ΣτΕ: Συνταγματικός ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016)

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ένωσης για την Υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ολομέλεια του ΣτΕ), μετά από επανειλημμένες διασκέψεις και μετά από πολύωρη συζήτηση, απέρριψε με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ και 12 κατά) τις προσφυγές των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με το νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016).

Αυτό σημαίνει ότι, δυστυχώς, για τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα ενεργοποιηθούν οι μειώσεις στις συντάξεις τους από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι μετά από ενέργειες του Συλλόγου μας, με την κατάθεση του υπ’αριθμ. 37/21.12.2017 υπομνήματος και του πίνακα αυξήσεων των συντάξεων στην ΗΔΙΚΑ και τους αρμόδιους φορείς, ζητήσαμε να ληφθούν υπ’ όψη στον επαναϋπολογισμό οι αυξημένες εισφορές των νέων αλλά και των παλαιών συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ που προέρχονται από την ΙΟΝΙΚΗ. Στο νέο υπολογισμό συμπεριλαμβάνονται και οι ποσοστιαίες μονάδες της επιπλέον εισφοράς εργαζομένου και εργοδότη, με αποτέλεσμα ο συντελεστής αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης να αυξάνεται σημαντικά (σχεδόν διπλασιάζεται).

Έτσι, ο νέος τρόπος υπολογισμού, όχι μόνο δε μειώνει τις συντάξεις των προερχομένων από την ΙΟΝΙΚΗ και ασφαλισμένων στο ΤΑΠΙΛΤ, αλλά αντίθετα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τις αυξάνει, καθότι η εισφορά που πληρώναμε επί σειρά ετών ήταν πάνω από 20% και για κάποια χρόνια ακόμα πάνω από 40%, όταν η πλειοψηφία των ασφαλισμένων πλήρωνε εισφορά 20%.

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν επηρεάζει τη διεκδίκηση των μνημονιακών περικοπών (μειώσεις του Ν.4051/2012 και του Ν.4093/2012) και της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει κινήσει ο Σύλλογός μας μέσω του γραφείου του νομικού μας συνεργάτη Δρ. Απόστολου Παπακωνσταντίνου.

.

Υ.Γ. Οι κκ. Κολλάτος, Καραδελή και Βέργος μας εγκαλούσαν, χαρακτηρίζοντάς μας “μηδίσαντες” και “ριψάσπιδες”, επειδή σπεύσαμε να προασπιστούμε τα συμφέροντα των συναδέλφων μας και αφού εξετάσαμε προσεκτικά το Νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), προνοήσαμε και καταθέσαμε το υπόμνημα και τον πίνακα αυξήσεων των συντάξεων ώστε, σε περίπτωση εφαρμογής του, να συμπεριληφθούν στον επαναϋπολογισμό οι αυξημένες εισφορές μας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη μειώνονται, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να αυξάνονται οι συντάξεις μας… Νομίζουμε κάθε συνάδελφος μπορεί να κρίνει την υπεύθυνη και συνετή διαχείριση των θεμάτων μας από την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, σε σχέση με τους ανούσιους αλαλαγμούς της προαναφερθείσας ομάδας του Συλλόγου Συνταξιούχων