ΣΥΙΛΤΕ Νο 8. Αυτή είναι η ετερόκλητη “συμμαχία”που επηρεάζει δυσμενώς τα επαγγελματικά μας δικαιώματα: Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ALPHA BANK, Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ & Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ALPHA BANK « ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ…»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

 Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4    FAX :  210 3311278

                                                                                                    e– mail : syilte.gramm@gmail.com

. . .

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 8

.

                                                                                                         Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2017  

.

.

Αυτή είναι η ετερόκλητη “συμμαχία”που επηρεάζει

δυσμενώς τα επαγγελματικά μας δικαιώματα

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ALPHA BANK, Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

& Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ALPHA BANK

 « ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ…»

 

 

Συνάδελφοι,

Η  Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η  Τ Η Σ  Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Σ

Δυσοίωνες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη ρήση του Γιάννη Κωστόπουλου

Δυστυχώς οι προβλέψεις του τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλου για “δυόμιση” τράπεζες φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν μετά από δεκαπέντε χρόνια. Αυτό το καταλαβαίνει άραγε η σημερινή Διοίκηση της Τράπεζας; Την προβληματίζει το θέμα και τι κάνει επ’αυτού;

Από τα στοιχεία που έχουμε υπ’όψη μας και παραθέτουμε στη συνέχεια, προκύπτει η αρνητική απάντηση. Δεν φαίνεται να την απασχολεί πρωτίστως το καλώς εννοούμενο συμφέρον της τράπεζας και όλων των μετόχων της, ούτε όλου του προσωπικού της.

 

Η  Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η  Τ Η Σ  Ο Τ Ο Ε

Οι εργαζόμενοι  στις τράπεζες χρειάζονται μια αυθεντική ΟΤΟΕ για μια γνήσια, δυναμική και αξιόπιστη δευτεροβάθμια εκπροσώπηση, μακριά από κομματικές αγκυλώσεις, “καθεστωτικές” αντιλήψεις και “εργοδοτικούς” ρόλους

Δυστυχώς, με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Ομοσπονδία μας δεν εκπληρώνει τον ως άνω προορισμό της εξαιτίας του σοβαρού συνδικαλιστικού “ελλείμματος” που παρουσιάζει η λειτουργία της διοίκησής της. Έτσι παραμένει ευχή ανεκπλήρωτη η ανάγκη να έχουμε τη συνδρομή της Ομοσπονδίας μας στους αγώνες που δίνει με πείσμα και αυταπάρνηση το σωματείο μας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Είναι πλέον γενική η παραδοχή ότι υπάρχει ανάγκη εξυγίανσης στην ηγεσία της Ομοσπονδίας μας, η οποία πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο της όσο υπάρχει ακόμα καιρός και πριν το παντραπεζικό συνδικαλιστικό κίνημα απαξιωθεί τελείως από την “καθεστωτική” αντίληψη της συνδικαλιστικής “παρέας” της ΕΘΝΙΚΗΣ. 

Ευθύνη για αυτό σαφώς φέρει ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ο κ. Κούκος, ο οποίος θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί από καιρό ποιος είναι ο πραγματικός του ρόλος και ότι δεν είναι “εργοδότης” μας. Τώρα πια θα μπορούσε να προσφέρει μόνο με την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΟΤΟΕ. Αυτό θα βοηθούσε στο να αναπτυχθεί ένα ισχυρό παντραπεζικό συνδικαλιστικό κίνημα, αποφασισμένο να στέκεται όρθιο, να διεκδικεί και να αγωνίζεται τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για την επιβεβλημένη επιστροφή του τραπεζικού συστήματος σε αυτό που ήξερε καλύτερα να κάνει, ήτοι την «αγορά και πώληση χρήματος», πριν να είναι πολύ αργά για όλους μας. 

Κύριε Κούκο βασιζόμαστε στη “γενναιότητα και στην παλικαριά σας” και αναμένουμε άμεση παραίτησή σας. Δεν πιστεύουμε ότι θα διαψεύσετε αυτή την εκτίμησή μας.

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ALPHA BANK

Ο αντιπροσωπευτικός σύλλογος δεν φαίνεται να ενοχλείται και να διαφωνεί με τα κακώς κείμενα του επαγγελματικού μας χώρου. Αντιθέτως με τις πράξεις του και τις παραλείψεις του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν ενοχλείται, αλλά αντίθετα άμεσα ή έμμεσα συμφωνεί και συνηγορεί υπέρ αυτών.

Συνάδελφοι,

Μεταξύ αυτών των συμπληγάδων βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank, οι οποίοι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να παραμείνουν ακλόνητοι στη θέση τους, με προσήλωση και συνέπεια στη δουλειά τους και οι “στοχοποιημένοι” να αγνοήσουν το εναντίον τους πογκρόμ και να μη βιαστούν να “αυτοαπολυθούν” χωρίς σύνταξη. Έχει ο καιρός γυρίσματα…

Εν όψει όλων αυτών ο Σύλλογός μας, μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, υπερασπιζόμενος την αυτονομία του και σεβόμενος την ιστορική του διαδρομή, αν και δέχεται από όλες τις πλευρές επιθέσεις πάσης φύσεως, συνεχίζει απερίσπαστα τη δράση του για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών του. Στο πλαίσιο αυτό αισθάνεται την ανάγκη να οργανώσει και πάλι μαζί με την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αγώνα διαρκείας, έξω από το Κεντρικό, Σταδίου 40 και απέναντι από το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου:

  1. να καταγγείλουμε το “καινοφανές” καθεστώς “υπαλληλοϊδιοκτησίας” της Alpha Bank που “απαλλοτριώνει” τα συμφέροντα εργαζομένων και μετόχων
  2. να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας για τη διασφάλιση πλήρους εφάπαξ βοηθήματος σύμφωνα με το καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ από την εργοδότρια Alpha Bank με βάση τη συμβατική της υποχρέωση
  3. να απαιτήσουμε από τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης :

α) το Δ.Σ. του ΕΤΕΑΕΠ να διενεργήσει ό,τι απαιτείται για την είσπραξη των 48 εκατ. ευρώ που οφείλει η Alpha Bank προκειμένου να καλυφθούν ελλείμματα του Κλάδου Πρόνοιας – εφάπαξ – του ΤΑΠΙΛΤ (μέχρι ποσού 21 εκατ. βάσει εφετειακών αποφάσεων από καταλογισμούς καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ και 27 εκατ. από καταλογισμούς του Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ βάσει της εγγυητικής ευθύνης της τράπεζας),

β) το Δ.Σ. του ΕΤΕΑΕΠ να διενεργήσει ό,τι απαιτείται για τη σύνταξη των ισολογισμών των ετών από το 2012 έως και το 2016 του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ και για τη σύνταξη των νέων καταλογισμών καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών και των καταλογισμών των ελλειμμάτων βάσει της εγγυητικής ευθύνης της εργοδότριας Alpha Bank για τη διασφάλιση πλήρους εφάπαξ βοηθήματος σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ΤΑΠΙΛΤ στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της Ιονικής, με βάση την από 4/4/2017 Ανοιχτή Επιστολή της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (υπάρχει ανεκτέλεστη απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ για καταλογισμό καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών και πρόσθετων τελών 1 εκατ. περίπου από τον Ιούνιο του 2006, παρά τις έγγραφες προειδοποιήσεις του Υπουργείου)

γ) να υποχρεώσει την εργοδότρια Alpha Bank να στελεχώσει επιτέλους επαρκώς τον Κλάδο Σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ, όπως έχουν κάνει όλες οι άλλες τράπεζες για τα ταμεία τους που συγχωνεύτηκαν στο ΙΚΑ (στα 3 χρόνια φτάνει η καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων οριστικής συνταξιοδότησης με τη συνεπαγόμενη καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος)

  1. να διαδηλώσουμε και να διαμαρτυρηθούμε απαιτώντας ένα διαφορετικό ρόλο λειτουργίας για την ΟΤΟΕ που να συνάδει με το καταστατικό και την υλοποίηση των σκοπών της, προκειμένου να ξαναγίνει η μαχητική ΟΤΟΕ όπως την ξέραμε, εγκαταλείποντας οποιοδήποτε ρόλο της σε ετερόκλητες “συμμαχίες”

.

Δεν ορρωδούν προ ουδενός

Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο Σύλλογός μας, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω, θα περίμενε κανείς την απλή, έστω, αναγνώριση του αγώνα μας. Αντιθέτως, δεχτήκαμε την απρόκλητη επίθεση της Διοίκησης της ΟΤΟΕ. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε (συνεδρίαση Δ.Σ. υπ’αριθμ.3/29.8.2017) να δώσουμε την απάντησή μας τόσο προς την Διοίκηση της ΟΤΟΕ όσο και προς τον “εκπρόσωπο” Τύπου της, το  Σύλλογο Προσωπικού Alpha Bank, με την οξεία κριτική που αρμόζει στο ιταμό ύφος των εναντίον μας εγγράφων και ανακοινώσεών τους, (ιστοσελίδα www.ionikienotita.gr, επιλέγοντας «ΣΥΙΛΤΕ» και μετά «Ανακοινώσεις ΣΥΙΛΤΕ» όπου θα βρείτε και τις προηγούμενες ουσιαστικές απαντήσεις μας).

.

Η “συμμαχία” αυτή “μάτωσε και ματώνει”  τους εργαζόμενους

Ιονικής, Εμπορικής & Citibank

Όλοι γνωρίζετε ότι εάν η Διοίκηση της ΟΤΟΕ και ο αντιπροσωπευτικός σύλλογος του επαγγελματικού μας χώρου υπερασπίζονταν τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα τόσο των εργαζομένων της Ιονικής (και της Πίστεως), όσο της Εμπορικής και της Citibank, ως όφειλαν, είναι βέβαιο ότι δεν θα τολμούσε να τα αγγίξει, η ευρισκόμενη σήμερα σε τροχιά αποδρομής, Εκτελεστική Διοίκηση της ALPHA BANK (για την οποία παρακολουθούμε ότι μέλη της “πολιορκούνται” στενά από την Ελληνική Δικαιοσύνη και γι’ αυτό αναγκάστηκε να συστήσει επιτέλους Νομικό Συμβούλιο, προφανώς και για την υπεράσπισή της).

Αυτοί οι ίδιοι “παράγοντες” είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι και για το εργασιακό – πολιτισμικό σοκ που αντιμετώπισαν – και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν – οι εργασιακές ομάδες των τραπεζών που συγχωνεύτηκαν στην ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ, όπου η μέχρι τότε προσφορά τους, ειδίκευση και εργασιακή επάρκεια, ουδεμία αξία είχαν πλέον.

.

.

Η Διοίκηση της ΟΤΟΕ είναι το αβαντάζ της ετερόκλητης “συμμαχίας”

Κατά γενική ομολογία η Διοίκηση της ΟΤΟΕ δεν επιτελεί το ιερό δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό της καθήκον και δεν αγωνίζεται για να εξυπηρετεί την καταστατική υποχρέωση της Ομοσπονδίας για «προστασία και προώθηση των επαγγελματικών, οικονομικών, ασφαλιστικών, ηθικών και κοινωνικών συμφερόντων των εργαζομένων» και τούτο, εμείς της Ιονικής το έχουμε βιώσει από το 1999 όταν πουλήθηκε η χρυσοφόρος κρατική Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα στην Alpha Τράπεζα Πίστεως, χωρίς καμία διασφάλιση των δικαιωμάτων μας.

