“Φτωχό” και κατώτερο των προσδοκιών το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της τράπεζας

Συνάδελφοι,

Μετά την ανακοίνωση της εθελουσίας εξόδου από την τράπεζα και αφού οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι ανέλυσαν κάθε φανερή και “κρυφή” πτυχή της, σας παρουσιάζουμε τα στοιχεία που πρέπει να αξιολογήσετε προκειμένου να λάβετε μία απόφαση ζωής για τη συμμετοχή σας ή όχι στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Κατ’ αρχάς, οφείλουμε να τονίσουμε ότι συγκρίνοντας το πρόγραμμα συντεταγμένης εθελουσίας εξόδου που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 8/6/18 (δείτε το πατώντας εδώ) από την Alpha Bank με τα αντίστοιχα προηγούμενων ετών -θεσμοθετημένα ή άτυπα- είναι σαφώς φτωχότερο.

Τούτο δε, διότι το πρόγραμμα αυτό στοχεύει κυρίως στους συναδέλφους της Πίστεως και της Εμπορικής που φέρονται να θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης βάσει της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ. Στους συναδέλφους αυτούς συνιστούμε να ερευνήσουν ενδελεχώς το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους με βάση το προσυνταξιοδοτικό, πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση.

Οι συνάδελφοι της ΙΟΝΙΚΗΣ πρέπει να προσέξετε και να συνυπολογίσετε όλα τα δεδομένα :

  • Συνολικό χρόνο ασφάλισης

  • Έναρξη της ασφάλισης

  • Ημερομηνία θεμελίωσης δικαιώματος πλήρους ή μειωμένης σύνταξης

  • Δικαίωμα αυτασφάλισης και προϋποθέσεις

  • Υπολογισμός του ποσού της σύνταξης

  • Ηλικία

  • Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.

Θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά πριν επιλέξετε ολόκληρη ή μειωμένη αποζημίωση, σε συνδυασμό με μειωμένη μισθοδοσία για τα επόμενα 1-2-3 έτη. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν και θετικά και αρνητικά, ανάλογα με την εργασιακή, ασφαλιστική και ηλικιακή ταυτότητα του καθενός.

Προτού πάρετε οποιαδήποτε απόφαση να μελετήσετε με ψυχραιμία, σοβαρότητα και σύνεση όλα τα δεδομένα και να μην προστρέξετε να δηλώσετε συμμετοχή με το δέλεαρ της προσαύξησης του 5% πριν να είστε απολύτως σίγουροι ότι κάνετε τη σωστή επιλογή, διότι η κατάθεση της αίτησής σας δεν ανακαλείται.

Αυτό δε, που πρέπει να σας τονίσουμε, έχοντας και την εμπειρία της εθελουσίας του 2014, είναι ότι στην περίπτωση που δεν είναι πολύ κοντά ο χρόνος απονομής σύνταξης, σας συμβουλεύουμε να μη διακινδυνεύσετε, διότι το ασφαλιστικό μέσα στα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι θα αλλάξει και πάλι και επομένως αν έχετε αποχωρήσει με τα σημερινά ασφαλιστικά δεδομένα μπορεί να βρεθείτε προ αδιεξόδου, ειδικά αν ο στόχος σας είναι η μειωμένη σύνταξη που απαιτεί να έχετε τον απαραίτητο αριθμό ημερών ασφάλισης μέσα στην τελευταία πενταετία.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα συνυπολογίσετε λεπτομερώς. Να θυμάστε ότι ο καθένας είναι μία ξεχωριστή περίπτωση ασφαλιστικά και επομένως σας συνιστούμε να κλείσετε τα αυτιά σας σε όσα θα ακούγονται από συναδέλφους σας για τις δικές τους περιπτώσεις και να μη λάβετε καμία απόφαση αν προηγουμένως δεν έχετε εσείς οι ίδιοι άμεση, υπεύθυνη, εξατομικευμένη πληροφόρηση για όσα ισχύουν για την περίπτωσή σας.

.

Συνάδελφοι,

Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπ’όψη το γεγονός ότι μετά την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκληση, η απόφαση για συμμετοχή στην εθελούσια έξοδο είναι Απόφαση Ευθύνης – Απόφαση Ζωής και όποιος συνάδελφος συμπληρώσει αίτηση συμμετοχής πρέπει να έχει εξαντλήσει κάθε λεπτομέρεια που αφορά τις ασφαλιστικές και οικονομικές του προϋποθέσεις.

Να έχετε υπ’ όψη ότι, σύμφωνα με την εμπειρία μας από την προηγούμενη εθελούσια έξοδο το 2014, πολλοί συνάδελφοί μας που αποχώρησαν τότε χωρίς να έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, καθόσον είναι δεδομένο ότι τα έτοιμα λεφτά φεύγουν γρήγορα…

Επιπλέον, συμβουλεύουμε τους συναδέλφους που αμφιταλαντεύονται να μη βιαστούν να κάνουν την επιλογή τους, αφού όπως σας έχουμε ενημερώσει και κατά το παρελθόν, θεωρούμε βέβαιο ότι οι διαδικασίες εθελούσιας εξόδου θα συνεχιστούν και στο μέλλον, αφού αποτελεί κεντρική στρατηγική των τραπεζών η μείωση του προσωπικού και κατά συνέπεια του λειτουργικού τους κόστους.

Ήδη, η τράπεζα έχει πιάσει το στόχο μείωσης του προσωπικού του επιχειρησιακού πλάνου 2015-2018 και ουσιαστικά οι σχεδιασμοί και οι ενέργειές της έχουν να κάνουν με την προσπάθειά της να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά εν όψει του επόμενου επιχειρησιακού πλάνου μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Συνεπώς, θέλουμε να ελπίζουμε ότι όσοι συνάδελφοι συμμετάσχουν θα το κάνουν με βεβαιότητα για την επιλογή τους κατόπιν ωρίμου σκέψεως.

.

Ο Σύλλογός μας θα σταθεί αρωγός στις υποθέσεις σας για όσο διαρκέσει η διαδικασία. Να επισκέπτεστε καθημερινά την ιστοσελίδα μας για να ενημερώνεστε για όλες τις εξελίξεις και επί αυτού του θέματος, ενώ μπορείτε να απευθύνεστε στο Σύλλογό μας για όποια σχετική απορία και πληροφορία επιθυμείτε.