Κυριακή με την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ! Την περασμένη Κυριακή (3/12) επισκεφθήκαμε την Αρχαία Αγορά Αθηνών και στη συνέχεια διασκεδάσαμε με το συνάδελφο Ιπποκράτη Ξυλά (φωτογραφίες)

Στην… προαναγγελία της Ιονικής Κυριακής που είχαμε ετοιμάσει, σας υποσχόμασταν μία ψυχαγωγική εμπειρία, που θα συνδύαζε ιδανικά την πνευματική καλλιέργεια με την αυθεντική ιονική διασκέδαση. Και αυτό ακριβώς προσφέραμε στους συναδέλφους που μας ακολούθησαν!

.

Η μέρα ξεκίνησε σε χαλαρούς ρυθμούς με τη συγκέντρωσή μας αργά το πρωί στην είσοδο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, την καρδιά της αρχαίας πόλης. Παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, η μέρα ήταν θαυμάσια και η συμμετοχή των συναδέλφων για μία ακόμα φορά ήταν πολύ μεγάλη. Η ξεναγός μας κα. Φωτεινή Ξυγκόγιαννη μας παρέλαβε για να ξεκινήσουμε τον εκπαιδευτικό μας περίπατο και αποδείχθηκε ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας, αφού συνέβαλε τα μέγιστα για να κατανοήσουμε τη σπουδαία ιστορική σημασία των μνημείων που επισκεφθήκαμε, αλλά και για να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Για το επόμενο δίωρο περιηγηθήκαμε σε όλα τα μνημεία της Αρχαίας Αγοράς που υπήρξε το οικονομικό, πολιτικό, διοικητικό, φιλοσοφικό, δικαστικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο της σπουδαίας πόλης της Αρχαίας Αθήνας. Η ιστορική πορεία της πόλης – κράτους των Αθηνών επικεντρώνεται σε δύο βασικές περιόδους ακμής, την κλασική και τη ρωμαϊκή. Η ξεναγός μας ανέλυσε τον τρόπο δομής του αθηναϊκού πολιτεύματος, της λειτουργίας των δικαστηρίων, της διεξαγωγής των εορτών που συνδέονταν με το χώρο του κάθε οικοδομήματος ξεχωριστά κατά τη μακρά περίοδο χρήσης του χώρου. Ενδεικτικά επισκεφθήκαμε την Κοίλη Στοά, τη Βασίλειο Στοά, τη Στοά Αττάλου, το Ναό Ηφαίστου, το Ναό Άρη, το Βωμό 12 Θεών, το Παλαιό και Νέο Βουλευτήριο, το Θόλο, το Μνημείο των Επώνυμων Ηρώων, το Νυμφαίο, τη Βιβλιοθήκη Πανταίνου, το Ωδείο Αγρίππα κ.ά.

Η περιήγηση και ξενάγησή μας μάς άφησε όλους ενθουσιασμένους αφού πραγματικά μας “έκανε σοφότερους” αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του “πυρήνα” της αρχαίας Αθήνας, που αποτέλεσε το σπουδαιότερο πολιτικό, πολιτισμικό και πνευματικό κέντρο της αρχαιότητας.

Η γνωριμία μας με τα σπουδαία αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία της πατρίδας μας βρίσκεται πλέον στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Επιτροπής Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας του συλλόγου μας και η θερμή ανταπόκριση των συναδέλφων μας παρακινεί για τη διοργάνωση σε σύντομο χρονικό διάστημα των επόμενων δράσεών μας, που θα σας γνωστοποιηθούν άμεσα μέσα από την ιστοσελίδα και την εφημερίδα μας.

Ξενάγηση στην Αρχαία Αγορά 

Ωστόσο, μετά από τη δίωρη περιπλάνησή μας στα μνημεία της Αρχαίας Αγοράς, οφείλαμε να προσφέρουμε στους συναδέλφους και την απαραίτητη χαλάρωση, για να συμπληρωθεί η Ιονική Κυριακή που τους είχαμε υποσχεθεί… Και δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να το πράξουμε από την επίσκεψή μας στο Κέντρο “Ερατούς”, στη συμβολή Θησέως (Ελ. Βενιζέλου) και Χαροκόπου, όπου εμφανίζεται κάθε Κυριακή ο συνάδελφός μας Ιπποκράτης Ξυλάς !

Απολαύσαμε το συνάδελφο μαζί με δύο καταπληκτικούς μουσικούς (Θεολόγος στο ακορντεόν και Αντρέας στην κιθάρα) σε αξέχαστα έντεχνα ελληνικά τραγούδια, παλιά λαϊκά και νησιώτικα. Και όλα αυτά συνοδεία καταπληκτικών μεζέδων, χάρη στην εξαιρετική κουζίνα που διαθέτει το Κέντρο και γλυκόπιοτου κρασιού, όλα σε εξαιρετικές τιμές.

Μάλιστα, παρά την κόπωση από τον περίπατό μας, όχι μόνο δεν ήμασταν πεσμένοι, αλλά αντίθετα χορέψαμε, τραγουδήσαμε και κάναμε το Κέντρο… άνω – κάτω με το μοναδικό κέφι που μόνο οι Ιονικάριοι ξέρουν να δημιουργούν, κλείνοντας ιδανικά μία όμορφη ΙΟΝΙΚΗ Κυριακή…

Διασκέδαση στο Κέντρο “Ερατούς”