Εντυπωσιακή εκκίνηση για το 2019 με την επταήμερη εκδρομή της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στις γιορτινές Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβακία και Σερβία (φωτογραφίες)

Η Επιτροπή Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας του Συλλόγου μας «απογειώθηκε» μέσα στο 2018, αλλά στόχος μας είναι φέτος να εκτοξευτεί στα ύψη!!! Και αν κρίνουμε από την παροιμία που θέλει την αρχή να είναι το ήμισυ του παντός, τότε είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε!

Ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε μία πραγματικά υπέροχη, επταήμερη εκδρομή (2-8/1/19) στις εορταστικές Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβακία και Σερβία, εγκαινιάζοντας εντυπωσιακά και κυρίως… Ιονικά το 2019!

Οι πανέμορφες πρωτεύουσες των χωρών της κεντρικής Ευρώπης μας είχαν διαφύγει μέχρι στιγμής και ήταν «υποχρέωσή» μας να σας κάνουμε αυτό το δώρο τις γιορτινές μέρες, για να τις γνωρίσουμε μάλιστα στα καλύτερά τους, αφού λόγω των ημερών ήταν στολισμένες και διαποτισμένες με τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα!

 


Τετάρτη 2/1

Αφήσαμε την Πρωτοχρονιά για να την περάσει ο καθένας με τους δικούς του ανθρώπους και την οικογένεια, αλλά τη δεύτερη μέρα του χρόνου ήταν η ώρα για την Ιονική Οικογένεια! Πριν ακόμα ανατείλει ο ήλιος και με το κρύο τσουχτερό, βρεθήκαμε για τις ευχές στο παραδοσιακό σημείο συνάντησής μας και εκκίνησης των εκδρομών μας, κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου μας. Πήραμε το δρόμο προς τα βόρεια για τη Θεσσαλονίκη με τους απαραίτητους ενδιάμεσους σταθμούς και νωρίς το μεσημέρι φτάσαμε στη νύμφη του Θερμαϊκού. Εκεί καλωσορίσαμε στο πούλμαν και τους συναδέλφους της Βόρειας Ελλάδας που αν κρίνουμε από την πολύ μεγάλη συμμετοχή τους, περίμεναν με ανυπομονησία αυτήν την εκδρομή.

Επειδή… δεν κρατιόμασταν, σύντομα είχαμε περάσει τα σύνορα της ΠΓΔΜ και αφού κάναμε την… απαραίτητη «επιδρομή» στα αφορολόγητα μαγαζιά στα σύνορα, συνεχίσαμε για το συνοριακό σταθμό της Σερβίας. Νωρίς το βράδυ, κουρασμένοι από το μακρύ ταξίδι, αλλά με πολύ καλή διάθεση λόγω της όμορφης ατμόσφαιρας που επικρατούσε καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής στο πούλμαν, φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας στην πόλη Νις της Σερβίας, όπου δειπνήσαμε και διανυκτερεύσαμε.

.

