Καταγγέλλουμε την αδήλωτη εργασία στην Alpha Bank και αναγγέλλουμε ολομέτωπη σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα !

Σ υ ν ά δ ε λ φ ο ι ,

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αποτελεί τρόπον τινά μία ήρεμη δύναμη στο συνδικαλιστικό χώρο, που υπηρετεί σταθερά και με συνέπεια αξίες και αρχές, με σημαντικότερη όλων την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των συναδέλφων μας. Ο σύλλογός μας δεν προκρίνει τη συγκρουσιακή πρακτική, αλλά το διάλογο, την επικοινωνία, τη συνεννόηση και την εξεύρεση κοινώς αποδεκτών λύσεων. Όταν όμως όλα αυτά εκλαμβάνονται ως ένδειξη αδυναμίας και απειλείται η κορυφαία μας προτεραιότητα, που είναι το δίκαιο των εργαζομένων, η ήρεμη δύναμη μπορεί -και θα το κάνει- να μετατραπεί σε ορμητικό χείμαρρο που θα σαρώσει κάθε εμπόδιο…

Η διοίκηση της Alpha Bank έχει επιδείξει σε σειρά θεμάτων την ανάλγητη στάση της, καθόσον και την αδιαφορία της για κοινά αποδεκτές λύσεις, λειτουργώντας με χαρακτηριστική περιφρόνηση προς τα δικαιώματα των συναδέλφων μας. Η αδιαλλαξία της στην υπόθεση των συναδελφισσών καθαριστριών, σε ένα θέμα που μάλιστα άπτεται της νόμιμης λειτουργίας της, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι!

Τα μεγαλοστελέχη της τράπεζας, με τη λειτουργία, τις πράξεις και τις αποφάσεις τους, μας αναγκάζουν πλέον να… περάσουμε στην άλλη πλευρά και να έρθουμε σε σύγκρουση μαζί τους, επιδιώκοντας, επιτέλους, την αποκατάσταση της νομιμότητας της Alpha Bank, που πλέον συμπεριφέρεται και λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, αψηφώντας προκλητικά την εργατική νομοθεσία!

Όλοι έχουμε βιώσει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μας στην τράπεζα τις χιλιάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης. Με τη ραγδαία μείωση του ανθρώπινου δυναμικού τα τελευταία χρόνια, οι συνθήκες παραβίασης του ωραρίου και των απλήρωτων υπερωριών είναι πλέον ένα φαινόμενο που αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση και εξελίσσεται σε χιονοστιβάδα που καταπλακώνει τις ομαλές εργασιακές συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα απειλεί το κύρος της Alpha Bank και φανερώνει την άποψη των διοικούντων την τράπεζα περί νομιμότητας και “χρηστής διοίκησης”…

Ύστερα από πρόσφατους διαδοχικούς ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) σε υποκαταστήματα της Alpha Bank, εντοπίστηκαν περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας (ουσιαστικά αδήλωτες υπερωρίες εργαζομένων) και με βάση το νέο εργασιακό νόμο επιβλήθηκε τριήμερο λουκέτο σε υποκατάστημα της Alpha Bank! Να σημειωθεί ότι η πρακτική των αδήλωτων υπερωριών δεν αποτελεί… κακή συνήθεια μόνο της Alpha Bank, αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τους 57 συνολικά ελέγχους που έγιναν σε υποκαταστήματα όλων των τραπεζών, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 365.050 ευρώ για περιπτώσεις παραβίασης του ωραρίου που αφορούσαν 29 εργαζομένους.

Η υπόθεση των συναδελφισσών καθαριστριών και η απόφαση της τράπεζας για καταγγελία των συμβάσεών τους στις 5/12, εξωθεί τη διοίκηση του συλλόγου μας σε ολομέτωπη σύγκρουση!

Καλούμε τα χιλιάδες μέλη μας ανά την επικράτεια, να μας γνωστοποιούν άμεσα όλες τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται καταπάτηση του ωραρίου και παραβίαση των υπερωριών ώστε να γίνεται καταγγελία στο Σ.ΕΠ.Ε. προκειμένου να πιστοποιεί τις παραβάσεις και να προχωρά σε διοικητικές πράξεις σε βάρος της τράπεζας.

Είναι υποχρέωση όλων μας να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για την τήρηση της νομιμότητας και τον περιορισμό των αυθαιρεσιών της τράπεζας που προσπαθεί να επιβάλει και να καθιερώσει όρους εργασιακής ζούγκλας!