Η εκτέλεση του αντιστασιακού δασκάλου Παναγή Δημητράτου – Της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου

Ο Παναγής Δημητράτος υπήρξε μία εξέχουσα μορφή του αντιφασιστικού αγώνα, αλλά και της διδασκαλίας της χώρας μας προπολεμικά, έχοντας εκδώσει διάφορα παιδικά αναγνώσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την ανοιχτή έκφραση των σοσιαλιστικών του πεποιθήσεων, έχαιρε της εκτίμησης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο ήρωας αυτός του αντιφασιστικού αγώνα – στο σπίτι του μάλιστα ιδρύθηκε η αντιστασιακή οργάνωση Ενιαία Πανελλαδική οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ) – αγωνίστηκε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας μέχρι την τελευταία του πνοή και την εκτέλεσή του από τους εχθρούς της πατρίδας μας στις 22/4/1944. Μόνο που αυτοί οι εχθροί της πατρίδας, οι εκτελεστές του στην προκειμένη περίπτωση, δεν ήταν οι Γερμανοί κατακτητές, αλλά οι ντόπιοι συνεργάτες τους, όπως μας αποκαλύπτει η εκλεκτή συναδέλφισσά μας Χρηστίνα Σωτήρχου, στην έρευνα που ακολουθεί.

 

Όπως λανθασμένα αναφέρεται σε ιστορικά κείμενα και άρθρα, θεωρείται ότι ο Παναγής  Δημητράτος εκτελέστηκε από τους αποχωρούντες κατακτητές τον Απρίλιο ή το Μάιο του 1944. Η αλήθεια όμως που δυστυχώς παραμένει στη λήθη, όπως αποκαλύπτει η Χρηστίνα με ντοκουμέντα, είναι διαφορετική : ο Παναγής Δημητράτος υπήρξε θύμα της εκδικητικής μανίας των δοσίλογων συνεργατών τους !

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΗ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΥ

 

 

.