Πέμπτη 3/1

Νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε για τα ουγγρικά σύνορα και ο επόμενος σταθμός μας νωρίς το απόγευμα ήταν η πανέμορφη μαγυάρικη πρωτεύουσα, η Βουδαπέστη. Η πρώτη γνωριμία μας με την πόλη περιλάμβανε μία από τα πιο εντυπωσιακές δραστηριότητες της εκδρομής μας που θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη. Αφού καταλύσαμε στο ξενοδοχείο μας, τακτοποιηθήκαμε και δειπνήσαμε, πήραμε το δρόμο για να βρεθούμε στις όχθες του Δούναβη και να ξεκινήσουμε τη φανταστική, νυχτερινή κρουαζιέρα μας με το πλοιάριο της Ιονικής (αφού το είχαμε κλείσει αποκλειστικά για το Σύλλογό μας). Υπό τους ήχους των εκπληκτικών βαλς του Γιόχαν Στράους «Τα κύματα του Δουνάβεως» σε αρμονική συνύπαρξη με τον τόπο και το χρόνο, ο πολύ καλός Έλληνας ξεναγός μας που διαμένει μόνιμα στη Βουδαπέστη μας έκανε μία εξαιρετική ξενάγηση, καθώς ξετυλιγόταν μπροστά μας όλη η ομορφιά της νυχτερινής Βουδαπέστης με τα υπέροχης αρχιτεκτονικής κτίρια και τις φωτισμένες γέφυρες. Η κούραση από το πολύωρο ταξίδι γρήγορα ξεχάστηκε και αφεθήκαμε όλοι να μας παρασύρουν τα νερά του Δούναβη σε μία υπέροχη κρουαζιέρα… Ενθουσιασμένοι από την εμπειρία, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για να «φορτίσουμε τις μπαταρίες μας» για τις επόμενες μέρες.

Ξενοδοχείο

Κρουαζιέρα Δούναβη

.

Παρασκευή 4/1

Μετά το πλούσιο πρωινό μας, αυτήν τη φορά σειρά είχε η… υπό το φως της ημέρας ξενάγηση της Βούδας και της Πέστης, που εκτείνονται στις δύο όχθες του Δούναβη που χωρίζει την πόλη. Αφού περιηγηθήκαμε στα σπουδαιότερα αξιοθέατα και μνημεία της πόλης, από την Πλατεία των Ηρώων με το μνημείο της Χιλιετηρίδας και τον καθεδρικό ναό του Αγ. Στεφάνου μέχρι το εντυπωσιακό σε ρυθμό μπαρόκ Κοινοβούλιο στην όχθη του Δούναβη, περιδιαβαίνοντας μέσα από καλοδιατηρημένα κτίρια, θαυμαστές γέφυρες, καθεδρικούς ναούς, πλατείες, αγάλματα, πάρκα και παγοδρόμια. Φτάσαμε και στο λόφο των Ψαράδων για να δούμε τα κάστρα και την εκκλησία του Ματίας, ενώ από το λόφο του Γκέλερτ είχαμε μία πανοραμική θέα της Βούδας και της Πέστης, που έμοιαζε πραγματικά με μία περίτενη ζωγραφιά…

Αργά το μεσημέρι πλέον επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για να γευματίσουμε, ενώ στη συνέχεια ο χρόνος ήταν ελεύθερος και ο καθένας τον αξιοποίησε όπως πίστευε καλύτερα. Άλλοι επισκέφθηκαν το παγκοσμίως φημισμένο καφέ «New York» για να απολαύσουν τον καφέ τους σε ένα εκπληκτικής αισθητικής κτίριο, άλλοι συνέχισαν τους περιπάτους στην πόλη και άλλοι βέβαια «έτρεξαν» στον πεζόδρομο με τα πολλά καταστήματα για… shopping therapy.

Το βράδυ ήταν αφιερωμένο στην τσιγγάνικη μουσική και βιολιά. Σε έναν ιδιαίτερο χώρο που έχει διαμορφωθεί σε κέντρο διασκέδασης και παλαιότερα ήταν κατακόμβες, διασκεδάσαμε υπό τους ήχους της ουγγρικής μουσικής απολαμβάνοντας τους παραδοσιακούς χορούς της χώρας, ενώ στην επιστροφή μας αργά το βράδυ, η πόλη είχε αρχίσει να προβάρει τη λευκή της φορεσιά αφού είχε ήδη αρχίσει να χιονίζει.

Βουδαπέστη

Τσιγγάνικα βιολιά

.