Τρία χρόνια μετά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, ήτοι το 2004, η Διοίκηση της ΟΤΟΕ αποδέχτηκε την από 18/3/2004 κατάπτυστη Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Συλλόγου Προσωπικού με τη Διοίκηση της Alpha Bank που πάγωσε τις αποδοχές των προερχομένων εκ της Ιονικής διά του μηχανισμού των “συμπληρωματικών αποδοχών” και την ένταξη σ’ αυτές όλων των μέχρι τότε επιδομάτων, με αποτέλεσμα όλα αυτά να εξανεμιστούν. Ακολούθησε η κατάργηση του οργανισμού της Ιονικής. Την πεπατημένη αυτή εφάρμοσε η Διοίκηση της Alpha Bank και στους εργαζόμενους της Εμπορικής και της Citibank. Σε απάντηση, ο Σύλλογός μας ξεκίνησε από τότε έναν τιτάνιο δικαστικό αγώνα κατά της εργοδότριας σε πολλά μέτωπα για να υποστηρίξει τα συμφέροντα των μελών του.

Έκτοτε, δυστυχώς η κατάσταση χειροτερεύει και ο ρόλος της Διοίκησης της ΟΤΟΕ όσο και η εικόνα της θολώνουν όλο και περισσότερο, τουλάχιστον απέναντι στη διασφάλιση των συμφερόντων της Ιονικής Οικογένειας και όχι μόνο. Η μαχητική ΟΤΟΕ που ξέραμε δεν υπάρχει.  Από τότε την αναζητάμε!

.

Ε  Ι  Δ  Ι  Κ  Ο  Τ  Ε  Ρ  Α :

.

ΠΡΩΤΟΝ:

Με αφορμή, το πρόσφατο πογκρόμ – που συνεχίζεται επιθετικά – κατά των καθαριστριών και των υπαλλήλων από την εργοδότρια Alpha Bank, που έχει ως αποτέλεσμα την «αυτοαπόλυση» ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων χωρίς δικαίωμα συνταξιοδότησης, διαβιβάσαμε στην ΟΤΟΕ την υπ’ αριθμ. 2/27.6.2017 σχετική ανακοίνωση του συλλόγου μας και με το υπ’ αριθμ. 34/28-6-2017 έγγραφό μας ζητήσαμε την παρέμβασή της. Παρ’ όλα αυτά η Διοίκηση της ΟΤΟΕ δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον, ενώ οι άλλοι σύλλογοι της Alpha Bank συνεχίζουν να τηρούν σιγήν ιχθύος, όταν οι καταγγελίες των “στοχοποιημένων” συναδέλφων που αντιστέκονται,  συνεχώς πληθαίνουν.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού συνεχίζει να εφαρμόζει επιμελώς την παράτυπη και ηθικά ανεπίτρεπτη τακτική της για εξεύρεση “αδύναμων κρίκων” ανάμεσα στους εργαζόμενους, προκειμένου να επιτύχει την κεντρική επιλογή της Διοίκησης της τράπεζας για μείωση του προσωπικού, χωρίς θεσμοθετημένη διαδικασία εθελουσίας εξόδου. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 20-6-2017 ανακοινώθηκε εθελούσια έξοδος μόνο για το νομό Θεσσαλονίκης, ενώ ο γνωστός “παπαγάλος” της Διοίκησης “απελευθερώνει” φετφάδες ομαδικών απολύσεων που δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού των εργαζομένων στην Alpha Bank.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ:

Επίσης, με το υπ’ αριθμ. 40/17-7-2017 έγγραφό του ο Σύλλογός μας, μεταξύ των άλλων, ενημέρωσε την ΟΤΟΕ ότι το μεσημέρι της Τρίτης 18-7-2017 επρόκειτο να συζητηθεί αίτηση προσωρινής διαταγής στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) με πρόσθετη παρέμβαση και παράσταση του Συλλόγου μας υπέρ των συναδέλφων μας Σταυρούλας Σκλαπάνη και Γεώργιου Παπαφώτη και  κατά της εργοδότριας Alpha Bank.

Επειδή η ως άνω δίκη είχε ιδιαίτερη σημασία καθόσον ήταν η πρώτη φορά που η τράπεζα με αφορμή την ενοποίηση των δύο καταστημάτων της στη Λιβαδειά, μετέφερε συναδέλφους εκτός νομού (στην Κηφισιά της Αττικής), αφού είχαν αρνηθεί να αποχωρήσουν οικειοθελώς στο πλαίσιο άτυπης “εθελουσίας εξόδου”, διαβιβάσαμε στην ΟΤΟΕ την υπ’ αριθμ. 3/13-7-2017 ανακοίνωση του Συλλόγου μας με τίτλο « Η ALPHA BANK εγκαινιάζει μια νέα μελανή σελίδα στην ιστορία της» και της ζητήσαμε να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη, όπως είχε υποχρέωση.

Η ΟΤΟΕ όχι μόνο δεν άσκησε παρέμβαση στη δίκη, αντιθέτως στο Γενικό της Συμβούλιο την ίδια μέρα στις 18-7-2017 επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της δίκης και το πρόβλημα των συναδέλφων.  Κατά τα λοιπά οι άλλοι σύλλογοι της Alpha Bank τήρησαν και συνεχίζουν να τηρούν σιγήν ιχθύος.

Ωστόσο, η κύρια παρέμβαση και παράσταση του Συλλόγου μας ευδοκίμησε και χωρίς την αντίστοιχη παρέμβαση της ΟΤΟΕ, ανατρέποντας την απαράδεκτη απόφαση της Εντεταλμένης Γενικής Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού, κας. Κονιδάρη. Έτσι, μια ακόμη δικαστική νίκη του Συλλόγου μας προστέθηκε στις άλλες 1.500 περίπου δικαστικές αποφάσεις κατά της εργοδότριας Alpha Bank και υπέρ συναδέλφων μας (για καταχρηστικές μεταθέσεις, μονομερείς βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας, άδικες καταγγελίες συμβάσεων, παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και αδιαφάνεια σε μισθούς, bonus και ειδικά μισθολόγια, παραλείψεις προαγωγών και αποζημιώσεων του Ν. 2112 κ.λπ.).

