Το Σαββατοκύριακο του ΟΧΙ, οι συνάδελφοι είπαν ΝΑΙ στην εκδρομή της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (28-29/10: Δελφοί – Αράχωβα – Δίστομο – Όσιος Λουκάς – Κάτω Τιθορέα – Αμφίκλεια – Γραβιά – Βάργιανη – Μεταλλευτικό Πάρκο – Παύλιανη) ! (φωτογραφίες)

Μία ακόμα εξόρμηση της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σαββατοκύριακο 28-29 Οκτωβρίου. Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την Επιτροπή Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας του συλλόγου μας και πλέον καθιερώνεται για τη γνωριμία μας με τους αναρίθμητους ιστορικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς της πατρίδας μας, συνεχίστηκε στο παγκοσμίως φημισμένο Μαντείο των Δελφών. Με αφορμή την ξενάγησή μας στο «Ομφαλό της Γης», επισκεφθήκαμε και γνωρίσαμε πολλές όμορφες τοποθεσίες και γραφικά χωριά, πάντοτε με την απαραίτητη δόση γλεντιού και διασκέδασης που διακρίνει τις εκδρομές μας!

Σάββατο 28/10

Η εκδρομή μας ξεκίνησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από τα γραφεία του συλλόγου μας. Αν και οι πολύ πρωινές ώρες είναι δύσκολες για ορισμένους συναδέλφους, σύντομα «έσπασε ο πάγος» αφού η διαδρομή μας ήταν ιδιαιτέρως ευχάριστη, διανθισμένη όπως πάντα με ιστορίες, ανέκδοτα, γέλια και τραγούδια.

Πρώτος σταθμός το Μαντείο των Δελφών. Η ξενάγησή μας στον Ομφαλό της Γης αποδείχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, ακόμα και για όσους είχαν ξαναβρεθεί στο χώρο, καθόσον επισκεφθήκαμε το μουσείο με τα παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας εκθέματα, με κορυφαίο το άγαλμα του Ηνίοχου, αλλά και το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου.

 

Μετά από σύντομη στάση στην Αράχωβα, συνεχίσαμε για το μαρτυρικό Δίστομο, όπου αρχικά επισκεφθήκαμε συνοδεία ξεναγού την αρχαιολογική συλλογή στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Διστόμου. Η συνέχεια μας επεφύλασσε μία συνταρακτική εμπειρία, αφού επισκεφθήκαμε το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού. Αρχικά έγινε προβολή ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα, που συνοδεύτηκε από μία συγκλονιστική ομιλία του υπεύθυνου του Μουσείου για τη βαναυσότητα του φασισμού που οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε και να αντιπαλεύουμε ακόμα και στις μέρες μας!

Αφού ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας στο Δίστομο, πήραμε το δρόμο για τη Μονή Οσίου Λουκά, όπου εντυπωσιαστήκαμε από τη σπάνια αρχιτεκτονική της, με τα εκπληκτικής αισθητικής ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες. Μετά την ενημέρωση που λάβαμε από τον Ηγούμενο για την ιστορία της Μονής, μας περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη, αφού μας κέρασαν εκλεκτά, αγνά προϊόντα που παράγει η Μονή.

Η ώρα είχε προχωρήσει και καθώς μετακινούμασταν όλη τη μέρα, είχε φτάσει η ώρα να κατευθυνθούμε στο ξενοδοχείο μας στην Κάτω Τιθορέα. Μετά την τακτοποίησή μας στα δωμάτια, ξεκινήσαμε για τη βραδινή μας διασκέδαση στην Αμφίκλεια. Στην ταβέρνα μας περίμεναν και συνάδελφοί μας από την Αθήνα που είχαν φτάσει ειδικά για να δώσουν το παρών στα περίφημα γλέντια που εκτυλίσσονται στις εκδρομές μας! Εκεί μας υποδέχθηκαν το στέλεχος του συλλόγου μας, ο συνάδελφος Γιάννης Χρυσικός και ο παραδοσιακός τροβαδούρος της Ιονικής, συνάδελφος Πλούταρχος Κούσουλας, που κατάγονται από την Αμφίκλεια. Το γλέντι δεν άργησε να φουντώσει με τις εκπληκτικές ερμηνείες του συναδέλφου μας Πλούταρχου, με τα εξαίρετα εδέσματα να πηγαινοέρχονται και το γλυκόπιοτο κρασί να ρέει άφθονο! Άπαντες ήταν ανεβασμένοι και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες διασκεδάσαμε, τραγουδήσαμε και χορέψαμε με την ψυχή μας, σε μία βραδιά που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη στους τυχερούς συμμετέχοντες!

.

Κυριακή 29/10

Την Κυριακή ήταν… βαριά τα σκεπάσματα λόγω της βραδινής εκδήλωσης και ξεκινήσαμε σχετικά αργά το πρωί για το γραφικό χωριό της Γραβιάς, ξακουστό βέβαια από την ηρωική αντίσταση που προέβαλε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος σαν νεότερος Λεωνίδας με λιγοστούς συμπολεμιστές, απέναντι στην επέλαση του Ομέρ Βρυώνη κατά τη διάρκεια του Εθνικοεπαλευθερωτικού μας αγώνα. Στο φημισμένο Χάνι της Γραβιάς παρακολουθήσαμε την προβολή ντοκιμαντέρ για το έπος της Γραβιάς και ενημερωθήκαμε λεπτομερώς για τη μάχη, αλλά και για τη ζωή του Οδυσσέα Ανδρούτσου και των συναγωνιστών του.

Μετά το απαραίτητο… μάθημα ιστορίας και πατριδογνωσίας, περάσαμε από το χωριό Βάργιανη για να καταλήξουμε στο Μεταλλευτικό Πάρκο της Φωκίδας. Είναι ένα μοναδικό στον ελλαδικό χώρο θεματικό Πάρκο που βρίσκεται στο διάσελο Γκιώνας και Παρνασσού, στους χώρους των εγκαταστάσεων της «Α.Ε. Βιομηχανικά Ορυκτά». Αρκετοί τολμηροί συνάδελφοι περιηγήθηκαν με βαγονέτα στους χώρους εξόρυξης του βωξίτη, σε μία πρωτόγνωρη και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο για την Παύλιανη, ένα καταπληκτικό ορεινό χωριό του Νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε υψόμετρο 1040 μ. στις πλαγιές της Οίτης, «πνιγμένο» στα έλατα. Γευματίσαμε με τα καταπλητικά εδέσματα του χωριού, μένοντας απόλυτα ικανοποιημένοι και… χορτασμένοι.

.

.

Γεμάτοι από εμπειρίες από τα σημαντικά ιστορικά μνημεία που επισκεφθήκαμε, τα καταπληκτικά τοπία που αντικρίσαμε και το υπέροχο κλίμα που μας συνόδευσε καθόλη τη διάρκεια της εκδρομής, πήραμε το δρόμο της επιστροφής, που μας έφερε στην Αθήνα αργά το βράδυ, δίνοντας πλέον ραντεβού για την επόμενη εξόρμησή μας.