Οι νέες, απαράδεκτες, παρελκυστικές μεθοδεύσεις της τράπεζας στην υπόθεση του εφάπαξ θα πέσουν στο κενό!

.

Μετά από τη μεγάλη νίκη του Συλλόγου μας και την ήττα της τράπεζας που σηματοδότησαν οι υπ’αριθμ. 1207/2019 και 1208/2019 του ΣτΕ που απέρριψαν αμετάκλητα τις αναιρέσεις που είχε ασκήσει η τράπεζα εναντίον των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για πράξεις καταλογισμού καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών, οι διοικούντες την τράπεζα έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και αντί να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα, τη λογική και το δίκαιο, επιχειρούν νέες, απαράδεκτες, παρελκυστικές μεθοδεύσεις!

 .

Συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζετε το μεγάλο αγώνα που έχει δώσει με υπευθυνότητα η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ για την καταβολή ολόκληρου του εφάπαξ σε όλους τους προερχομένους από την Ιονική.

Για να πάρουμε εν συντομία τα πράγματα από την αρχή, το κουβάρι της υπόθεσης του εφάπαξ άρχισε να ξετυλίγεται μετά την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ όταν η τράπεζα δεσμεύτηκε σε κοινό μνημόνιο με την υπογραφή του αείμνηστου τότε Υπουργού Εργασίας κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, του τότε Γενικού Διευθυντή της τράπεζας κ. Δημητρίου Μαντζούνη και των εκπροσώπων των Συλλόγων Εργαζομένων Ιονικής και Alpha Bank κκ. Σαράντου Φιλιππόπουλου και Τάσου Γκιάτη, αντίστοιχα, να αναλάβει την κάλυψη των ελλειμμάτων του κλάδου πρόνοιας της Ιονικής, μέχρι την αποχώρηση και του τελευταίου εργαζομένου προερχομένου εκ της Ιονικής.

Δυστυχώς, πολύ σύντομα, τόσο ο κ. Μαντζούνης όσο και ο εκπρόσωπος του εργοδοτικού συνδικαλισμού κ. Γκιάτης υπαναχώρησαν από τη δέσμευση της μετατροπής του ΤΑΠΙΛΤ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ με την εγγύηση της τράπεζας για την καταβολή του εφάπαξ.

.

Έκτοτε ο Σύλλογός μας ξεκίνησε έναν ανένδοτο αγωνιστικό και δικαστικό μαραθώνιο για να μας αποδοθεί το πλήρες εφάπαξ, σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση της τράπεζας.

Η πρώτη μας μεγάλη επιτυχία ήταν η σημαντική θετική αναπροσαρμογή του εφάπαξ που λαμβάνουν οι Ιονικάριοι με βάση το υπόμνημα Αλεξόπουλου-Κουτρουμάνη για τις υψηλότατες εισφορές εργαζομένου και εργοδότη που κατέβαλαν οι Ιονικάριοι, το οποίο εγκρίθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα να αποδίδεται υψηλότερο εφάπαξ 20-50% στους ασφαλισμένους της Ιονικής, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας στην τράπεζα και το ύψος κρατήσεων κάθε ασφαλισμένου.

Προηγουμένως, για να είναι δυνατή η υλοποίηση του εγχειρήματός μας, ο Σύλλογός μας είχε αναθέσει και αναλάβει πλήρως το κόστος πραγματοποίησης αναλογιστικής μελέτης, την οποία παραχωρήσαμε με δωρεά στο ΤΑΥΤΕΚΩ. Αυτή η ενέργειά μας ήταν κομβικής σημασίας προκειμένου να έχει το ταμείο στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν στη συνέχεια από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και ήταν επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί λόγω της παρατεταμένης αναβλητικότητας του Υπουργείου να αναλάβει αυτήν την υποχρέωση.

