ΣΥΙΛΤΕ Νο12. Θριαμβευτική Νίκη του Συλλόγου μας ! Δικαιώθηκαν οι συνάδελφοι της Λιβαδειάς ! Με αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων ανεστάλησαν οι μεταθέσεις τους από τη Λιβαδειά στην Κηφισιά !

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

 Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4    FAX :  210 3311278

                                                                                                    e– mail : syilte.gramm@gmail.com

                           ANAKOIΝΩΣΗ Νο 12

                                                                                                    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2018

.

.

ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ !

.

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ !

.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ !

.

Με τις υπ’ αρ. 10/2018 και 11/2018 αποφάσεις του Μονομ. Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (Ασφ. Μέτρων) ανεστάλη η εκτέλεση των από 10.7.2017 αποφάσεων της Δ/νσης Ανθρωπίνου Δυναμικού για τη μετάθεση των συναδέλφων Σταυρούλας Σκλαπάνη (προερχόμενη από την τέως Ι.Λ.Τ.Ε.) και Γεωργίου Παπαφώτη (προερχόμενου από την τ. Τράπεζα Πίστεως) από το Κατάστημα Λιβαδειάς, όπου υπηρετούσαν ως tellers, σε Καταστήματα της Τράπεζας στην Κηφισιά του Νομού Αττικής, επίσης ως tellers. Ειδικότερα, με τις αποφάσεις αυτές κρίθηκε ότι οι μεταθέσεις αυτές αποτελούν καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος της Τράπεζας και επιπροσθέτως έγιναν κατά παράβαση του Ν. 4443/2016, που θεσπίσθηκε για την προστασία έναντι των διακρίσεων των ατόμων με αναπηρία. Κι αυτό γιατί κατά τη νομολογία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων οι μακροχρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, εξομοιούνται με αναπηρία, ενώ εξάλλου προστατεύονται κατά των διακρίσεων λόγω αναπηρίας όχι μόνον οι ανάπηροι, αλλά και αυτοί που έχουν κατά κύριο λόγο τη φροντίδα τους.

Προς τούτο λήφθηκε υπόψη:

  • ότι οι ως άνω συνάδελφοί μας αρνήθηκαν την πρόταση της Δ/ντριας Ανθρ. Δυναμικού κ. Κονιδάρη για οικειοθελή αποχώρηση, που τους έγινε λίγες ημέρες πριν την μετάθεσή τους, δεδομένου ότι δεν συμπλήρωναν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (45 και 51 ετών αντίστοιχα)
  • ότι ο συνάδελφος Γ. Παπαφώτης είναι προστάτης της ανάπηρης αδελφής του, ιδιότητα με την οποία τοποθετήθηκε αναγκαστικά στην Τράπεζα από τον ΟΑΕΔ, καθώς και του επίσης ανάπηρου πατέρα του, ενώ αντιμετωπίζει και ο ίδιος προβλήματα υγείας (αυτοάνοσο νόσημα λεύκη καθώς και στεφανιαία νόσο),
  • ότι η συνάδελφος Σταυρούλα Σκλαπάνη πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη (ινσουλινοθεραπευόμενο) και δύο αυτοάνοσα νοσήματα (ψωρίαση και ρευματοειδή αρθρίτιδα)
  • ότι και οι δύο συνάδελφοι έχουν ανήλικα τέκνα και τη φροντίδα υπέργηρων γονέων με σοβαρά προβλήματα υγείας
  • ότι η καθημερινή μετακίνηση περί τα 130 χλμ. (απλή μετάβαση) μακριά από την κατοικία τους στη Λιβαδειά θα τους προκαλέσει πρόσθετη σωματική καταπόνηση και επιβάρυνση
  • ότι η συνάδελφος Στ. Σκλαπάνη υπηρετούσε συνεχώς στο Κατάστημα Λιβαδειάς ήδη από την πρόσληψή της (δηλ. επί 22,5 χρόνια) ενώ ο συνάδελφος Γ. Παπαφώτης υπηρετούσε στο Κατ/μα Λιβαδειάς τα τελευταία 9 χρόνια
  • ότι η Τράπεζα, αντί της μετάθεσής τους, είχε και άλλες επιλογές αφού κατά τον κρίσιμο χρόνο στο Κατ/μα Λιβαδειάς υπηρετούσαν τουλάχιστον άλλοι 3 tellers, που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

            Οι αποφάσεις αυτές έχουν γενικότερη σημασία γιατί, εξ όσων γνωρίζουμε, είναι οι πρώτες που εφάρμοσαν τον πρόσφατο νόμο για την απαγόρευση των διακρίσεων σε βάρος των αναπήρων. Ιδίως όμως, αποτελούν ορόσημο όσον αφορά τους εργαζομένους της Τράπεζας. Ειδικότερα, με τις αποφάσεις αυτές ανακόπηκε η –εγκαινιασθείσα σε βάρος των Σκλαπάνη και Παπαφώτη- πρακτική της Τράπεζας να μεταθέτει εκτός Νομού συναδέλφους ως αντίποινο για την άρνηση συμμετοχής στην «άτυπη» εθελούσια έξοδο, που λαμβάνει χώρα στην Τράπεζα.

Ο Σύλλογός μας είχε επισημάνει εξ αρχής ότι στο πλαίσιο της πολιτικής της αυτής η Τράπεζα στοχεύει τους «αδύναμους κρίκους», δηλ. συναδέλφους με προβλήματα υγείας ή/και οικονομικά προβλήματα (βλ. ανακοινώσεις μας υπ’αριθμ. 2/27.6.2017, υπ’αριθμ. 3/13.7.2017, υπ’αριθμ. 4/21.7.2017, υπ’αριθμ. 5/27.7.2017, υπ’αριθμ. 6/28.7.2017, υπ’αριθμ. 8/6.9.2017, υπ’αριθμ. 9/20.9.2017, υπ’αριθμ. 10/29.9.2017, υπ’αριθμ. 11/3.11.2017) και είχε διακηρύξει ότι θα σταθεί αρωγός των διωκόμενων συναδέλφων. Η νομική, συνδικαλιστική και ηθική συμπαράσταση του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής, με τη στήριξη της «ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ», αποδείχθηκε έμπρακτα στην περίπτωση των συναδέλφων Σκλαπάνη και Παπαφώτη, τους οποίους θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε, και θα συνεχιστεί στο πρόσωπο των απολυθεισών καθαριστριών, αλλά και κάθε άλλου αδίκως διωκομένου συναδέλφου μας, από όποια Τράπεζα και αν προέρχεται.

* Την υπόθεση χειρίστηκαν η νομική μας σύμβουλος κ. Ντέτα Πετρόγλου και ο δικηγόρος Λιβαδειάς κ. Θεόδωρος Γερονικολός, ενώ ο Πρόεδρος της «ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» συνάδελφος Σαράντος Φιλιππόπουλος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των συναδέλφων.

.

Σ.Σ.: Η ΟΤΟΕ και οι υπόλοιποι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην Alpha Bank ήταν εκκωφαντικά απόντες στην προσπάθεια υποστήριξης των συναδέλφων μας όλο αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις να συνδράμουν τον αγώνα μας…

.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ν. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ             Γ. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