Η πρώτη περίπτωση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας συναδέλφου μας είναι γεγονός… Οι Σύλλογοί μας θα στηρίξουν το συνάδελφο μέχρι την επανάκτηση της οικίας του! 

Συνάδελφοι,

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων, καθόσον πιστεύουμε ότι αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας που έχει ετεροχρονιστεί και σταδιακά θα αρχίσει να εκρήγνυται, οδηγώντας στην καταστροφή χιλιάδων συμπατριωτών μας και την ανατροπή της κοινωνικής συνοχής.

Τα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης έχει καταστεί σαφές ότι η υπερχρέωση της μέσης ελληνικής οικογένειας αποτελεί ένα μείζον ζήτημα καταπίεσης, ενώ βέβαια η βραδυφλεγής αυτή βόμβα αφορά ιδιαιτέρως τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς, λόγω άμεσης πρόσβασης στα τραπεζικά προϊόντα, είναι ο πλέον υπερδανειοδοτημένος κλάδος, με αποτέλεσμα να έχει ανατραπεί η ζωή χιλιάδων συναδέλφων μας τραπεζοϋπαλλήλων.

Δυστυχώς, οι μέχρι σήμερα απόπειρες ρύθμισης του μείζονος αυτού προβλήματος εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνώντων ήταν αποσπασματικές, άτολμες και ανεφάρμοστες σε πραγματικές συνθήκες, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητά των κόκκινων δανείων να παραμένει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική κοινωνία.

Γνωρίζοντας ότι πλέον η διαχείριση ενός μεγάλου αριθμού δανείων έχει δοθεί σε ιδιωτικά funds, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες τραγικών υποθέσεων καταστροφής χιλιάδων νοικοκυριών.

Και δυστυχώς, η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους μας, αφού πρόσφατα ήρθε εις γνώση μας πιθανώς η πρώτη περίπτωση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας συναδέλφου και μέλους του Συλλόγου μας. Βάσει της πολυετούς εμπειρίας μας στην προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας άλλη υπόθεση κατάσχεσης πρώτης κατοικίας συναδέλφου μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η διαχείριση της υπόθεσης είχε παραχωρηθεί σε ιδιωτικό fund, το οποίο διενήργησε τον πλειστηριασμό στον οποίο συμμετείχε και πλειοδότησε η τράπεζα.

Ωστόσο, οφείλουμε να τονίσουμε ότι μας προκάλεσε ιδιαιτέρως αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς ο συνάδελφός μας αντιμετωπίζει σωρεία οικονομικών, προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων υγείας.

 .

Είμαστε δίπλα στο συνάδελφό μας – Η τράπεζα οφείλει να επανεξετάσει την υπόθεση με ευαισθησία

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και ο ΣΥΙΛΤΕ ενώπιον αυτής της πρωτοφανούς αδικίας σε βάρος του συναδέλφου μας, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε με κάθε μέσο την προσπάθειά του να επανακτήσει το σπίτι του και αποστείλαμε την κάτωθι επιστολή προς την τράπεζα προκειμένου να προσέλθει σε διάλογο και να βρεθεί  μία λύση με βάση τη λογική πρόταση που έχει υποβάλει ο συνάδελφός μας (για ευνόητους λόγους παραλείπεται το όνομά του και κάθε στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει στην αναγνώρισή του):

Επιστολή προς AlPHA BANK 39-42 8.11.19

Παράλληλα, επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πολιτική και κοινωνική διάσταση και ενώπιον της επερχόμενης λαίλαπας των αρρύθμιστων κόκκινων δανείων, αποφασίσαμε να καταβάλουμε προσπάθειες να κινητοποιηθούν σύσσωμοι οι πολιτικοί, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο προστασίας των κατοικιών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων των εργαζομένων και των συνταξιούχων από τις ανάλγητες προθέσεις των τραπεζών.

Οι Σύλλογοί μας επικοινώνησαν με συνδικαλιστικές οργανώσεις για να αφήσουν μακριά τις διαφορές τους, να πρωτοστατήσουν σε αυτήν την κρίσιμη προσπάθεια για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και για να ανακτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα την αξιοπιστία του που δυστυχώς βρίσκεται στο ναδίρ:

Επιστολή προς συνδικαλιστικές οργανώσεις 43-40 15.11.19

Παρόμοιες επιστολές απεστάλησαν στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ως καθ’ύλην αρμόδιο επιστημονικό σύλλογο, αλλά και στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, με στόχευση να δημιουργηθεί μία ευρεία κοινωνική συμμαχία που θα θέσει πιεστικά και αγωνιστικά το ζήτημα της γενναίας ρύθμισης των κόκκινων δανείων.

 .

ΕΝΩΜΕΝΟΙ συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας

Συνάδελφοι, επειδή δυστυχώς η υπόθεση της κατάσχεσης του συναδέλφου μας φοβούμαστε ότι είναι ο πρώτος κρίκος σε μία αλυσίδα που θα κρατήσει δέσμιους πολλούς συναδέλφους μας τα επόμενα χρόνια, είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε δίπλα τους με κάθε μέσο.

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων μας έχουν λάβει ομόφωνες αποφάσεις στήριξης των υπερχρεωμένων συναδέλφων μας με κάθε μέσο. Σε αυτήν όμως την προσπάθεια πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να παίξετε εσείς. Ενωμένοι οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία ασπίδα προστασίας για κάθε συνάδελφό μας που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα.

 .

Ευρεία κοινωνική συμμαχία για να αποτραπεί η λαίλαπα

Αρχής γενομένης από την υπόθεση της κατάσχεσης του συναδέλφου μας, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μία ευρεία κοινωνική συμμαχία που θα αντιδράσει ευθύς εξ αρχής, προκειμένου να μην επεκταθεί αυτή η πρακτική σε βάρος του ελληνικού λαού που ήδη ταλανίζεται υπό το ζυγό των δυσβάστακτων δανειακών υποχρεώσεων.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν δεν υπάρξει ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με τη θέσπιση ρυθμίσεων που να μπορούν να λειτουργήσουν σε πραγματικές συνθήκες, τότε είναι πιθανό να οδηγηθούμε στο χάος!