Επιπλέον, η εν λόγω αναλογιστική μελέτη αποτέλεσε και ένα πολύ ισχυρό θεμέλιο για τη διεκδίκηση της καταβολής των καταλογισμών για μη καταβληθείσες εισφορές παρελθόντων ετών, οι οποίοι είχαν συνταχθεί και υλοποιηθεί προσωπικά την περίοδο 2004-2005 από τον τότε Διευθυντή του ΤΑΠΙΛΤ και νυν Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου μας συνάδελφο Νίκο Αλεξόπουλο και είχαν ψηφιστεί από τον τότε Πρόεδρο του Δ.Σ. του ταμείου συνάδελφο Κάβουρα και τα μέλη του Δ.Σ. συναδέλφους Σαράντο Φιλιππόπουλο και Γιάννη Χρυσικό.

Δυστυχώς βέβαια, η υλοποίηση των καταλογισμών από το συνάδελφο Αλεξόπουλο είχε ως συνέπεια την εκδικητική απομάκρυνσή του από το ταμείο. Γνωρίζοντας ότι θα προέκυπταν νέες καταλογιστικές πράξεις, τις οποίες θα είχε τη δυνατότητα να υλοποιήσει ο συνάδελφος Αλεξόπουλος, με την απομάκρυνσή του προσπάθησαν και δυστυχώς πέτυχαν να εμποδίσουν την υλοποίηση νέων καταλογισμών, καθώς η επόμενη διοίκηση και η διάδοχη διευθύντρια δεν προχώρησαν τους καταλογισμούς, με αποτέλεσμα να χαθεί ένα σημαντικό ποσό που θα έπρεπε να είχε απαιτηθεί από την τράπεζα. Παράλληλα, θέλησαν να κάνουν επίδειξη ισχύος για να μας τρομοκρατήσουν και να εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας.

Αυτό βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί και σε συνεργασία με τους νομικούς και ασφαλιστικούς μας συμβούλους, ξεκινήσαμε ένα μαραθώνιο, πολυετή αγώνα για την υπόθεση των καταλογισμών που σημαδεύτηκε από διαρκείς υποσχέσεις που αθετήθηκαν και παρελκυστικές ενέργειες από το νομικό επιτελείο της τράπεζας.

Με τις προαναφερθείσες υπ’αριθμ. 1207/2019 και 1208/2019 του ΣτΕ ανοίγει οριστικά ο δρόμος για το μείζονα στόχο της Ιονικής Οικογένειας καταβολής ολόκληρου του εφάπαξ βάσει των διατάξεων του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ σε όλους τους Ιονικάριους, μέχρι την αποχώρηση από την ALPHA BANK του τελευταίου εργαζομένου προερχομένου από την Ιονική!

 .

Καταγγέλλουμε τη ζημιογόνα στάση της τράπεζας

Οφείλουμε να τονίσουμε την απόλυτα λανθασμένη επιλογή της διοίκησης της τράπεζας να μην απαντήσει στις επανειλημμένες προτάσεις μας για να βρεθεί λύση κοινή συναινέσει σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα και να τηρήσει – έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση – τη ρητή δέσμευσή της για την κάλυψη των εφάπαξ των προερχομένων εκ της Ιονικής. Η διοίκηση της τράπεζας δεν εξέτασε ποτέ με σοβαρότητα τις προτάσεις μας, με αποτέλεσμα να έχει εμπλακεί σε έναν κύκλο άγονων και ανούσιων νομικών ενεργειών, επιβαρύνοντας εν τέλει την τράπεζα με περιττά νομικά έξοδα και καταλογισμούς που υπερβαίνουν το συνολικό ποσό που απαιτείται για την απόδοση πλήρους εφάπαξ σε όλους τους Ιονικάριους:

– Τα χρήματα που έχουν εκδικαστεί στο Εφετείο αυτήν τη στιγμή είναι 19.182.182,00 €. Μαζί με τα χρήματα που αναμένεται να εκδικαστούν λόγω του δεδικασμένου στις δύο εναπομείνασες υποθέσεις, θα υπερβούν συνολικά τα  23 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα όταν, σύμφωνα με την εταιρία “Prudential” που είχε διενεργήσει τη σχετική μελέτη για λογαριασμό του Συλλόγου  μας την οποία δωρίσαμε στο Ταμείο, τα χρήματα που απαιτούνται για απόδοση πλήρους εφάπαξ στους προερχόμενους από την Ιονική ανέρχονται περίπου σε 17 εκατ. ευρώ και θα καταβάλλονταν σε βάθος 20ετίας. Αυτές είναι οι συνέπειες των ολέθριων επιλογών της διοίκησης Μαντζούνη, τις οποίες και θα καταγγείλουμε στην επόμενη Γ.Σ. των μετόχων της τράπεζας!

 .

Στήνουν νέο «μπλόκο» – Δε θα τους περάσει!

Τώρα βέβαια, που έχασαν οριστικά το παιχνίδι, οι λειτουργοί της τράπεζας που διαχειρίστηκαν την υπόθεση με ζημιογόνο τρόπο για τα συμφέροντα της τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρούν «ηρωική διέξοδο» με νέες, απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την αφαίρεση των προσαυξήσεων που έχουν συνυπολογιστεί στο επιδικασθέν ποσό και αφορούν μην καταβληθείσες εισφορές πλέον των δύο δεκαετιών!

Τονίζουμε προς τη διοίκηση της τράπεζας και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να εγκαταλείψουν τις παρασκηνιακές ενέργειές τους για τη διαγραφή τμήματος του επιδικασθέντος ποσού! Είμαστε βέβαιοι ότι οι νομικοί σύμβουλοι του ταμείου που έχουν χειρισθεί την υπόθεση θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε ούτε βήμα από όσα δικαιούμαστε και έχει αποδεχτεί πλέον και η ελληνική δικαιοσύνη!

Ξεκινάμε έναν ανένδοτο αγώνα καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της διοίκησης της τράπεζας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ στον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στους αρμόδιους Υπουργούς, την Εθνική Αντιπροσωπεία και τα ΜΜΕ!

Μάλιστα, όπως προαναφέραμε, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι εκκρεμούν περαιτέρω υποχρεώσεις της τράπεζας για μη αποδοθείσες ασφαλιστικές εισφορές παρελθόντων ετών, εκ των οποίων ορισμένες έχουν παραγραφεί λόγω της ανυπαρξίας των επόμενων διοικήσεων μετά την απομάκρυνση του συνάδελφου Αλεξόπουλου από τη διοίκηση του ταμείου. Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ διερευνά ποιες από αυτές μπορούν ακόμα να διεκδικηθούν προκειμένου να προχωρήσουμε σε νέες καταλογιστικές πράξεις.

Επομένως, καλούμε τη νέα διοίκηση της τράπεζας να διαχωρίσει τη θέση της από τη διαχείριση της εποχής Μαντζούνη σε αυτή τη μείζονα υπόθεση, να αφήσει πίσω τις απαράδεκτες, παρελκυστικές πρακτικές και μεθοδεύσεις που ζημίωσαν την τράπεζα και επιτέλους να συμμορφωθεί με το δίκαιο και τη νομιμότητα, προχωρώντας με την ολοκλήρωση του τυπικού μέρος των εκδικάσεων στην καταβολή του συνόλου του επιδικασθέντος ποσού από το Διοικητικό Εφετείο!

 .

Συνάδελφοι,

Για όλους εμάς στην ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ η υπόθεση του εφάπαξ αποτελεί θέμα ζωής και να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο μέχρι την τελική δικαίωσή μας!

Να παραμένετε πάντοτε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για την άμεση και έγκυρη ενημέρωσή σας για αυτήν την υπόθεση, για τις εξελίξεις και λεπτομέρειες που τυχόν προκύψουν και σας καλούμε σε άμεση ετοιμότητα μέχρι και την υλοποίηση του στόχου μας.