Σάββατο 5/1

Επόμενος σταθμός της εκδρομής μας η κοσμοπολίτικη και μεγαλοπρεπή Βιέννη. Μετά το πρωινό μας ξεκινήσαμε και ενώ σε όλο το δρόμο χιόνιζε ή έριχνε χιονόνερο, παρόλα αυτά οι χώρες αυτές είναι προετοιμασμένες ώστε να μη σταματά η διέλευση των αυτοκινήτων. Σε όλη τη διαδρομή απολαύσαμε ένα υπέροχο, χιονισμένο τοπίο με κάμπους και χωριά, βγαλμένο από καρτ ποστάλ.

Στη Βιέννη ο καιρός δυστυχώς μας τα χάλασε λίγο, καθώς δε μας βοήθησε να περπατήσουμε στην πόλη. Έτσι, με την ξεναγό μας αφού κάναμε ένα μικρό τουρ με το πούλμαν στα σημαντικότερα αξιοθέατα, όπως το Δημαρχείο, τα θερινά και χειμερινά ανάκτορα, το τετράγωνο των μουσείων, την όπερα κ.λπ., εν τέλει οπλιστήκαμε με το απαραίτητο θάρρος και κατεβήκαμε από το πούλμαν παρά το συνεχές χιονόνερο για να περπατήσουμε όσο μπορούσαμε στους κεντρικούς, στολισμένους δρόμους της Βιέννης. Μετά από τη γνωριμία με το κέντρο της «αυτοκρατορικής» μέχρι και σήμερα πόλης με τη σπουδαία ιστορία και αφού ψωνίσαμε τα αναμνηστικά μας, αργά το απόγευμα επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν για να επιστρέψουμε στη Βουδαπέστη στο ξενοδοχείο μας για δείπνο και διανυκτέρευση.

Διασχίζοντας την Ουγγαρία

Βιέννη

.

Κυριακή 6/1

Ξεκινήσαμε για την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, την Μπρατισλάβα. Αυτήν τη φορά ο καιρός ήταν καλός και μας βοήθησε πολύ τόσο στη μετακίνηση όσο και να απολαύσουμε την πόλη. Μάλιστα επειδή στη Σλοβακία ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (όπως και σε άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης), πέσαμε πάνω στους εορτασμούς για την παραμονή των Χριστουγέννων, κάτι που βέβαια έκανε την επίσκεψή μας ακόμα πιο ξεχωριστή. Η κεντρική πλατεία της πόλης μάλιστα φιλοξενούσε και χριστουγεννιάτικα δρώμενα με τη φάτνη και τους τρεις μάγους, τα οποία παρακολουθήσαμε με μεγάλη χαρά. Αφού λοιπόν ξεναγηθήκαμε στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Μπρατισλάβας, στη συνέχεια είχαμε ελεύθερο χρόνο για να απολαύσουμε τη βόλτα μας, καθώς και τα εξαιρετικά ροφήματα σοκολάτας που προσέφεραν τα καφέ στο γραφικό κέντρο της πόλης…

Νωρίς το απόγευμα επιστρέψαμε στη Βουδαπέστη για να έχουμε ένα ακόμα ελεύθερο απόγευμα πριν την αποχαιρετίσουμε. Οι περισσότεροι δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν τα εμπορικά κέντρα για τα τελευταία αναμνηστικά ψώνια.

Μπρατισλάβα

.

Δευτέρα 7/1

Αφήνοντας πίσω μας την όμορφη Ουγγαρία, περάσαμε στη Σερβία με κατεύθυνση προς το Νόβισαντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το Νόβισαντ που διασχίζεται από το Δούναβη έχοντας διατηρήσει τα πολύ όμορφα μπαρόκ κτίρια, προσφερόταν για να το γνωρίσουμε με μεγάλες βόλτες.

