Δελτίο Τύπου “ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ” : “ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ! ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΥΠΟΔΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ!”

Σ υ ν ά δ ε λ φ ο ι ,

.

Παρά τις ενέργειες του συλλόγου μας που προκάλεσαν τις παρεμβάσεις του Γραφείου του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Εργασίας, η τράπεζα παρέμεινε αμετακίνητη στην ανάλγητη θέση της, αποστέλλοντας την καταγγελία σύμβασης στις εναπομείνασες συναδέλφισσες καθαρίστριες που για οικονομικούς, οικογενειακούς και λόγους υγείας άντεξαν μέχρι τέλους στις απειλές, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς.

.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια!

Ο σύλλογός μας  θα συμπαραταχθεί με όλες τις συναδέλφισσες που αρνούνται ακόμα και σήμερα να υποκύψουν στους εκβιασμούς και να λάβουν την προσαυξημένη αποζημίωση που τους προτείνει η τράπεζα και θα τις στηρίξουμε μέχρι τέλους, προκειμένου να διεκδικήσουν δικαστικά την επαναπρόσληψή τους τόσο μέσω της ελληνικής δικαιοσύνης όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ήδη δώσαμε εντολή στη νομική μας συνεργάτιδα κα. Ντέτα Πετρόγλου να κινήσει άμεσα τις νομικές διαδικασίες.

Παράλληλα, αποστέλλουμε εκ νέου ενημερωτική επιστολή στους Πολιτειακούς Θεσμικούς Παράγοντες και τους Έλληνες Βουλευτές, ζητώντας από όσους διατηρούν ακόμα την ευαισθησία τους και έχουν επίγνωση του μείζονος ρόλου τους να φέρουν με επίκαιρη ερώτηση το θέμα στη Βουλή και να γνωστοποιηθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία το παρακράτος των τραπεζών.

Ανάλογες επιστολές θα αποσταλούν και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές προκειμένου να μεταφέρουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τις άθλιες και εκβιαστικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην Ελλάδα των μνημονίων και της εκμετάλλευσης.

Επιπλέον, αποστέλλουμε το κάτωθι ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε όλα τα ΜΜΕ με σκοπό να γνωστοποιήσουμε στον ελληνικό λαό την προκλητική και ανάλγητη στάση της τράπεζας. Πιστεύουμε ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα στα Μέσα που παραμένουν ακηδεμόνευτα και διατηρούν ακόμα μία πραγματικά ανεξάρτητη και “ενοχλητική” προς τα μεγάλα συμφέροντα φωνή :

.

.

Να επιστρέψουν οι καθαρίστριες!

.

Να φύγει η υπόδικη διοίκηση!

.

Η διοίκηση της Alpha Bank προ τριμήνου αποφάσισε μονομερώς και χωρίς καμία προειδοποίηση την κατάργηση των ειδικοτήτων των φυλάκων και των καθαριστριών, με προφανή στόχο τη μείωση των λειτουργικών της εξόδων.

Η ολομέτωπη επίθεση της τράπεζας στους εργαζομένους ξεκίνησε με την επαπειλούμενη καταγγελία της σύμβασης αδιακρίτως στους αδύναμους κρίκους ανάμεσα στους εργαζομένους, παραβιάζοντας τη νομοθεσία και τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, αφού πολλές από τις συναδέλφισσες καθαρίστριες είτε είχαν προσληφθεί και προστατεύονται από ειδικές διατάξεις του Νόμου, είτε προστατεύουν άτομα με αναπηρία στο οικογενειακό τους περιβάλλον!

Την υλοποίηση της ανάλγητης απόφασης της διοίκησης ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κα. Πηνελόπη Κονιδάρη και οι συνεργάτες της, οι οποίοι καλούσαν μεμονωμένα, εν είδει προσωπικής “Ιεράς Εξέτασης”, τις συναδέλφισσες καθαρίστριες, για να τους αναγγείλουν την ειλημμένη απόφαση της τράπεζας, θέτοντάς τους εκβιαστικά το δίλημμα της “οικειοθελούς” αποχώρησης ή της καταγγελίας σύμβασης. Οι συναδέλφισσες που αρνήθηκαν να υπογράψουν την “αυτοαπόλυσή” τους, δέχθηκαν ένα κύμα πιέσεων και απειλών, με σκοπό να υποκύψουν στις επιταγές της τράπεζας, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών να λυγίσουν υπό το βάρος των συνεχών διωγμών.

Όσο για τις εναπομείνασες συναδέλφισσες που για οικονομικούς, οικογενειακούς και λόγους υγείας άντεξαν μέχρι τέλους στις απειλές, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, δυστυχώς -και παρά τις παρεμβάσεις του Γραφείου του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Εργασίας έπειτα από ενέργειες του συλλόγου μας- η τράπεζα παρέμεινε αμετακίνητη στην ανάλγητη θέση της για την απόλυσή τους, αποστέλλοντάς τους την καταγγελία της σύμβασής τους.

.

Πέραν της νομικής διάστασης της υπόθεσης, για τα στελέχη της τράπεζας ανακύπτει ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα, αφού πρόσφατα έγινε γνωστή η πρόταση του οικονομικού εισαγγελέα για παραπομπή ανώτατων στελεχών της Alpha Bank στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων για “αεροδάνεια” εκατομμυρίων ευρώ που ζημίωσαν την τράπεζα!

.