ΤΡΙΤΟΝ:

Τον περασμένο Μάρτιο, όταν για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες μαζί με την «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» αγωνιστήκαμε για σοβαρά ασφαλιστικά θέματα όλων των συναδέλφων μας της ΙΟΝΙΚΗΣ έξω από το Κεντρικό της ALPHA BANK, Σταδίου 40, η Διοίκηση της ΟΤΟΕ έλαμψε δια της απουσίας της. Εντούτοις, υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον από το γραφείο του κου Μάριο Ντράγκι Προέδρου της εποπτεύουσας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πλαίσιο της αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών – όπερ και ξεκίνησε επικοινωνία του Συλλόγου μας με την Ε.Κ.Τ. με στόχο τη διευθέτηση του ζητήματος του εφάπαξ βοηθήματος εκ μέρους της εργοδότριας τράπεζας. Προφανώς όχι από τη διοίκηση Μαντζούνη – Φιλάρετου, καθόσον ο Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA BANK λησμόνησε την υπογραφή του στην εγγυητική ευθύνη που ανέλαβε την 6-5-2003 η τράπεζα για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ μέχρι να αποχωρήσει και ο τελευταίος υπάλληλος της Ιονικής. Την υποχρέωση αυτή ανέλαβε η τράπεζα το 2003 εν όψει της μείωσης του εργοδοτικού ασφάλιστρου κατά 17,17% , με αποτέλεσμα να ωφεληθεί 650 εκατ. ευρώ λόγω της ένταξης του Κλάδου Σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ από 1/6/2004.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ:

Και στο ζήτημα της διασφάλισης του εφάπαξ βοηθήματος των εργαζομένων της ΙΟΝΙΚΗΣ εκ μέρους της εργοδότριας Alpha Bank, η Διοίκηση της ΟΤΟΕ μας εγκατέλειψε  – με αλλαγή “αλόγου” –  στη μέση του ποταμού. Αυτό συνέβη όταν επρόκειτο το Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ (Συνεδριάσεις 7/18.2.2015 & 22/27-5-2015) να αποφασίσει, μετά από πολλές προσπάθειες του συλλόγου μας, τον καταλογισμό ελλείμματος ποσού 59 εκατ. ευρώ (βάσει αναλογιστικής μελέτης, εγκεκριμένης από το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την οποία επιβαρύνθηκε ο Σύλλογός μας) εις βάρος της εργοδότριας ALPHA BANK βάσει της ανειλημμένης εγγυητικής ευθύνης και υπέρ του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ.

Σε αυτές τις κρίσιμες συνεδριάσεις ο εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ δεν υποστήριξε τη θέση μας – παρότι ήταν ενήμερος – την οποία σημειωτέο υποστήριξε με ξεκάθαρη εισήγησή του ο αρμόδιος Διευθυντής του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Ντούφας. Αποτέλεσμα της “λιποταξίας” αυτής ήταν να καταλογιστούν μόνο 27 εκατ., παρά την αντίθετη εισήγηση του Διευθυντή (για καταλογισμό 59 εκατ.), μέσα από μια αδικαιολόγητα ελλιπή  διαδικασία του Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ (απόφαση 198/27-5-2015), γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε ρητά με πρόσφατη απόφασή του το ΣτΕ. Ήδη το νομικό επιτελείο του Συλλόγου μας προωθεί στο ΕΤΕΑΕΠ την υποχρεωτική συμπλήρωση της απόφασης του Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ, ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξη του καταλογισμένου ελλείμματος των 27 εκατ. ευρώ, καθόσον η τράπεζα αρνείται πεισματικά την καταβολή του ποσού της υποχρέωσης που έχει αναλάβει. Για το υπόλοιπο ποσό του ελλείμματος, των 32 εκατ. ευρώ, θα ζητήσουμε από τη Διοίκηση του Ταμείου να γίνει νέα αναλογιστική μελέτη και είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί στη συνέχεια ο καταλογισμός μικρότερου ποσού εις βάρος της Alpha Bank από το Δ.Σ. του ΕΤΕΑΕΠ. Τούτο δε, διότι η υποχρέωση της τράπεζας μειώθηκε λόγω της σημαντικής αύξησης του εφάπαξ βοηθήματος που καταβάλλει το ΕΤΕΑΕΠ, την οποία πέτυχε τον Οκτώβρη του 2016 ο Σύλλογός μας ερμηνεύοντας αυθεντικά το νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016 (κόντρα στις ερμηνευτικές εγκυκλίους του Υπουργείου) με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του ποσοστού του εφάπαξ βοηθήματος για τους συναδέλφους της ΙΟΝΙΚΗΣ και με την έγκριση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, για το χρονικό διάστημα ασφάλισης έως 31/12/2001 που υπήρχε και εργοδοτική εισφορά. (Για έτη ασφάλισης μέχρι και το 1992 θα ανέρχεται σε 90% αντί του 60%, για τα έτη από το 1993 έως και το 2001 θα ανέρχεται σε 67,50% αντί του 60%, επί του μέσου όρου των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας, χωρίς να συνυπολογίζονται τα δώρα και τα επιδόματα αδείας)

ΠΕΜΠΤΟΝ:

Η Διοίκηση της ΟΤΟΕ αποδέχτηκε – εις βάρος της Ιονικής Οικογένειας – την Ε.Σ.Σ.Ε. του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, η οποία συνομολογήθηκε στις 18-11-2013 με την εργοδότρια τράπεζα που διασφάλιζε το εφάπαξ των εργαζομένων της ΠΙΣΤΕΩΣ μέσα από τον προϋπολογισμό της Alpha Bank, χωρίς να κάνει το ίδιο και για το εφάπαξ των εργαζομένων της ΙΟΝΙΚΗΣ, ενώ είχε υποχρέωση βάσει της εγγυητικής ευθύνης που ανέλαβε η τράπεζα από το 2003.

ΕΚΤΟΝ:

Η Διοίκηση της ΟΤΟΕ αποδέχτηκε – εις βάρος της Ιονικής Οικογένειας – και την Ε.Σ.Σ.Ε. της 21/4/2016 του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank για διάλυση και εκκαθάριση του ΤΑΠ Τραπέζης Πίστεως με την προβλεπόμενη “επιστροφή των εισφορών μετά των αποδόσεών τους”, η οποία τελικά κατέληξε στην αντικαταστατική καταβολή εφάπαξ παροχής το Σεπτέμβρη του 2016 στους παλαιούς ασφαλισμένους (εν ενεργεία εργαζομένους που δεν πλήρωναν εισφορά για την αιτία αυτή) της πρώην Πίστεως και στην εκταμίευση δεκάδων εκατομμυρίων από τον προϋπολογισμό της Alpha Bank “βαφτίζοντας το κρέας ψάρι”. Τα εκατομμύρια αυτά, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της ίδιας της τράπεζας, προορίζονταν ήδη από το 2004 για τη διασφάλιση του εφάπαξ βοηθήματος των εργαζομένων της Ιονικής.