Στη συνέχεια, πήραμε το δρόμο για τη σερβική πρωτεύουσα, το όμορφο και γεμάτο ζωντάνια Βελιγράδι. Η επίσκεψη στο Βελιγράδι ήταν εκτός προγράμματος, ωστόσο επειδή υπήρχε χρόνος, το γραφείο ταξιδίων και ο Σέρβος ξεναγός μας προσέφεραν δωρεάν την περιήγηση στην πόλη. Αρχικά κάναμε ένα τουρ της στολισμένης σε εορταστικούς ρυθμούς πόλης μιας και για τους επίσης παλαιοημερολογίτες Σέρβους ήταν Χριστούγεννα. Ο υπέροχος στολισμός και φωτισμός αντικατοπτριζόταν στα δύο μεγάλα ποτάμια που διασχίζουν την πόλη, το Σάβα και το Δούναβη, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό σκηνικό που μας εμπότιζε με την εορταστική ατμόσφαιρα. Και μιας και το «επέβαλε» και η ημέρα, επισκεφθήκαμε τη μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων, τον Άγιο Σάββα, όπου επισκέψιμη βέβαια ήταν μόνο η κρύπτη, αφού ο υπόλοιπος ναός ήταν υπό επισκευή. Το μέγεθος και ο πλούτος της εκκλησίας δεν μπορούν παρά να αφήσουν άναυδο κάθε επισκέπτη και με αυτήν την εικόνα αποχωρήσαμε για το Κραγκούγεβατς, όπου δειπνήσαμε και διανυκτερεύσαμε. Μιας και ήταν η τελευταία βραδιά της εκδρομής μας, δεν ήταν δυνατόν να μη διατηρήσουμε την παράδοση που έχουμε δημιουργήσει και επομένως όσοι αντέξαμε στήσαμε ένα γλεντάκι σε αίθουσα που μας παραχώρησε τα ξενοδοχείο, με πρωταγωνιστή τον πάντα ακούραστο συνάδελφό μας Πλούταρχο Κούσουλα.

Νόβισαντ

Βελιγράδι

Κραγκούγεβατς – Δείπνο στο ξενοδοχείο

.

Τρίτη 8/1

Μέρα επιστροφής, δυστυχώς. Μετά το πρωινό μας ξεκινήσαμε την κάθοδο προς την Ελλάδα, μέσα από τα πανέμορφα χιονισμένα τοπία της σερβικής υπαίθρου. Με τις απαραίτητες στάσεις και μετά τα σύνορα των Ευζώνων, φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη όπου αποχαιρετίσαμε τους συναδέλφους της Βόρειας Ελλάδας. Αργά το βράδυ φτάσαμε στην Αθήνα, κουρασμένοι μεν, αλλά τα πρόσωπα των συναδέλφων μας πρόδιδαν την  ικανοποίησή τους από ένα ακόμα ξεχωριστό ταξίδι της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ…

. 

*Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το ταξιδιωτικό γραφείο και τη συνοδό του για τις υπηρεσίες τους που έκαναν το ταξίδι μας πιο ευχάριστο και ασφαλές, αλλά και τους δύο οδηγούς μας που με απόλυτη επαγγελματική ευσυνειδησία, αντοχή και ευγένεια… μας ανέχτηκαν, ταξιδεύοντάς μας με απόλυτη ασφάλεια.

 


Η οδική μας περιήγηση στις πανέμορφες, παραδουνάβιες και στολισμένες λόγω των εορτών πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης και Ανατολικής Ευρώπης αποτέλεσε το καλύτερο… ποδαρικό για τις εκδρομές του 2019 και όσοι συνάδελφοι… αποδέχτηκαν το δώρο του Άγιου Βασίλη της Ιονικής και ταξίδεψαν μαζί μας, έζησαν μία ιδιαίτερη εμπειρία και γέμισαν με αναμνήσεις που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Να είστε σε επιφυλακή για όλες τις δραστηριότητες της Επιτροπής Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας του Συλλόγου μας. Ιδιαίτερα δε για τις εκδρομές που διοργανώνουμε, σύντομα θα σας ανακοινώσουμε την επόμενη. Για να δούμε πού θα μας βγάλει αυτήν τη φορά το εξπρές της Ιονικής…