Αλήθεια, η ανακεφαλαιοποιημένη με χρήματα του ελληνικού λαού AlphaBank επιχειρεί τη μείωση των λειτουργικών της εξόδων μέσα από την κατάργηση των ελάχιστων δαπανών για τις καθαρίστριες και τους φύλακες, οδηγώντας τους, κυριολεκτικά, σε απόγνωση;;;

Ο κος. Δημήτριος Μαντζούνης και ο κος Σπύρος Φιλάρετος, τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν στην εισαγγελική πρόταση, αν ήθελαν να προστατεύσουν τα συμφέροντα της τράπεζας και να προωθήσουν ένα αξιόπιστο και επαγγελματικό management, όφειλαν να ξεκινήσουν τη περιστολή των λειτουργικών εξόδων και τον εξορθολογισμό των οικονομικών της δεδομένων από :

.

  • τα “αεροδάνεια” και τα “θαλασσοδάνεια” που χορηγήθηκαν επί της διοίκησής τους σε μεγαλοεπιχειρηματίες

  • τις χρυσές αμοιβές των golden boys (και girls!)

  • την ανανέωση των συμβάσεων με ειδικά μισθολόγια μεγαλοστελεχών που έχουν αποχωρήσει

  • την επικράτηση και εμπέδωση της αναξιοκρατικής διαχείρισης με τις προσλήψεις συγγενών και φίλων

  • τέλος, τα μετοχοδάνεια που ελάμβαναν οι ίδιοι και τα εξοφλούσαν με υπέρογκα bonus που χορηγούσαν στους εαυτούς τους (γεγονός που εξετάζεται από τις εισαγγελικές αρχές) !!!

.

Θεωρούμε ακραία προκλητική τη στάση της τράπεζας να επιχειρεί “οικονομίες κλίμακας” καταγγέλλοντας τις συμβάσεις των καθαριστριών χωρίς προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και καταδιώκοντας τους “αδύναμους κρίκους” ανάμεσα στους εργαζομένους.

Οι πρακτικές αυτές ξυπνούν μνήμες από σκοτεινές εποχές και είναι πρωτοφανείς για τον τραπεζικό χώρο, ακόμα και στην περίοδο των σκληρών μνημονίων και της αποδόμησης των εργασιακών δικαιωμάτων και πιθανώς μάλιστα, να προδιαγράφουν τα προσεχή εργασιακά “ήθη και έθιμα” στο χώρο της Alpha Bank.

Ο σύλλογός μας στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των συναδελφισσών μας, γνωστοποιώντας το κλίμα εκφοβισμού και εκβιασμών που επικρατούσε εναντίον τους στους Ανώτατους Πολιτειακούς και Θεσμικούς Παράγοντες. Ωστόσο, το εντυπωσιακό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι η διοίκηση της τράπεζας δε συνετίστηκε ούτε μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργικού Γραφείου και του Υπουργείου Εργασίας. Φαίνεται πλέον ότι στη νέα πραγματικότητα, οι τράπεζες είναι υπεράνω όλων και λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, αψηφώντας ακόμα και τους ανώτατους θεσμούς της Πολιτείας!

.

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια!

Ο σύλλογός μας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις συναδέλφισσες που τους επιδόθηκε η καταγγελία σύμβασης. Γνωστοποιήσαμε σε όσες παραμένουν ακλόνητες και αρνούνται ακόμα και σήμερα να υποκύψουν στους εκβιασμούς και να λάβουν την προσαυξημένη αποζημίωση που τους προτείνει η τράπεζα, ότι θα συμπαραταχθούμε μαζί τους και θα τις στηρίξουμε μέχρι τέλους, προκειμένου να διεκδικήσουν δικαστικά την επαναπρόσληψή τους τόσο μέσω της ελληνικής δικαιοσύνης όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ήδη δώσαμε εντολή στη νομική μας συνεργάτιδα κα. Ντέτα Πετρόγλου να κινήσει άμεσα τις νομικές διαδικασίες.

Το παρόν αποστέλλεται σε όλα τα ΜΜΕ με σκοπό να γνωστοποιήσουμε στον ελληνικό λαό την προκλητική και ανάλγητη στάση της τράπεζας. Πιστεύουμε ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα στα Μέσα που παραμένουν ακηδεμόνευτα και διατηρούν ακόμα μία πραγματικά ανεξάρτητη και “ενοχλητική” προς τα μεγάλα συμφέροντα φωνή.

Παράλληλα, αποστέλλουμε εκ νέου ενημερωτική επιστολή στους Πολιτειακούς Θεσμικούς Παράγοντες και τους Έλληνες Βουλευτές, ζητώντας από όσους διατηρούν ακόμα την ευαισθησία τους και έχουν επίγνωση του μείζονος ρόλου τους, όσους αντιτάσσονται στη δικτατορία των τραπεζών που έχουν καθυποτάξει και στη μεγάλη τους πλειονότητα τα ΜΜΕ, να φέρουν με επίκαιρη ερώτηση το θέμα στη Βουλή και να γνωστοποιηθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία το παρακράτος των τραπεζών.

Ανάλογες επιστολές θα αποσταλούν και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές προκειμένου να μεταφέρουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τις άθλιες και εκβιαστικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην Ελλάδα των μνημονίων και της εκμετάλλευσης.

.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς :

  • Κάθε συνάδελφό μας να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του

  • Κάθε συμπολίτη μας να αφυπνιστεί η συνείδησή του και συνταχθεί μαζί μας

  • Κάθε άνθρωπο να καταγγείλει και να καταδικάσει την ανάλγητη στάση της τράπεζας