφύγιο.

Για την τουριστική ομάδα θα υπάρξει ξενάγηση στο Marrakech, η οποία περιλαμβάνει ξενάγηση στη μεντίνα, τη μεγαλύτερη και την πιο περίπλοκη παλιά πόλη του Μαρόκου αλλά και μια από τις παλαιότερες του κόσμου, η οποία μας μεταφέρει πίσω στο μεσαίωνα.

Ημέρα 3: Καταφύγιο Toukbal  – κορυφή Toubkal 4.167m) – Imlil
Ανάβαση με αργό ρυθμό λόγω της επίδρασης του υψομέτρου, στην κορυφή του Άτλαντα (4ώρες). Η θέα από την ψηλότερη κορυφή της Βορείου Αφρικής είναι μοναδική! Από εδώ μπορεί κάποιος να θαυμάσει την πεδιάδα του Μαρακές, ολόκληρη την οροσειρά του Άτλαντα και βέβαια την απέραντη έρημο Σαχάρα. Κατάβαση στο Imlil (5ώρες).

Η τουριστική ομάδα θα μεταφερθεί οδικώς από το Marrakech στο Imlil, προκειμένου να συναντήσει την ορειβατική ομάδα. Η διαδρομή διασχίζει τον Μέσο Άτλαντα όπου εδώ την άνοιξη όλα πρασινίζουν. Ένας όχι πολύ αφρικανικός κόσμος με οπωρώνες από αμυγδαλιές και συκιές, δάση κέδρου και βελανιδιάς. Επίσκεψη σε παραδοσιακά χωριά πριν να συναντήσουμε την ορειβατική ομάδα.

Ημέρα 4: Ταξίδι από Imlil προς το φαράγγι Dades

Ταξίδι οδικώς με προορισμό την έρημο Σαχάρα. Εξωτικά αφρικανικά τοπία, φανταχτερά τζαμιά, κάστρα (Kasbah) και μεσαιωνικές πόλεις είναι οι εικόνες που κυριαρχούν κατά την διάρκεια το ταξιδιού. Η διαδρομή περνά από το ψηλότερο οδικό πέρασμα του Μαρόκου το διάσελο Tizi Tichka 2.260m, που ενώνει το Marrakech με την έρημο Σαχάρα. Στην περιοχή έχουν γυριστεί πολλές κινηματογραφικές ταινίες όπως ο “Λόρενς της Αραβίας”, “Τσάϊ στη Σαχάρα” κλπ. Διανυκτέρευση στο Dades.

Ημέρες 5 & 6 & 7: Έρημος Σαχάρα.  Ταξίδι από Dades σε Merzouga, μέσω του φαραγγιού Todra/ Merzouga σε Ait Ben Haddou μέσω της κοιλάδας Draa / Ait Ben Haddou επιστροφή στο Marrakech.

Κατεύθυνσή μας θα είναι η έρημος Σαχάρα και οι αμμόλοφοι της χώρας. Οι οάσεις εδώ εμφανίζονται συχνά ανάμεσα στην άμμο και στην πέτρα. Ο δρόμος διασχίζει κομμάτια ερήμου, καταπράσινες κοιλάδες με φοίνικες, χωριά βερβερίνων και αμμοθίνες από κοκκινωπή άμμο. Στον δρόμο μας θα περάσουμε από χωριά βερβερίνων με έθιμα που τηρούνται αυστηρά, όπου οι γυναίκες είναι ντυμένες με μαύρες κελεμπίες και το μόνο μέρος του σώματος τους που είναι εκτεθειμένο είναι το δεξί τους μάτι! Θα επιβιβαστούμε σε τζίπ σε ομάδες έξι ατόμων για να διασχίσουμε ένα κομμάτι της ερήμου με προορισμό καταυλισμό σκηνών στην έρημο της Merzouga κοντά στους περίφημους κόκκινους αμμόλοφους όπου θα διανυκτερεύσουμε. Οι σκηνές είναι διαμορφωμένες με κιλίμια και βελέντζες ώστε να προσομοιάζουν στον αυθεντικό τρόπο ζωής των νομάδων της ερήμου. Η βραδιά θα κλείσει με βερβέρικη μουσική και χορό γύρω από τη φωτιά. Θα διασχίσουμε με τα πόδια (3-4ωρ) και καμήλες τμήμα της ερήμου Σαχάρας, θα κάνουμε πεζοπορία στους μοναδικούς αμμόλοφους της Merzouga, θα βιώσουμε τον παλμό της ερήμου εξερευνώντας με καμήλες ένα μικρό τμήμα της. Θα απολαύσουμε αυτό το άγριο και αφιλόξενο περιβάλλον, στο οποίο οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ένα “τρεμούλιασμα” στον ορίζοντα. Θα διασταυρωθούμε με καμήλες και καμηλιέρηδες που μεταφέρουν αλάτι από τους βράχους της ερήμου. Τέλος θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για το Marrakech.

Ημέρα 8: Αναχώρηση από Marrakech για Αθήνα

Ημερομηνίες διεξαγωγής:
7 Απριλίου-14 Απριλίου 2015

Κόστος: €1.100 για την τουριστική ομάδα και €1.400 για την ορειβατική ομάδα
Η εκδρομή θα γίνει με τη συνεργασία του ορειβατικού συλλόγου ΦΑΟΣ και αρχηγός εκδρομής θα είναι η συνάδελφος Τασία Ηλιοπούλου