Ήρθε η ώρα των αγωνιστικών διεκδικητικών κινητοποιήσεων για την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ για τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης από τα χέρια των «γνωστών επενδυτών» του ασφαλιστικού μας κεφαλαίου! ΤΡΙΤΗ 27/11, ώρα 9:00 π.μ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ κάτω από τα γραφεία του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ (Πλατεία Κοτζιά, Ευπόλιδος 8) και στη συνέχεια ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ !

Συνάδελφοι,

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ αποτελεί μία ανοιχτή πληγή για τα χιλιάδες ασφαλισμένα μέλη του, εργαζομένους και συνταξιούχους. Ο τρόπος που λειτούργησε δυστυχώς το επικουρικό μας ταμείο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν, αφού ουσιαστικά δυσφήμισε τον αυτοδιαχειριζόμενο χαρακτήρα του.

Οι σύλλογοί μας που έχουν ασφαλισμένα μέλη στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έχουν στηλιτεύσει επανειλημμένως τις τραγικές επιλογές των διοικούντων τον επικουρικό μας φορέα, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταβύθιση των επικουρικών μας συντάξεων, την ταυτόχρονη απομείωση των αποθεματικών του και την εξάλειψη της προοπτικής του για απόδοση επικουρικών συντάξεων στο μέλλον.

Τις πταίει όμως για το ναυάγιο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ;

Αν προσπαθήσουμε να κατανείμουμε τις ευθύνες,

·        Σίγουρα το μεγαλύτερο μερίδιο φέρουν οι διοικήσεις του ταμείου, ιδιαίτερα της περιόδου 2006 μέχρι σήμερα για την καταστροφική διαχείριση και τις ολέθριες επιλογές τους

·        Η παροιμιώδης ανοχή που επέδειξε -και συνεχίζει μέχρι σήμερα- το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώπιον της καταστροφικής διαχείρισης του ταμείου και του ασφαλιστικού του κεφαλαίου από τις διοικήσεις του, αλλά και η αδιαφορία του να παρέμβει για τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης

·        Ωστόσο, μεγάλη ευθύνη φέρουν και τα ασφαλισμένα μέλη του επικουρικού μας φορέα που δεν περιφρούρησαν το ταμείο και δεν αντέδρασαν όπως άρμοζε σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο

Σε κάθε περίπτωση, η ώρα μηδέν για την επικουρική μας σύνταξη είναι τώρα! Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να δράσουμε για τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης, αφού οι νέες καταστατικές τροποποιήσεις προμηνύουν την παγίωση των συντάξεων-φιλοδώρημα και την εξάλειψη οποιασδήποτε προοπτικής ανάκαμψής της!

 .

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ΣΤΟ ΕΤΕΑΕΠ!

Τονίζουμε ότι αποτελεί υποχρέωση του Υπουργείου να δώσει λύση στο μείζον θέμα της επικουρικής μας ασφάλισης:

Η Επικουρική ασφάλιση, όπως είναι γνωστό αποτελεί μορφή υποχρεωτικής ασφάλισης από 1/2/1983 για το σύνολο των μισθωτών της χώρας.

Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που καλύπτει για επικουρική σύνταξη τους εργαζόμενους της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ Τράπεζας που συγχωνεύτηκε στην ΑLPHA, καθώς και εργαζόμενους σε άλλες Τράπεζες, παρά τις μεγάλες μειώσεις που έχουν γίνει στις συντάξεις κατά 80% περίπου τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να  διασφαλίσει την καταβολή ούτε  των σημερινών μειωμένων συντάξεων, λόγω της πλήρους ανατροπής, με ευθύνη της Πολιτείας, της αναλογίας ασφαλισμένων – συνταξιούχων, η οποία πλέον έχει διαμορφωθεί σε 0,57:1, αφού ήδη οι συνταξιούχοι ξεπερνούν τον αριθμό των ασφαλισμένων!

·        Επειδή  ο ιδρυτικός νόμος του ΕΤΕΑΜ, σήμερα ΕΤΕΑΕΠ, προέβλεπε ότι στην περίπτωση που ένας επικουρικός ασφαλιστικός φορέας δεν μπορεί να χορηγεί παροχές ισοδύναμες με εκείνες του ΕΤΕΑΜ, μπορεί οποιαδήποτε οργάνωση των εργαζομένων ή ακόμη και μεμονωμένοι ασφαλισμένοι να ζητήσουν από τον Υπουργό Εργασίας την ένταξή του στο ΕΤΕΑΜ

·        Επειδή το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δεν μπορεί να εξασφαλίσει συντάξεις ισοδύναμες με εκείνες του ΕΤΕΑΕΠ, ιδιαίτερα με ευθύνη της Πολιτείας που με το νόμο 3371/2005 κατέστησε το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ «κλειστό» ταμείο , χωρίς νέους ασφαλισμένους 

·        Επειδή το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, κατά τη διάταξη του άρθρου 2 εδ. 4 του ν. 2084/1992, αποτελεί φορέα υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης.

