Ποινική δίωξη για υπεξαίρεση χρημάτων σε βάρος υπαλλήλων του ΤΑΥΤΕΚΩ

Ο σύλλογός μας με αλλεπάλληλες επιστολές προς τους αρμόδιους πολιτειακούς θεσμούς και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο υπάγεται το Ταμείο Ασφάλισης Ασθενείας Προσωπικού Τραπέζης Πίστεως, Γενικής και American Express (ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ) είχε από καιρού επισημάνει τον ανορθόδοξο τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και τους κινδύνους που εγκυμονούσε αυτή η κατάσταση για τα συμφέροντα του ταμείου και κατά συνέπεια των ασφαλισμένων.

Σήμερα, δυστυχώς,  οι παρατηρήσεις μας επιβεβαιώθηκαν με τον πιο θλιβερό τρόπο με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος εννέα υπαλλήλων του ΤΑΥΤΕΚΩ από την επίκουρο εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, κ. Πόπη Παπανδρέου.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν υπεξαιρέσει πάνω από 150.000 ευρώ και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «απάτη σε βάρους του δημοσίου με βάση το νόμο περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση». Η καταχρηστική τους λειτουργία αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ στα στοιχεία ενός μόνο τριμήνου του 2012, από την οποία προέκυψε η υπεξαίρεση ποσού μεγαλύτερου των 150.000 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν τις μεθόδους ψεύτικων διαγνώσεων σε μη πάσχοντες και της διπλοείσπραξης ενταλμάτων πληρωμών.

Εικάζεται ότι η υπεξαίρεση αφορούσε πολύ μεγαλύτερα ποσά, καθώς υπενθυμίζουμε ότι μετά από φωτιά που είχε ξεσπάσει στα γραφεία του ταμείου στην οδό Χαριλάου Τρικούπη είχαν καταστραφεί όλα τα στοιχεία, εκτός από αυτά του συγκεκριμένου τριμήνου. Το γεγονός, μάλιστα, ότι το περιστατικό είχε εξελιχθεί μόνο στον τρίτο όροφο όπου διατηρούνταν τα αρχεία του ταμείου έχει οδηγήσει την Πυροσβεστική να θεωρεί ότι η φωτιά είχε ξεσπάσει έπειτα από εμπρηστική ενέργεια.