Για το ζήτημα αυτό έχει ενημερωθεί σχετικά το γραφείο του Προέδρου της εποπτεύουσας Ε.Κ.Τ. κ. Μάριο Ντράγκι . Παράλληλα ο Σύλλογός μας με πρόσφατη απόφασή του (συνεδρίαση 3/29.8.17, θέμα 6ο), δρομολόγησε ήδη νομικές ενέργειες και έρευνα ως μέτοχος της Alpha Bank, μαζί με άλλους μετόχους, σχετικά με την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για τα κονδύλια της εφάπαξ παροχής που επιβάρυναν την τράπεζα λόγω της διάλυσης και εκκαθάρισης του ΤΑΠ Τραπέζης Πίστεως, το Σεπτέμβρη του 2016. Σημειώστε ότι η Alpha Bank αρνήθηκε,  με την επίκληση της παρέλευσης τακτής προθεσμίας, να μας παρέχει ανάλυση των σχετικών κονδυλίων των οικονομικών της καταστάσεων του 2016, που ζήτησε ο Σύλλογός μας ως μέτοχος, εν όψει της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 30/6/2017 (έγγραφά μας 31/26.6.17 & 35/29.6.17). Σημειωτέο ότι και η επιστροφή των εισφορών (4%) μετά των αποδόσεών τους στους από 1/1/1993 ασφαλισμένους της Πίστεως έγινε κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ν. 2084/92 -όπως ίσχυε το 2016 – που απαιτούσε τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση προβλεπόμενου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης γήρατος (επέλευση ασφαλιστικού κινδύνου) και εν προκειμένω του ΙΚΑ.

ΕΒΔΟΜΟΝ:

Η Διοίκηση της ΟΤΟΕ κατεδάφισε και την επικουρική μας ασφάλιση. Ακόμη και το 2011 όταν η κρίση είχε δείξει για τα καλά τα δόντια της, η Διοίκηση της ΟΤΟΕ αγνόησε πρόταση του τότε Υπουργού κου Γ. Κουτρουμάνη για τη δημιουργία Επαγγελματικού Παντραπεζικού Επικουρικού Φορέα Υποχρεωτικής Ασφάλισης. Προφανώς αυτό έγινε για να μείνει αλώβητος ο λογαριασμός επικούρισης “εγγυημένων εισφορών” των εργαζομένων και συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, με ανύπαρκτα αποθεματικά, που χορηγεί επικουρική σύνταξη στο ύψος μιας κύριας σύνταξης ενός συνταξιούχου της Ιονικής, του οποίου η επικουρική σύνταξη από το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έφτασε στα 50 ευρώ (και γι’ αυτό ο Διοικητής της Εθνικής ήδη αρνείται να συνεχίσει να επιβαρύνει την τράπεζα με πολλά εκατομμύρια μηνιαίως – σήμερα 8 εκατ. περίπου το μήνα – για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων). 

Τα ελλειμματικά αποθεματικά του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ “επενδύθηκαν” στην Attica Bank (55,5 εκατ. ευρώ) με πρωταγωνιστές μέλη του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, ο οποίος εξακολουθεί να εμπαίζει τους εργαζόμενους της Ιονικής ότι θα τους μοιράσει τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη (σε αμπελόφυλλα;;; ή σε “ομόλογα πολυϊατρείων”;;;).

ΟΓΔΟΟΝ:

Όλα δείχνουν ότι η Διοίκηση της ΟΤΟΕ “δυσκολεύεται” και στη δημιουργία Κλαδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος Υγείας (πρωτοβάθμιας περίθαλψης) που προβλέπεται από την Σ.Σ.Ε. ΟΤΟΕ – Τραπεζών 2016-2018, που ενώ θα ήταν τάχα “ορόσημο κοινωνικής προσφοράς και ευαισθησίας της ΟΤΟΕ και των τραπεζών”, εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα. Αν και αυτό παραμείνει στα χαρτιά, όπως έμεινε και η παντραπεζική νοσηλευτική μονάδα, τότε οι τραπεζοϋπάλληλοι θα έχουν χάσει αυτό το πολύ σημαντικό κλαδικό, συμπληρωματικό πρόγραμμα υγείας, προκειμένου: Α) Να μην επιβαρυνθούν οι Τράπεζες. Β) Να μείνει επίσης αλώβητο – κατ’ αποκλειστικότητα – και το σύστημα υγείας των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας που διαθέτει όχι μόνο Ταμείο Υγείας (ΤΥΠΕΤ) αλλά και Υγείας Μέλαθρον (πολυκλινική). Γ) Το γνωστό “πολυϊατρείο”, παρ’ ότι είναι φτιαγμένο με λεφτά από τον προϋπολογισμό της εργοδότριας Alpha Bank (και επ’ αυτού θα επανέλθουμε), να συνεχίσει να αποτελεί στοιχείο συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης στα χέρια του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank (ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια επιχείρηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών με “προνομιακές” τιμές).

Ο Σύλλογός μας μετά από έρευνα, θεωρεί χρήσιμο να ενημερώσει και να συστήσει στα μέλη του:

α) Να προτιμούν για την άμεση εξυπηρέτησή τους, την πλειάδα των ιατρικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Κέντρο της Αθήνας και παντού (στα γνωστά τηλέφωνα για ραντεβού με τους γιατρούς του ΠΕΔΥ) με έμπειρους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Έτσι διασφαλίζουμε τα μέλη μας, ώστε να μην υφίσταται οποιαδήποτε υπόνοια περί κατευθυνόμενων παραπεμπτικών παρακλινικών εξετάσεων και κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.