·        Επειδή  η περιουσία του Ταμείου που ξεπερνά τα 182 εκατ. ευρώ, δεν θα πρέπει να εξανεμιστεί είτε με τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης είτε με την επιστροφή των εισφορών είτε μέσω προγραμμάτων ασφαλιστικών εταιριών

·        Επειδή ο υποχρεωτικός  χαρακτήρας της ασφάλισης είναι δεδομένος και ασκείται στην περίπτωση των ασφαλισμένων μελών του μέσα από το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ασφαλιστική κάλυψη και την καταβολή επικουρικών συντάξεων στους εν λόγω εργαζόμενους και συνταξιούχους για σήμερα και το μέλλον

·        Επειδή οι προβλεπόμενες με βάση το Καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 3% για τους εργαζόμενους και 4% για τους εργοδότες, δηλαδή υψηλότερες κατά μία (1) ποσοστιαία μονάδα των τακτικών εισφορών του ΕΤΕΑΕΠ

ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ΣΤΟ ΕΤΕΑΕΠ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.

. 

Ήρθε η ώρα ΟΛΟΙ να αναλάβουμε τις ευθύνες μας!

Σε αυτόν τον αγώνα οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες!

Οι διοικήσεις του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ από το 2006 μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα τις επιλογές των διοικούντων της τελευταίας τριετίας, δρούσαν αντιστρόφως ανάλογα με τα ασφαλιστικά συμφέροντα των μελών του ταμείου, μετατρέποντας το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σε πεδίο συνδικαλιστικών παιχνιδιών και σφετερισμού του ασφαλιστικού μας κεφαλαίου.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των συλλόγων μας και τις συνεχείς διαμαρτυρίες και ενέργειές μας, δυστυχώς, οι ίδιοι άνθρωποι με διάφορα τεχνάσματα έχουν παραμείνει στη διοίκηση του ταμείου, οδηγώντας μέρα με τη μέρα την επικουρική μας ασφάλιση στον αφανισμό!

Εν όψει του άμεσου κινδύνου που εγκυμονούν οι νέες τροποποιήσεις του καταστατικού για την προοπτική της επικουρικής μας σύνταξης, οι Σύλλογοί μας, σε κοινή συνεδρίαση την Τρίτη 30/10/18, αποφασίσαμε ομόφωνα να προχωρήσουμε στις κάτωθι δυναμικές ενέργειες:

 1. Παράδοση Υπομνήματος-Πρότασης Νόμου στον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Τάσο Πετρόπουλο στην οποία του γνωστοποιούμε τις θέσεις μας και απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου για τη διάσωση της επικουρικής μας ασφάλισης.

2. Μαζική κινητοποίηση των μελών των Συλλόγων μας και όσων ασφαλισμένων μελών του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ επιθυμούν μία αξιοπρεπή επικουρική σύνταξη, για συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία του επικουρικού μας ταμείου την Τρίτη 27/11 και ώρα 9:00 π.μ. και εν συνεχεία πορεία προς το Υπουργείο, ώστε όλοι μαζί να απαιτήσουμε από τον κ. Πετρόπουλο την άμεση ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ και την ουσιαστική παρέμβαση του Υπουργείου για να μπει φραγμός στις επιδιώξεις που προσδιορίζονται με το νέο καταστατικό και εγκυμονούν άμεσα τον κίνδυνο εξαφάνισης των αποθεματικών του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, οδηγώντας τα – συγκαλυμμένα σήμερα,  απροκάλυπτα αύριο –  στην ιδιωτική ασφάλιση. .

Σε αντίθετη περίπτωση θα ζητήσουμε τη μαζική συμμετοχή σας για μόνιμη εγκατάσταση έξω από το Υπουργείο για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι τη δικαίωσή μας!

3. Απαίτηση να επισπευσθεί από την ελληνική δικαιοσύνη η διερεύνηση της μηνυτήριας αναφοράς και απόδοση ευθυνών σε όσους συνέβαλαν αποφασιστικά στην οικονομική καταστροφή του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ επενδύοντας το 1/2 της ρευστότητάς του και του 1/3 των αποθεματικών του στη «μαύρη τρύπα» της ATTICA BANK!

Συνάδελφοι,

Οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε ότι αν δεν κινητοποιηθούμε μαζικά και δυναμικά, η επικουρική μας σύνταξη θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν! Κανένας δε θα δικαιούται να διαμαρτύρεται αύριο αν μείνουμε έξω από το ΕΤΕΑΕΠ με επικουρική σύνταξη 47 ευρώ!

 Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να διασώσουμε την επικουρική μας σύνταξη!

 .

ü    Να είστε ΟΛΟΙ σε ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ & ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

ü    Η ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για την επικουρική μας ασφάλιση ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ!

ü    Οφείλουμε να ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ και να ΔΡΑΣΟΥΜΕ για μία ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ! Αλλιώς ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΑΝΑΜΝΗΣΗ!

ü    Μόνο ΕΝΩΜΕΝΟΙ μπορούμε και θα πετύχουμε τη διάσωση της επικουρικής μας σύνταξης

ü    ΜΑΖΙΚΑ – ΔΥΝΑΜΙΚΑ – ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ συμμετέχουμε στις ενέργειες των συλλόγων μας μέχρι την πλήρη δικαίωσή μας!

 .

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΗ !

ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ !

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑ !

.

 

Όλοι στη Συγκέντρωση, την Τρίτη 27/11 ώρα 9:00 π.μ. κάτω από τα γραφεία του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, Ευπόλιδος 8, Πλατεία Κοτζιά

& στη συνέχεια Πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

.

· ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»

·  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

·  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ

· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

·   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΘΗΝΩΝ – EUROBANK