13 Ιουλίου. Νεομάρτυς Αλέξανδρος εκ Μονάχου – Της συναδέλφου Χρηστίνας Σωτήρχου

Νεομάρτυς Αλέξανδρος εκ Μονάχου

Ο φασισμός γεννιέται μέσα στους υπονόμους του συστήματος της αγριότητας, της εκμετάλλευσης και της διαφθοράς, προσπαθώντας να εξουδετερώσει κάθε ίχνος ευγενούς συναισθήματος και ανθρωπισμού. Προλαμβάνει, ελέγχει και καταστέλλει κάθε μορφή διαφωνίας ή αμφισβήτησης με τη συνδρομή της οργανωμένης τρομοκρατίας. Στοχοποιεί το διαφορετικό, κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους με βάση φυλετικά, εθνικά ή άλλα κριτήρια, ενώ ταυτόχρονα με μία ισοπεδωτική λογική εξομοιώνει τους “εχθρούς” του, κοινωνικές, εθνικές, φυλετικές, θρησκευτικές ομάδες και λαούς ολόκληρους. Ιδιαίτερα σε συνθήκες σήψης έχει την ικανότητα να εισχωρεί στην κοινωνική συνείδηση και να υποδουλώνει τα ανθρώπινα ένστικτα, καταλύοντας την έννοια της αξιοπρέπειας.

Με το πρόσχημα ότι υπερασπίζεται τα πανεθνικά συμφέροντα, προωθεί την πολιτική καταπίεσης και εκμετάλλευσης του ίδιου του λαού και της καταλήστευσης και υποδούλωσης άλλων λαών. Χρησιμοποιεί τον εθνικό μηδενισμό ως λίπασμα μετατροπής του πατριωτισμού σε σωβινισμό. Οι φασίστες μετατρέπουν την εθνική υπερηφάνεια από εργαλείο φιλίας μεταξύ των λαών και εμπλουτισμού του ανθρώπινου πολιτισμού, σε «μαχαίρι» του μισανθρωπισμού, σέρνοντας την κοινωνία στη βαρβαρότητα.

Οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε εν μέρει φασιστική ορολογία και πρακτική σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Έτσι, δεν πρέπει να συνδέουμε το φασισμό και το ναζισμό με το σύνολο του γερμανικού λαού – αυτό εξ άλλου θα ήταν και μία τεράστια νίκη του φασισμού.

Στη χιτλερική Γερμανία, αλλά και στα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξαν εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί αντιφασίστες που αντιστάθηκαν στη ναζιστική θηριωδία. Όπως μας πληροφορεί μάλιστα η νέα, άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα της εκλεκτής συναδέλφου Χρηστίνας Σωτήρχου, χιλιάδες από αυτούς πλήρωσαν με τη ζωή τους την ανυπακοή στο μισανθρωπισμό και τη μισαλλοδοξία.

Η συνάδελφος μας παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, και την ιστορία του Alexander Schmorell, μέλους της αντιφασιστικής οργάνωσης “Λευκό Ρόδο” που έδρασε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη ναζιστική Γερμανία. Ο νεαρός Γερμανός αντιφασίστας εκτελέστηκε σε ηλικία μόλις 26 ετών για τη δράση του, αλλά πέρασε στην αιωνιότητα, καθώς πρόσφατα (2012) η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία τον αγιοποίησε.

Η μνήμη του Νεομάρτυρος Αλέξανδρου εκ Μονάχου γιορτάζεται πλέον κάθε χρόνο στις 13 Ιουλίου, ιδιαιτέρως στο μνήμα του που βρίσκεται στη Γερμανία, σε μία χώρα που υπέφερε από το φασισμό, αλλά πλέον δεν προσπαθεί να κρύψει το παρελθόν και τις πληγές της, αποτίοντας τις πρέπουσες τιμές σε όσους στάθηκαν υπερήφανοι απέναντι σε αυτό το έκτρωμα και πολλές φορές το νίκησαν με το θάνατό τους. Σε αντίθεση δηλαδή με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, που η απαξίωση της αντιναζιστικής δράσης και η απόκρυψη ηρωικών ενεργειών αποτελούν τον κανόνα, ενώ το να τιμάται η αντιφασιστική δράση θεωρείται σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σήμερα κάτι το αδιανόητο…

13 Ιουλίου. Νεομάρτυς Αλέξανδρος εκ Μονάχου