β) Και όσοι το επιθυμούν να ζητήσουν να ενταχθούν στο ομαδικό εξωνοσοκομειακό ασφαλιστήριο πρόγραμμα του προσωπικού της Alpha Bank που ισχύει από 1/1/2017 σε συνεργασία με την εταιρία ΑΧΑ Ασφαλιστική Α.Ε. με ασφάλιστρο 5 ευρώ μηνιαίως που κρατείται από τη μισθοδοσία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. 76/8.12.16 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού.

ΕΝΑΤΟΝ:

Όσον αφορά το ΤΑΠ Τραπέζης ΠΙΣΤΕΩΣ, ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank το “εκθεμελίωσε” με απανωτές Επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. από το 2010 ως το 2016 υπό το “άγρυπνο” βλέμμα της Διοίκησης της ΟΤΟΕ. Έτσι το προσυνταξιοδοτικό της Πίστεως, όπως και της Εμπορικής, κατέληξε το 2016 σ’ ένα “φιλοδώρημα” από τον ΕΦΚΑ. Όλοι θυμόμαστε ότι είχε ήδη προηγηθεί από το 2015 η χάραξη πορείας από την “ομάδα” της ΟΤΟΕ για ένταξη του προσυνταξιοδοτικού στο ΙΚΑ, με τη γνωστή επιστολή της Γραμματείας Ασφαλιστικού! Ωστόσο τώρα ζητούν δικαστικά τα “ρέστα” από το νόμο Κατρούγκαλου επειδή ακολούθησε την πορεία που αυτοί χάραξαν.

Όσον αφορά τη “διασφάλιση” του εφάπαξ βοηθήματος των νεότερων συναδέλφων της ΠΙΣΤΕΩΣ μέσα από την ΑΧΑ με καταβολή και ατομικών εισφορών,  είναι σίγουρο ότι η Ε.Σ.Σ.Ε. Νοεμβρίου 2010 – το αναφέρει ρητά άλλωστε – τους εξασφάλισε μια αποζημίωση απόλυσης (αντικατέστησε την αποζημίωση σε περίπτωση αποχώρησης ή καταγγελίας της σύμβασης).

ΔΕΚΑΤΟΝ:

Το άκρον άωτον της “αξιοπιστίας” της διοίκησης της ΟΤΟΕ

Η Διοίκηση της ΟΤΟΕ ειδικεύεται στο να “πλαγιοκοπεί” κάθε φιλότιμη, παραγωγική, ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη συνδικαλιστική προσπάθεια και δράση. Παράλληλα, κάνει ό,τι της είναι δυνατόν για να αποσπά την προσοχή των εργαζομένων από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για το λόγο αυτό περί «άλλων» τυρβάζει.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, συνήλθε στις 18-7-2017 το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και οι Διοικούντες την ΟΤΟΕ, στους οποίους οι τράπεζες έχουν χαριστικά διαθέσει υπαλλήλους για να παρέχουν στους συλλόγους τους Γραμματειακή Υποστήριξη δωρεάν (π.χ. ο Σύλλογος της Εμπορικής που μαζί με τη δωρεάν Γραμματέα έχει και άλλες χαριστικές αποσπάσεις  – με τη σύμφωνη γνώμη του “διοικητικού συνδικαλισμού” της εργοδότριας – το ίδιο ισχύει και για το Σύλλογο της Τράπεζας Αττικής), αποφάσισαν για το Σύλλογό μαςμε την απειλή  της διαγραφής – ότι πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί υπάλληλο γραμματειακής υποστήριξης που στοιχίζει 1.790 ευρώ το μήνα, όταν οι εισφορές που εισπράττει ανέρχονται μηνιαίως σε 700 ευρώ. Δηλαδή αποφάσισαν να μας επιβάλλουν να πληρώνουμε υπάλληλο με 25.000 ευρώ το χρόνο χωρίς να υπάρχει οικονομική δυνατότητα αντιμετώπισης της δαπάνης και χωρίς εργασιακό αντικείμενο που να δικαιολογεί τέτοια δαπάνη, όταν οι Διοικούντες την ΟΤΟΕ έχουν χαριστικές αποσπάσεις γραμματέων “αβαβά” (βλ. “κοινή συμφωνία “) στους συλλόγους τους από τις τράπεζες. Και μη χειρότερα…

Το “τελεσίγραφο” αυτό βεβαίως το απορρίψαμε και η Διοίκηση της ΟΤΟΕ δεν μας έχει απαντήσει ακόμα ούτε μας παρέδωσε την από 18-7-2017 απόφαση του Γεν. της Συμβουλίου που ζητήσαμε με το υπ’ αριθμ. 44/25.7.2017 έγγραφό μας. Ωστόσο έσπευσε ο Σύλλογος Προσωπικού  Alpha Bank με την υπ’ αριθμ. 23/1.8.2017 υβριστική για το Σύλλογό μας ανακοίνωσή του και σαν εκπρόσωπος Τύπου και δραγουμάνος της ΟΤΟΕ, βιάστηκε να θεωρήσει το Σύλλογό μας διαγραμμένο. Βεβαίως ο Σύλλογός μας δεν καταθέτει τα όπλα και δεν κάνει πίσω για λόγους αρχής, προκειμένου να αγωνιστούμε εκ των έσω για μια αυθεντική ΟΤΟΕ με ουσιαστική δευτεροβάθμια εκπροσώπηση των τραπεζοϋπαλλήλων. Για το λόγο αυτό, όπως και να’χει το θέμα, ο ΣΥΙΛΤΕ θα παραμείνει στη δύναμη της ΟΤΟΕ, έστω και δικαστικά αν χρειαστεί.

Σημειωτέο ότι ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank δεν απάντησε στην υπ’ αριθμ. 7/2.8.17 ανακοίνωσή μας, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται, ενώ δεν έχει αναφέρει λέξη μέχρι σήμερα όσον αφορά την αιτία για την οποία απέλυσε τον υπάλληλό του Τ. Κατίτζαρο, τον οποίο είχε προσλάβει η προηγούμενη διοίκηση του βετεράνου συνδικαλιστή κ. Αλέκου Πουλαρίκα.

