Ανακοινώθηκε η εθελούσια έξοδος από την τράπεζα με ισχύ 9-20 Σεπτεμβρίου – Κάθε συνάδελφος οφείλει να σκεφθεί με μεγάλη σύνεση και υπευθυνότητα για αυτήν την ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΩΗΣ

Συνάδελφοι,

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ σας είχε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι η τράπεζα θα προχωρούσε σε συντεταγμένη διαδικασία εθελουσίας εξόδου. Πράγματι, η Alpha Bank ανακοίνωσε Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου με την Εγκύκλιο 88/6.9.2019 με διάρκεια από την 9/9/2019 μέχρι και 20/9/2019:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 88-6.9.19 Εθελούσια Έξοδος

Σε σχέση με την ανακοινωθείσα εθελούσια, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι σε γενικές γραμμές το σύνολο των παροχών δε διαφέρει από αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος, ενώ δίνεται και η δυνατότητα της μακροχρόνιας άδειας έως και 5 έτη (sabbatical), παρέχονται 4 έτη του ομαδικού ασφαλιστηρίου της AXA, καθώς και το ποσό των 10.000 ευρώ για όσους χρειάζονται αυτασφάλιση.   

.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΩΗΣ

Εντούτοις, οφείλουμε να τονίσουμε και να επιστήσουμε την απόλυτη προσοχή στους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εθελούσια έξοδο, πριν υποβάλουν αίτηση συμμετοχής να έχουν φροντίσει προηγουμένως να εξετάσουν λεπτομερώς και με ακρίβεια τις ασφαλιστικές τους προϋποθέσεις!

Λαμβάνοντας υπ’όψη το γεγονός ότι μετά την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκλησή της, η απόφαση για συμμετοχή στην εθελούσια έξοδο είναι Απόφαση Ευθύνης – Απόφαση Ζωής και όποιος συνάδελφος συμπληρώσει αίτηση συμμετοχής πρέπει να έχει εξαντλήσει κάθε λεπτομέρεια που αφορά τις ασφαλιστικές και οικονομικές του προϋποθέσεις!

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είναι πάντα έτοιμη να συνδράμει στις υποθέσεις σας, εξετάζοντας την προσωπική περίπτωση κάθε συναδέλφου και για αυτό σας καλούμε να επικοινωνήσετε άμεσα με το Σύλλογό μας προκειμένου οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι να αναλύσουν τις προϋποθέσεις σας.

Ωστόσο οφείλουμε να τονίσουμε για μία ακόμα φορά ότι είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο να λαμβάνει μέρος στην εθελούσια έξοδο συνάδελφος που δεν έχει ώριμες συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις. Αυτή η επισήμανσή μας έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα μετά και την εμπειρία της τελευταίας εθελουσίας εξόδου και αντίστοιχων του παρελθόντος, που παρά τις αντιρρήσεις των ασφαλιστικών μας συμβούλων, παρακολουθήσαμε συναδέλφους να λαμβάνουν αυτήν την απόφαση ζωής ελαφρά τη καρδία με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει πλέον σε τραγικό οικονομικό και οικογενειακό αδιέξοδο λόγω της βεβιασμένης επιλογής τους.

Εξ άλλου, στην απόφαση που θα λάβει κάθε συνάδελφος θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί και το επόμενο διάστημα και επομένως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει στους συναδέλφους που θα αναμένουν στα επόμενα έτη την ωρίμανση των ασφαλιστικών τους προϋποθέσεων προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα ίδια δεδομένα. Πρόκειται για μία κατάσταση με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι πολλοί συνάδελφοι που αποχώρησαν με την εθελούσια έξοδο του 2014 και δεν κατάφεραν να συνταξιοδοτηθούν αμέσως, αφού το 2016 άλλαξε ο ασφαλιστικός νόμος.

 .

·        Επιπλέον, συμβουλεύουμε τους συναδέλφους που αμφιταλαντεύονται να μη βιαστούν να κάνουν την επιλογή τους, αφού θεωρούμε βέβαιο ότι οι διαδικασίες εθελούσιας εξόδου θα συνεχιστούν και στο μέλλον, καθώς αποτελεί κεντρική στρατηγική των τραπεζών η μείωση του προσωπικού και κατά συνέπεια του λειτουργικού τους κόστους.

·        Παράλληλα, λόγω των τεράστιων συσσωρευμένων προβλημάτων του τραπεζικού τομέα στη χώρα μας, θεωρούμε ότι είναι αναπόφευκτες οι νέες συγχωνεύσεις των τραπεζών που θα μεταβάλουν ριζικά το τραπεζικό τοπίο. Η δυσχερής θέση των τραπεζών και τα δυσεπίλυτα διαρθρωτικά τους προβλήματα, το μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων και η εν γένει απουσία επαγγελματισμού και υπευθυνότητας στη λειτουργία και διοίκησή τους, πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν αναπόδραστα σε νέες συγχωνεύσεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για τους εργαζόμενους, αλλά και για τις τυχόν νέες εθελούσιες εξόδους.

Συνεπώς, θέλουμε να ελπίζουμε ότι όσοι συνάδελφοι συμμετάσχουν στο ανακοινωθέν πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, θα το κάνουν με υπευθυνότητα και βεβαιότητα για την επιλογή τους κατόπιν ωρίμου σκέψεως.

Ο Σύλλογός μας θα παρακολουθήσει και αυτή την διαδικασία της εθελουσίας εξόδου με υπευθυνότητα και θα σταθεί αρωγός στους συναδέλφους μέχρι και το πέρας του προγράμματος.  Να επισκέπτεστε καθημερινά την ιστοσελίδα μας για να ενημερώνεστε για όλες τις εξελίξεις και επί αυτού του θέματος, ενώ μπορείτε να απευθύνεστε στο Σύλλογό μας για όποια σχετική απορία και πληροφορία επιθυμείτε.