Στελέχη της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ συμμετείχαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Τρικαλινού Κιλελέρ της 2/2/1925, με τις ομιλίες του Προέδρου του Συλλόγου μας συνάδελφου Σ. Φιλιππόπουλου και της συναδέλφισσας Χ. Σωτήρχου (φωτογραφίες)

Συνάδελφοι,

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έδωσε το παρών για δεύτερη συνεχή χρονιά στα Τρίκαλα, στις εκδηλώσεις για την επέτειο της αγροτικής και λαϊκής εξέγερσης της 2.2.1925, του λεγόμενου Τρικαλινού Κιλελέρ, ύστερα από την τιμητική πρόσκληση της οργάνωσης «Πρωτοβουλία για την Επέτειο του 1925».

Στη θεσσαλική πόλη βρέθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο συνάδελφο Σαράντο Φιλιππόπουλο, τον Έφορο Παναγιώτη Χαλικιά και το αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ., συναδέλφισσα Χρηστίνα Σωτήρχου.

Αρχικά, το Σάββατο 2/2 διοργανώθηκε ημερίδα στο Δημαρχείο Τρικάλων με θέμα «ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΑΠ’ ΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ ΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», στην οποία μίλησαν τόσο η συναδέλφισσα Χρηστίνα Σωτήρχου, όσο και ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας Σαράντος Φιλιππόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από διάφορους φορείς – μεταξύ των οποίων η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΕΠΕΤΕΙΟ του 1925» – για τη μετονομασία του στρατοπέδου των Τρικάλων που φέρει το όνομα του δολοφόνου των εργατών, του δωσίλογου και συνεργάτη των κατακτητών στην προσπάθεια γενοκτονίας του ελληνικού λαού, Χρήστου Καβράκου.

Εκδήλωση Δημαρχείο Τρικάλων Σάββατο 2.2.19

.

Την επομένη, Κυριακή 3/2, ο Σύλλογός μας συμμετείχε στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο μνημείο των πεσόντων του Τρικαλινού Κιλελέρ, παρουσία του Δημάρχου Τρικκαίων, κου. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Εκδήλωση Μνημείο Πεσόντων Κυριακή 3.2.19

.

Είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι για τη συμμετοχή μας σε αυτές τις εκδηλώσεις που στοχεύουν στην καταπολέμηση της λήθης, αλλά και της υπενθύμισης της σημασίας των λαϊκών αγώνων για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Ο Σύλλογός μας έχει σταθεί αρωγός από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια της συναδέλφου και της “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1925” για να γίνει ευρέως γνωστή η πρώτη εργατοαγροτική εξέγερση στην Ελλάδα, το Τρικαλινό Κιλελέρ της 2/2/1925, το οποίο μάλιστα γιορτάζεται ετησίως πλέον με επίσημη απόφαση του Δήμου Τρικκαίων, αλλά και για να σταματήσει το διαρκές σκάνδαλο που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες, από την περίοδο της χούντας, με την ονομασία του στρατοπέδου Τρικάλων προς τιμήν του προδότη Χρήστου Καβράκου.