Όσον αφορά τους εις βάρος μας χαρακτηρισμούς περί «δειλίας» και «θράσους», τους αρνούμεθα, τους θεωρούμε απαράδεκτους και τους επιστρέφουμε. Μόνον εσείς συνάδελφοι θα μπορούσατε να μας κρίνετε από το έργο μας με τους χαρακτηρισμούς που θα μας αρμόζουν.

.

«Τσιμουδιά», δεν ακούγεται… κιχ στην ALPHA BANK … η ουρά στα σκέλια…

Σιγή ιχθύος τηρείται από τους Συλλόγους για όσα διαδραματίζονται καθημερινά εις βάρος των εργαζομένων στο «φιλεργατικό» περιβάλλον της ALPHA BANK. Οι χαριστικές αποσπάσεις “αβαβά” και το “ραχάτι” με τα παχυλά διευθυντικά μισθολόγια των αντικινήτρων της Σ.Σ.Ε. 1997 έχουν επιφέρει λήξη συναγερμού (βλ. εκμαυλισμό συνδικαλιστικών συνειδήσεων). Και αν ο Σύλλογος της Εμπορικής έχει σήμερα χαριστικές αποσπάσεις “αβαβά”, φανταστείτε πόσες θα έχει ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank ή οι Σύλλογοι άλλων μεγάλων τραπεζών.

Μόνο ο Σύλλογος της ΙΟΝΙΚΗΣ αντιστέκεται και αγωνίζεται μόνος του με πείσμα και αυταπάρνηση. Απόδειξη αποτελεί και το γεγονός ότι μας αφαίρεσαν το δικαίωμα ανάρτησης των ανακοινώσεών μας στο intranet. Η Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κα. Κονιδάρη και ο αρμόδιος Αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος κ. Φιλάρετος θέλουν το ΣΥΙΛΤΕ φιμωμένο, για να μην τους ενοχλεί και τους παρεμβάλλει εμπόδια. 

Για τον ίδιο λόγο μας έχουν από καιρό καταστήσει απλούς υπαλλήλους με όλες τις συνεπαγόμενες μισθολογικές μειώσεις. Ενημερωθήκαμε δε, ότι τελικά δεν θα μας χορηγήσουν ούτε το δικαιούμενο από πολύ καιρό, συνδικαλιστικό επίδομα. Προφανώς η εφαρμογή της Σ.Σ.Ε. 1997 ανάγεται στις διαθέσεις τους. Φαίνεται πως θέλουν να μας οδηγήσουν να προσφύγουμε οπωσδήποτε στη δικαιοσύνη. (Αλήθεια ποιος ωφελείται από αυτό; Εμείς; Η τράπεζα; Ή συγκεκριμένη δικηγορική εταιρία;) 

.

Ποιος τελικά πρέπει να φύγει για να …. σωθεί η Alpha Bank;

  • Οι “στοχευμένοι” εργαζόμενοι, στους οποίους η Διοίκηση προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη του λειτουργικού κινδύνου; (…η πρόταση ισχύει για 3 ημέρες, δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση, θα απολυθείς…)
  • Ή μήπως τα μέλη της Εκτελεστικής Διοίκησης που “πολιορκούνται” από τη δικαιοσύνη; (και με παχυλή μάλιστα αποζημίωση ή με ένα παχυλό bonus αποχώρησης, καθόσον το Δ.Σ. της τράπεζας στις 23/2/2017 ανήγαγε μέλη της στο αξίωμα του Αναπλ. Διευθύνοντος Συμβούλου).

Μόνο ο Σύλλογός μας αγωνίζεται για την αποτελεσματική και αξιοκρατική λειτουργία και ανάπτυξη της τράπεζας προς όφελος εργαζομένων και μετόχων. Θεωρείτε συνάδελφοι ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την παρούσα Εκτελεστική Διοίκηση όπου μέλη της ακόμα πιστεύουν και ενεργούν ως ιδιοκτήτες της Alpha Bank;;; Αλήθεια, σε ποιον οργανισμό που θα ακολουθούσε τις αρχές επιχειρηματικής διακυβέρνησης ο Διευθύνων Σύμβουλος θα προωθούσε τον γιο του ως Διευθύνοντα Σύμβουλο σε θυγατρική του οργανισμού ;;

Επιτέλους το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως πραγματικός ιδιοκτήτης, θα πρέπει να προστατεύσει την Alpha Bank από μια ευάλωτη Διοίκηση για το λόγο ότι “πολιορκείται” από τη δικαιοσύνη και για να την απαλλάξει από τις παθογένειες που οδήγησαν:

  • στις “ατυχείς” στρατηγικές στη διαχείριση κεφαλαίων
  • στην “τραπεζική μαγεία” της χρηματοδότησης με “αέρα”
  • στον υπερδανεισμό φιλικών επιχειρήσεων
  • στο επίπεδο μόχλευσης του 2008 που ήταν σε ποσοστό μεγαλύτερο και από αυτό της Lehman Brothers
  • στην εξόφληση των μετοχοδανείων τους με bonus που έδιναν στους εαυτούς τους, (των οποίων οι όροι χορήγησης “ούτε πληρούνταν ούτε τηρούνταν” κατά το σλόγκαν της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της ίδιας της τράπεζας)

.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ στην ALPHA BANK, κύριε ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ και κύριε ΝΤΡΑΓΚΙ!

Δεν είναι τυχαίο ότι η εργοδότρια Alpha Bank ζήτησε πρώτη το 2008 να ενταχθεί στις πρόνοιες του νόμου Αλογοσκούφη λαμβάνοντας κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά και ενίσχυση της ρευστότητας για να μην οδηγηθεί σε εκκαθάριση (μία τράπεζα η οποία υπό τη διοίκηση της οικογένειας Κωστόπουλου άντεξε δύο πολέμους).

