Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 22/11 η τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση με τη συμμετοχή παραγόντων του υπουργείου Εργασίας και στελεχών του συλλόγου μας και της τράπεζας – Τις επόμενες μέρες η οριστική απάντηση της τράπεζας

Σ υ ν ά δ ε λ φ ο ι ,

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ήταν ο μοναδικός σύλλογος που από την πρώτη στιγμή στήριξε τις συναδέλφισσές μας καθαρίστριες ενάντια στην πρόθεση της τράπεζας να καταργήσει τον κλάδο τους. Οι ενέργειές μας και συγκεκριμένα η επιστολή μας προς τους Ανώτατους Πολιτειακούς Θεσμούς προκάλεσαν την παρέμβαση του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Έπειτα από σχετική συνεννόηση με τα στελέχη του Πρωθυπουργικού Γραφείου και καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 22/11, η τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση μεταξύ στελεχών του Υπουργείου Εργασίας Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης, των στελεχών του συλλόγου μας και νομικών επροσώπων της τράπεζας, υπό την προεδρία του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου κου. Ανδρέα Νεφελούδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η νομική μας συνεργάτιδα κα. Ντέτα Πετρόγλου ανέπτυξε τεκμηριωμένα τις αδιάσειστες θέσεις των συναδελφισσών και του συλλόγου μας σύμφωνα με τις οποίες οι συναδέλφισσες πρέπει να συνεχίσουν την εργασία τους – όσες βέβαια από αυτές άντεξαν στις πιέσεις για “οικειοθελή αποχώρηση”, γιατί η μεγάλη πλειονότητα παραιτήθηκαν υπό τις εκβιαστικές και απειλητικές προτροπές της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού κας Πηνελόπης Κονιδάρη. Οι συγκεκριμένες συναδέλφισσες έχουν σοβαρούς οικογενειακούς λόγους και λόγους υγείας για να αντιστέκονται σθεναρά στην “αυτοαπόλυσή” τους και να επιθυμούν τη συνέχιση της εργασίας τους.

Δυστυχώς, οι θέσεις της τράπεζας στη χθεσινή συνάντηση, που εκφράστηκαν μέσω των νομικών εκπροσώπων της, παραμένουν άκαμπτες. Ωστόσο, οι νομικοί της εκπρόσωποι ανέλαβαν την υποχρέωση να μεταφέρουν την έκκληση των στελεχών του Υπουργείου για επίδειξη ευαισθησίας και κυρίως τήρηση της νομιμότητας από την πλευρά της τράπεζας, ώστε να συνεχίσουν οι καθαρίστριες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, που ουσιαστικά συνεπάγεται να συνεχιστεί ομαλά η ζωή τους και των οικογενειών τους!

Οι εκπρόσωποι της τράπεζας δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι μέχρι αύριο, Παρασκευή 24/11, να μεταφέρουν την οριστική απάντηση της τράπεζας, ωστόσο οι εκπρόσωποι του υπουργείου κάλεσαν την τράπεζα να απαντήσει μέχρι και την Τετάρτη 29/11 προκειμένου να εξετάσει ενδελεχώς και υπεύθυνα το θέμα.

.

Σ υ ν ά δ ε λ φ ο ι ,

·         Ο σύλλογός μας, αλλά όπως φαίνεται και η Πολιτεία, είμαστε διατεθειμένοι να αντιδράσουμε σε μονομερείς και ανάλγητες ενέργειες της τράπεζας που παραβαίνουν τους νόμους και τον Οργανισμό Προσωπικού.

·         Πιστεύουμε ότι είναι άκαιρη και πάντως μη νόμιμη η κατάργηση του κλάδου των καθαριστριών μονομερώς από την τράπεζα και καταγγέλλουμε την αφόρητη πίεση που ασκήθηκε από πλευράς της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού στο σύνολο των καθαριστριών, που δεν έχουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα αρκετές εξ αυτών να αναγκαστούν να υποκύψουν στους εκβιασμούς!

·         Θεωρούμε αδιανόητη ενέργεια την καταγγελία των συμβάσεων εκ μέρους της τράπεζας των 14 συναδελφισσών καθαριστριών που έχουν παραμείνει παρά την εκβιαστική πολιτική της κας Κονιδάρη

·         Ο σύλλογός μας θα συνεχίσει να προσφέρει τη νομική και ηθική στήριξη στις συναδέλφισσες μέχρι την οριστική λύση του θέματος

.

Αν προχωρήσουν σε καταγγελία των συμβάσεων των συναδελφισσών μας, να είναι σίγουροι ότι θα μας βρουν απέναντί τους! Για όσο διάστημα απαιτηθεί θα εγκατασταθούμε μαζί με τις συναδέλφισσες καθαρίστριες έξω από το Κεντρικό !

.

Δεσμευόμαστε στις συναδέλφισσες

να αγωνιστούμε μέχρι τέλους !

.

Υ.Γ. Θεωρούμε ακραία προκλητική τη στάση της τράπεζας, ιδίως μετά τη χθεσινή εισαγγελική πρόταση για παραπομπή ανώτατων στελεχών της τράπεζας στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων για “αεροδάνεια” εκατομμυρίων ευρώ, να εμμένει στις θέσεις της και να επιχειρεί “οικονομίες κλίμακας” καταγγέλλοντας τις συμβάσεις των καθαριστριών και καταδιώκοντας τους “αδύναμους κρίκους” ανάμεσα στους εργαζομένους!