Όσον αφορά το από 26/4/17 δημοσίευμα (“Εξοφλούσαν τα δάνεια με bonus που έδιναν στους εαυτούς τους”) της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας “Δημοκρατία” με αποκαλύψεις για τα υπέρογκα bonus που έλαβαν μεγαλοστελέχη της Alpha Bank για την εξόφληση των προσωπικών (!) τους μετοχοδανείων και που σηματοδότησαν έρευνα για απιστία από την Οικονομική Εισαγγελία, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που έλαβαν οι τράπεζες με τις ανακεφαλαιοποιήσεις στις πλάτες του ελληνικού λαού, έχει ενημερωθεί σχετικά και το γραφείο του Προέδρου κ. Ντράγκι στην εποπτεύουσα Ε.Κ.Τ..

Μεταξύ των μεγαλοστελεχών αυτών, φιγουράρει πρώτο το όνομα του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Δ. Μαντζούνη, του οποίου η παρουσία στα εγκαίνια του “Πολυϊατρείου” ανάμεσα στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έστελνε “μηνύματα” με σημασία εν όψει της “πολιορκίας” του από τη Δικαιοσύνη. Εν τω μεταξύ, το όνομα του αναπληρωτή Διευθύνοντος Σύμβουλου κ. Σπ. Φιλάρετου δεν ήταν ανάμεσα στα μεγαλοστελέχη που αναφέρονται στο ως άνω δημοσίευμα και τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι: Δεν πήρε bonus ο ίδιος; Και αν δεν έλαβε bonus, αυτό έγινε γιατί δε συνεισέφερε στις εργασίες και στα αποτελέσματα της τράπεζας ή διότι επιβραβεύτηκε με άλλο τρόπο;

Συνάδελφοι,

Απ’ όσα συμβαίνουν στην Alpha Bank και βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, όλοι πλέον κατανοούμε γιατί στην τράπεζα κυριάρχησαν οι “πρόθυμοι” και οι “τεχνοκράτες” μέσου επιπέδου σπουδών, που έχουν, όπως φαίνεται, συγκεκριμένη αντίληψη και περί της χρηστής διοίκησης (αλλά και περί της οργάνωσης!!!). Κατανοούμε απολύτως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η τράπεζα αφενός μεν δεν στελεχωνόταν αξιοκρατικά και αφετέρου δε, ότι επιδόθηκε σε κυνήγι άξιων, τίμιων και εξειδικευμένων στελεχών.

.

Ο ΣΥΙΛΤΕ είναι παρών !

Και δεν τους επιτρέπει να ακυρώσουν τη συνδικαλιστική του παρουσία και δράση στον εργασιακό χώρο της ALPHA BANK, ούτε δέχεται μαθήματα χρηστομάθειας

  • Δεν ζητάει την άδεια της Εντεταλμένης Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού για να εκφράσει την άποψή του και να προστατέψει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των μελών του.
  • Δεν διαθέτει βίλες με δάνεια/bonus ούτε σε βουνό ούτε σε νησί.
  • Δεν παίρνει δάνεια από τον εργοδότη του έναντι του οποίου εκπροσωπεί τα μέλη του.
  • Δεν επιθυμεί ούτε δέχεται να κάνει θυσίες… για το «βωμό» της Πάρνηθας ή του Λουτρακίου.

.

Μόνο Ο ΣΥΙΛΤΕ ενώνει αυθεντικά το χώρο της ΙΟΝΙΚΗΣ

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο έχει καταστατική υποχρέωση και ευθύνη να διασφαλίσει και να προστατεύσει την ύπαρξη και τη λειτουργία του ΣΥΙΛΤΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών του και δεν επιτρέπει σε κανέναν να αναμειγνύεται στα εσωτερικά του.

Ωσαύτως, ο ΣΥΙΛΤΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί και δεν θα βάλει “λουκέτο”, έστω και αν η διάλυσή του μπορεί να αποτελεί επιθυμία διαφόρων. Προς τούτο τον αναδιοργανώνουμε στο πλαίσιο της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουμε στο κατ’ επίφασιν φιλεργατικό εργασιακό περιβάλλον της Alpha Bank (το οποίο η Διοίκηση της ΟΤΟΕ γνωρίζει πολύ καλά) και θέτουμε στη διάθεση των μελών μας το νομικό μας επιτελείο για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τα μεγάλα θέματα ζωής της «Ιονικής Οικογένειας» και αναμφισβήτητα, τέτοιο θέμα για όλους είναι και:

  • Το θέμα του επικουρικού μας ταμείου ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και η διασφάλιση της επικουρικής μας σύνταξης, με την ένταξή μας στο ΕΤΕΑΕΠ, εκτός εάν η Διοίκηση της ΟΤΟΕ βγει από το “λήθαργό” της και βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας προχωρήσει – έστω και τώρα – στη δημιουργία επαγγελματικού επικουρικού φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους των τραπεζών, τώρα που κατεδαφίζεται – με αναμφισβήτητη ευθύνη της Διοίκησης της ΟΤΟΕ – και ο λογαριασμός επικούρισης της Εθνικής, ελλείψει αποθεματικών. Αλήθεια, δεν θα μπορούσαν να μετατρέψουν το λογαριασμό αυτό σε “εγγυημένων παροχών”, αλλά τον άφησαν ως “εγγυημένων εισφορών”; Φρόντισαν; Πότε και πώς; 

Με την ευκαιρία ενημερώνουμε τους συναδέλφους της ΙΟΝΙΚΗΣ, πρώην μέλη του Συλλόγου μας, ότι «νόστιμον ήμαρ» σύμφωνα με τον Όμηρο είναι η μέρα του γυρισμού.

Σημείωση: Η παρούσα διαβιβάζεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο γραφείο του Πρόεδρου κ. Μάριο Ντράγκι, στη Διοίκηση του Τ.Χ.Σ., στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, στο γραφείο της Υπουργού Εργασίας κας. Αχτσιόγλου και στο Δ.Σ. του ΕΤΕΑΕΠ, κατά το μέρος που τους αφορά αρμοδίως.

  

           Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

          Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

        Ν. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ       Γ. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

.

Ανακοίνωση Νο 8-6.09.17